GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Ciğer Yenir Mi? Gebelikte Ciğer Yemek Bebeğe Zararlı Mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Ciğer Yenir Mi? Gebelikte Ciğer Yemek Bebeğe Zararlı Mı

Hamilelikte Ciğer Yenir Mi? Gebelikte Ciğer Yemek Bebeğe Zararlı Mı

Ciğer protein ve vitamin açısından oldukça yüksek değere sahip olan yiyeceklerden biridir. Ancak her ne kadar yüksek besin değerine sahip olsa da her gün yenilmesi tavsiye edilmez. Ancak belirli periyotlar içerisinde ciğer tüketmenin belirlenen bir zararı gözlenmemiştir. Hamilelikte ciğer yenir mi, gebelikte ciğer yemek bebeğe zararlı mı detayları ile derledik.

Ortalama ayda bir ciğer tüketimi sağlamak vücudun ihtiyacı bulunan ve alması gereken protein miktarını karşılar. Bununla beraber ciğer A vitamini açısından da oldukça yüksek besin değerine sahip bir yiyecektir.

Hamilelikte Ciğer Yenir mi?

Ciğer protein ve demir açısından oldukça zengin içeriğe sahip olan yiyeceklerden biridir. Ancak sürekli olarak ciğer yemek, sağlık açısından çok faydalı değildir. Ciğer vitamin, mineral ve protein açısından son derece zengin bir gıdadır. Bununla beraber ciğer içerisinde yüksek miktarda A vitamini ve retinol vardır.

A vitamini özellikle hamilelik döneminde anne adayının sık sık tüketmesi gereken vitaminlerden biridir. Ancak bunun hepsini ciğerden almak doğru değildir. Bundan dolayı özellikle anne adaylarının A vitamini bakımından yüksek olan meyve ve sebzeleri tüketmesi son derece önemlidir. Hamilelik sırasında anne adaylarının günde yüz gramdan fazla ciğer tüketmesi önerilmez. İçerisinde bol bol retinol içerdiğinden dolayı özellikle inek ciğerinin belirli bir oranda, periyotlar halinde tüketilmesi gerekir.

Gebelikte Ciğer Yemek Bebeğe Zararlı mı?

Gebelik periyodu içerisinde ciğer yemenin bilinen herhangi bir zararı yoktur. Ancak tüketimin belirli bir seviyede sınırlanması gerekir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında ciğer tüketimi çok tüketilmez. Bebeğe direkt olarak etki edebileceğinden dolayı, hamileliğin üçüncü ayından sonra ve bebeğin tamamen tutunduğundan emin olduktan sonra ciğer tüketimi tavsiye edilir. Tavsiye edilen tüketim sınırının aşılmaması halinde ciğer herhangi bir şekilde zarar vermez.

İçerisinden yüksek miktarda A vitamini barındıran ciğerin özellikle hamilelikte bebeğe zarar vermemesi açısından az tüketilmesi gerekiyor. Sınırından fazla ciğer tüketilmesi halinde yüksek oranda doğum kusuru görülebilmektedir. Genel olarak bu kusurlar mutasyon halinde ya da kanserli hücre artışı olarak bilinmektedir. Halk arasında bilinen diğer bir inanış ise gebelik döneminde ciğer yenilmesi halinde bebeklerde doğum lekesi oluşmasıdır. Ancak bu tamamen halk arasında söylenen, gerçekliği bulunmayan batıl bir inançtır.

Yüksek protein içeriğine sahip olduğundan dolayı hamilelikte ciğer bebeğin alması gereken protein ihtiyacını karşılar ancak ikinci aydan sonra üçüncü ayın evrelerinin ortasına doğru hamilelikte ciğer rahatça tüketilebilir. Ancak yine de anne adaylarının hamilelik döneminde ciğer tüketimi hakkında, doktorları tarafından bilgi alması daha doğru olacaktır.

İlk ay özellikle anne adaylarının ciğer tüketmemesi gerekir. Bunun sebebi hem besin içeriğinden dolayı hamileliğin etkilenmesi hem de anne adayının yiyecek yüzünden sıkıntı yaşayabilecek olmasıdır. Bununla beraber hamilelik sırasında bebeğin gelişimini etkilememsi için doktorlar sıklıkla ilk üç ay içerisinde ciğer yenilmesini tavsiye etmez. Hamilelik sırasında anne adaylarının ciğer aşermesi sıkça görülen bir olay değildir. Bundan dolayı arada kaçamak olmak üzere, az olacak bir şekilde belirli bir seviyede ciğer yenilmesinde herhangi bir sorun yoktur. Anne adaylarının tükettiği gıdalar, özellikle bebek gelişimini büyük bir oranda etkiler.

Gebeliğin oluşması ile birlikte tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle bu süreç içerisinde belirli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bunlardan biri de ciğerdir. Hamilelik sırasında tüketilen besinlerin net olarak düşük yaptığı bilinmemektedir. Ancak bazı durumlarda anne sağlığını olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. Ciğer yemek anne adayını etkilemez. Ancak aşırı ciğer tüketimi, vücuda toksit bir etki yaratabilir. Bu gibi durumlar bebeğin gelişimini olumsuz olarak etkilemektedir.

False