GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur Ve Doğum Belirtisi Mi? Ne İyi Gelir Ve Hangi Egzersizler Yapılmalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur Ve Doğum Belirtisi Mi? Ne İyi Gelir Ve Hangi Egzersizler Yapılmalı

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur Ve Doğum Belirtisi Mi? Ne İyi Gelir Ve Hangi Egzersizler Yapılmalı

Günümüzde pek çok anne adayı hamilelik süreçlerinde oldukça tedirgin olurlar. Nelerle karşılaşacaklarını bilmezler. Bunun yanı sıra hamilelik sırasında kuyruk sokumu ağrısı da sıklıkla görülebilir. Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur ve doğum belirtisi mi? Ne iyi gelir ve hangi egzersizler yapılmalı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı sıklıkla olabilir. Hamilelik sürecinde vücutta çeşitli değişiklikler olabilir. Vücut bu değişimlere ağrı yaratarak karşılık verir. Kuyruk sokumu ağrısı ise hamilelik sürecinde çok sık görülebilir.

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik sırasında vücut çeşitli etkiler gösterebilir. Bu süreçte özellikle anne adaylarında kuyruk sokumu ağrıları da meydana gelebilir. Bel bölgesinde yer alan kuyruk sokumunda çeşitli derecede ağrılar olabilir. Kuyruk sokumuna halk arasında pöç kemiği ya da pöçük kemiği de denilmektedir. Kuyruk sokumu genellikle omurgada yer alan 33 omurun sonuncusu olarak bilinmektedir. Bu bölge leğen kemiği içerisinde bulunan organları alt kısımdan destekleyen kasların da birleşim noktasıdır. Kuyruk sokumu ağrısı kadınlarda ve özellikle gebelerde çok sık görünen ağrılar arasında gösterilmektedir. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak kuyruk sokumu ağrısına neden olmaktadır. Ayrıca obezite ve karın bölgesine alınan darbeler de kuyruk sokumu ağrılarına neden olabiliyor.

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Doğum Belirtisi mi?

Hamilelik sürecinde kuyruk sokumu ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Anne adaylarında kuyruk sokumu ağrısı genellikle 4. ve 6. aylar arasında başlar. Bu ağrılar ise doğumdan sonraki 10 gün içerisinde azalmaktadır. Gebelik sürecinde görülen kuyruk sokumu ağrısı normaldir. O nedenle bu ağrı bebeğin geliştiğinin göstergesidir. Bebek büyüdükçe o bölgeye olan baskı da artacaktır. Bu baskının artması ile birlikte bebek kasları da gererek ağrının artmasına yol açar. Bazı durumlarda kuyruk sokumu ağrısı doğum belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Genellikle doğum öncesi süreçte bu ağrı bebeğin geliştiğinin göstergesi olacaktır.

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelerde kuyruk sokumu ağrısı bebeğin leğen kemiğine yaptığı baskı ile oluşmaktadır. Bu ağrılar doğumun ardından kısa sürede giderilebilir. Bunun yanı sıra anne adayının evde yapacağı egzersizler ile birlikte kuyruk sokumu ağrısı da hafifleyebilir. Basit aerobik, pilates ve egzersizler kuyruk sokumu ağrısını hafifletir. Organik ve bitkisel yağlar kullanılarak o bölgeye masaj yapılır. Bu şekilde ağrı hafifler. Hamilelik döneminde yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemelidir. Genel olarak ortopedik ayakkabılar tercih edilir. Anne adayları mümkün olduğu kadar ani hareketlerden kaçınmalılar.

Alçakta olan nesneler alınırken çok dikkat edilmelidir. Hamilelik sırasında kabızlık nedeniyle bağırsaklar dolacaktır. Bu nedenle bu doluluk kuyruk sokumunda ağrılara neden olabilir. Gerek beslenme gerekse egzersizler ile birlikte kuyruk sokumu ağrıları da önlenebilir.

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Yapılmalı?

Anne adayları hamilelik döneminde yaşadıkları kuyruk sokumu ağrılarını hafifletmek için çeşitli yöntemler deneyebilirler. Özellikle de doğru egzersizler sayesinde kuyruk sokumu ağrıları hafifletilir. Anne adayı evde egzersiz ve basit aerobik hareketleri yapabilir. Bunun yanı sıra hamile pilatesi de en çok tercih edilen spor yöntemlerinden bir tanesidir. Bu sporlar ile birlikte kuyruk sokumu ağrıları da çok azalacaktır. Spor yapan hamilelerde ağrıda azalma olur. Bunun yanı sıra kişide rahatlama da sağlanır.

Ağrıdan etkilenen tüm bölgeye sıcak ve ya soğuk kompres uygulanabilir. Hamile kişiler ani hareketlerden uzak kalmalıdır. Karın bölgesinin altında kalan eşyalar ani hareketler ile alınmamalı. Bu ani hareketler ve desteksiz olarak eğilip kalkmak da ağrıyı arttırır. O nedenle gebelikte çok dikkat edilmelidir.

 

False