GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Çay İçmek Zararlı Mı Ve Bebekte Kansızlık Yapar Mı? Gebelikte Çay Tüketimi Nasıl Olmalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Çay İçmek Zararlı Mı Ve Bebekte Kansızlık Yapar Mı? Gebelikte Çay Tüketimi Nasıl Olmalı

Hamilelikte Çay İçmek Zararlı Mı Ve Bebekte Kansızlık Yapar Mı? Gebelikte Çay Tüketimi Nasıl Olmalı

Çay yapma ve içme ritüeli binlerce yıldır var olan bir kültürdür. Kimisi için çay, bir içecekten daha fazlasıdır. Pek çok kadın hamile kaldığında dahi vücudunun sıvı ihtiyacını çaydan alır. Peki, çay hamileliğe zararlı mıdır detayları ile derledik.

Çay, kurutulmuş yaprakların üzerine kaynar su dökülerek ve demlenmeye bırakılarak yapılır ve aromanın sıcak suya demlenmesi sağlanır. Dünyanın en yaygın tüketilen içeceğidir.

Hamilelikte Çay İçmek Zararlı mı?

Çay, kalbinizi korumak için polifenoller, kanser riskinizi azaltabilecek antioksidanlar ve bağışıklık sisteminizi güçlendiren besinler içerir. Beklediğinizde faydalar daha da artar. Rahatlatıcı bir fincan sabah bulantısını hafifletebilir ve doğumda size yardımcı olabilir. Ancak birçok çay hamilelik için güvenli olsa da, bazıları anne adayları için potansiyel olarak tehlikelidir ve bunlardan kaçınılmalıdır.

Hamilelik için güvenli bir çay arıyorsanız, bitkisel seçenekler en iyi seçeneğiniz olabilir. Bitki çayları vücudu nemlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bazı bitki çayları, kalsiyum, magnezyum ve demir dahil olmak üzere önemli hamilelik besinleri sağlar.

Rooibos çayı özellikle yararlı antioksidan özelliklere sahiptir; ayrıca kafeinsizdir. Diğer bitki çayları, sabah bulantılarını (zencefil çayı ve nane çayı) hafifletmeye, uykusuzluğu önlemeye (papatya çayı) ve daha etkili kasılmaları teşvik ederken (kırmızı ahududu yaprağı çayı) doğumu kısaltmaya yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, bu çayların hamilelik sırasında ölçülü olarak güvenli kabul edildiğini unutmayın, ancak bunları tüketmeden önce daima sağlık uzmanınızla konuşmalısınız. Çünkü bitkisel takviyeler ve çaylar FDA tarafından düzenlenmemiştir ve hamilelik sırasında bitki çayı içmenin yararları ve riskleri hakkında çok az çalışma vardır.

Beklediğinizde bazı bitki çayları güvensizdir; bunlar arasında diyet, temizleme ve detoksifikasyon çayları ile karayılan otu, mavi yılan otu, dong quai ve diğerleri bulunur. Her zaman araştırmanızı yapın ve hamilelik sırasında belirli bir çayın güvenli olup olmadığından emin değilseniz bir sağlık uzmanına sorun.

Hamilelikte Çay Tüketmek Bebekte Kansızlık Yapar mı?

Söz konusu klasik çay olduğunda ise günde bir-iki bardak içmenin herhangi bir sıkıntısı olmaz. Ancak bir tiryaki iseniz bebeğinizde demir eksikliği ve kansızlık görülebilir. Bu yüzden ölçüyü kaçırmadan gün içerisinde yalnız bir-iki bardakla sınırlamanız gerekmektedir. Çay yerine süt gibi kalsiyum açısından daha zengin içeceklere yönelebilirsiniz.

Gebelikte Çay Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Fincan başına sadece yaklaşık 0,4 miligram kafein içeren bitki çaylarının aksine, bitkisel olmayan çaylar (siyah çay, yeşil çay ve oolong çayı gibi) fincan başına yaklaşık 40 ila 50 miligram içerir. Gün boyunca dört veya beş bardak çay içtiğinizde 200 miligram kafein almış olursunuz.

Kaiser Permanente'nin Kuzey Kaliforniya Araştırma Bölümü'nden yapılan bir araştırma, günde 200 miligramdan fazla kafein tüketen hamile kadınların, uyarıcıdan kaçınanlara kıyasla, düşük yapma riskinin iki katına sahip olduğunu bulmuştur. Beklerken kafeinin etkileri hakkında kesin bir cevap olmadan, çoğu uzman dikkatli olmanın ve alımı günde 200 miligramdan daha azıyla sınırlamanın en iyisi olduğu konusunda hemfikirdir.

Kafein herhangi bir biçimde hamilelik sırasında çok uyarıcıdır. Ayrıca, zaten hamilelik hormonlarını işlemekle meşgul olan karaciğer üzerindeki yükü de arttırır. Yine de hamilelikte çay içmek kahveden daha iyidir. Bu yüzden gün içerisinde iki bardakla sınırlandırılmalıdır. Sabah aç karnına değil, kahvaltınızdan biraz yedikten sonra bir bardak ve akşam yemeğini çok geç yemediğiniz takdirde yemek sonrası bir bardak tüketmek en ideal olanıdır.

Hamilelikte günde iki bardak çay tüketmek bazı faydaları da beraberinde getirir. Örneğin;

Kabızlık riski kalkar,

Su tutma olasılığınız düşer,

Yorgunluğunuzu alır,

Baş ağrısını engeller.

Yüksek oranda kafeinli çayların idrar söktürücü etkisi olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Bu da daha sık idrara çıkmanıza neden olabileceği ve büyük miktarlarda tüketildiğinde dehidrasyona neden olabileceği anlamına gelir. Kafein seviyesini yükseltebileceğinden çayınızı uzun süre demlemekten kaçının ve siyah çay söz konusu olduğunda iki bardakla sınırlayın. Bitki çayları çoğunlukla kafeinsizdir ve hidrasyon için daha iyi olma eğilimindedir. Yine de belirli miktarda tüketilmelidir.

False