GeriNasıl Yapılır? Hodan Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Hodan Yağı Faydaları Ve Kullanımı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hodan Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Hodan Yağı Faydaları Ve Kullanımı

Hodan Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Hodan Yağı Faydaları Ve Kullanımı

Hodan bitkisi, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Suriye başta olmak üzere dünyanın çok çeşitli ülkelerinde yetişmektedir. Türkiye'de ise Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için çok merak edilen Hodan yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Hodan yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.

Hodan bitkisi 44 cm’e kadar boyu uzayabilen bir yapıya sahip olup mavi renge sahiptir. Bu bitkinin çiçekleri ilk olarak mayıs ayının ortalarından açıp eylül ayının sonuna kadar, farklı zaman dilimlerinde açmaktadır.

Hodan Yağı Nedir?

Hodan yağı, hodan adı verilen bir bitkiden elde edilen bitkisel bir yağdır. Bu bitki bazı bölgelerde kaldırık, ispit, mıncırık ve otan isimleriyle de bilinmektedir. Bu bitkinin tohumları, holdan yağı üretiminde büyük bir önem teşkil etmektedir.

Hodan Yağı Nasıl Yapılır ve Elde Edilir?

Holdan yağı, holdan adı verilen bir bitki türünün tohumlarının işlenmesi sonucu elde edilir.

Hodan Yağı Ne İşe Yarar?

Hodan yağı, zengin bir vitamin, protein ve mineral içeriğine sahiptir. Bundan dolayı geçmişten günümüze tıp alanında tedavi amaçlı olarak kullanılan bitkisel maddelerden biri olma özelliğine sahiptir.

Hodan Yağı Neye İyi Gelir?

Holdan yağı, düzenli bir şekilde kullanılması durumunda, kuru ve yıpranmış durumdaki cildi yumuşatmakla kalmaz aynı zamanda atopik dermatit ve egzama gibi çeşitliliğe sahip kronik cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

Hodan Yağı Faydaları

Hodan yağının düzenli bir şekilde kullanılması durumunda birçok mucizevi faydasının varlığı söz konusudur. Bunlar:

- Cildin nemlendirerek elastikiyet kazandırır.
- Emziren annelerde sütün artmasında da yardımcı olur.
- Cilt hastalıklarına sahip bireylerde iyileştirici etki gösterir.
- Hodan yağı bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli bir katkı sunar.
- İltihap ve enfeksiyonların iyileşmesinde fayda sağlar.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Hormonları düzenler.
- Sakinleştirici bir özelliği sahiptir.
- Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkilidir.
- Mide hastalıklarının iyileştirilmesinde yardımcıdır.
- Mide ülseri rahatsızlıklarında son derece olumlu etki gösterir.
- Soğuk algınlıklarına karşı olumlu etkiye sahiptir.
- Ateş düşürücü etkisi vardır
- Balgam söktürücü özelliği sayesinde balgam söktürücü olarak da kullanılabilir.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Kanı temizleme özelliğine sahiptir.
- Hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar.
- Romatizma ağrılarını da dindirici etkiye sahiptir.
- Basur, prostat gibi sağlık sorunlarına fayda sağlar.
- Alzheimer hastalığın tedavisinde fayda sağlar.

Hodan Yağı Nasıl Kullanılır? Hodan Yağı Kullanımı

Hodan yağının kullanılma şekli kullanım amaca göre farklılık gösterir. Bu yağ ayrıca ağız yoluyla kullanılabilen bir bitkisel yağdır.

Hodan yağının, çoğunlukla günde 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu şekilde hodan yağı kullanımı vücutta meydana gelen enflamasyon ile mücadele eder. Buna ek olarak yağ içeriğindeki asitlerden kaynaklı olarak cilt üzerindeki deri dökülmeleri önemli ölçüde azalır.

Hodan yağı, ağız yoluyla kullanılacak ise dozu ve kullanım şekli için mutlaka bir doktora danışılmasında büyük fayda olacaktır. Hodan yağını tek başına içmekte güçlük çekiyorsanız suya veya yemeğinize katarak tüketebilme olanağına sahipsiniz.

Hodan yağı cilde uygulanacak ise bu durumda masaj yöntemiyle cilde yedirilmesi sağlanır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur holdan yağının uygulanacağı bölgenin temizlenmesidir. Cilde uygulandığında, cilt üzerindeki yaraları iyileştirir, egzama, sedef gibi cilt sorunlarına önemli bir fayda sağlar.

Ayrıca hodan yağını, cilde sürülebilen diğer bitkisel yağlarla karıştırılarak veya kozmetik ürünlere eklemek suretiyle maske olarak da kullanılabilir.

False