GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Karın İçi Acıması Neden Olur? Gebelikte Karın İçi Acıması Nedenleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Karın İçi Acıması Neden Olur? Gebelikte Karın İçi Acıması Nedenleri

Hamilelikte Karın İçi Acıması Neden Olur? Gebelikte Karın İçi Acıması Nedenleri

Hamilelik sürecinde bazı ağrılar birden meydana gelebilir. Özellikle de karın içlerinde yaşanan ağrıların giderilmesi için doğru yöntemler uygulanmalıdır. Hamilelik sırasında karın içi acıması da çok sık yaşanabilir. Hamilelikte karın içi acıması neden olur? Gebelikte karın içi acıması nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Hamilelikte karın içi acıması pek çok kadında görülmektedir. Gebelik sırasında yaşanan bu acımaların çeşitli nedenleri olabilir. Anne karnındaki bebek geliştikçe karın içi de acıyacaktır.

Hamilelikte Karın İçi Acıması Neden Olur?

Hamilelik sırasında karın içi acısının pek çok nedeni vardır. Özellikle kasıkta ve karın bölgesinde ağrılar oluşabilir. Karın ağrısı çoğunlukla hamileliğin belirtisi olarak bilinir. Hamilelik sırasında üst karın ve kasık bölgesinde şiddetli ağrılar hissedilir. Anne karnında bebek oluşumu ile birlikte vücutta çeşitli değişiklikler oluşabilir. Yaşanan bu değişim karın bölgesini ve iç organları da çok etkiler. Vücuttaki tüm bu değişiklikler sebebi ile gebelik sürecinde şiddetli karın ağrıları da oluşabilir. Bebek geliştikçe anne karnında yerini de almaya başlayacaktır. Hamilelik sürecinde genellikle gaz sorunu, sindirim sistemi rahatsızlığı ve stres karın ağrısına neden olabilir. Gebe annelerde belirli periyotlar ile karın acımaları görülebilir. Bu ağrılar ruh halinde de değişiklikler yaratır.

Gebelikte Karın İçi Acıması Nedenleri

Gebelik sırasında karın içi acımasının pek çok farklı nedeni olabilir. Özellikle anne adayında stres ve ya ani ruh hali değişiklikleri karın içi acıması yaratır. Hatta bazı durumlarda doğrudan sindirim sistemi de etkilenebilir. Günümüzde çok sayıda hamile kadın stres nedeniyle de karın ağrısı sorunu yaşar. Özellikle gaz sorunu hamilelikte karın içi acımasının başlıca nedenlerinden biridir. Hamilelik süresinde anne adaylarında yoğun bir şekilde gaz sorunu da yaşanabilir. Yiyeceklerin yavaş sindirilmesinin pek çok sorunu vardır. Özellikle de progesteron seviyeleri yükseldiği için yiyecekler de daha yavaş sindirilir. Bu nedenle kişide karın ağrısı ve gaz problemleri de oluşabilir. Yaşanan karın ağrısı doğru analiz edilmelidir. Bazı durumlarda karın içi acıması erken doğum olarak da görülür. Bu süreçte derin nefes alıp vermek gerekir. Karın ağrısı yaşandığında derin nefes almak ve dinlenmek gerekir. Bu sayede fiziksel bir rahatlama sağlanır.

Karın İçi Ağrısını Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır?

Gebelik sürecinde yaşanan karın içi ağrıları gidermek için belli başlı yöntemler uygulanabilir. Genellikle hafif egzersizler yapılır. Bu şekilde vücudun esnekliği de arttırılır. Özellikle yoga ve pilates de çok fazla önerilmektedir. Kaslar ile bağ dokunun yarattığı ağrılar spor ve doğru egzersizler ile giderilir. Karın içi ağrısının yanınsa vajinal kanama, bulantı, kusma ve benzeri semptomlar görüldüğünde vakit kaybedilmeden iyi bir doktora gidilmelidir. Daha hafif gelen karın içi ağrılarının giderilmesi için limonlu sıcak su içilebilir. Ballı sıcak su ve ya pekmezli sıcak su içilerek çeşitli bitkisel çözümler de denenir. Bu durumda gebelerde tansiyon ve şeker ölçümleri de yapılmalıdır. Gebelik süreci çok hassas olduğu için bu süreçte dengesizlik olabilir.

Karın içi acımalarında mutlaka hekime danışmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra hamile anne adayları bol bol su içmeliler. Su içmek ağrıları da azaltacak önemli bir yöntem olarak ön plana çıkar. Ağrıyan bölgeye de sıcak ve ısıtılmış bir havlu konulabilir. Sıcak havlu o bölgenin rahatlamasını da sağlar. Gebelikte bu ağrılar nedeniyle sırt üstü yatmak gerekebilir. Özellikle de karnın acıyan tarafının ters tarafında uzanmak gerekebilir. Sırt üstü yatıldığında ağrının hafifleyip hafiflemediği de kontrol edilir. Karın içi ağrılarının giderilmesi için doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

False