GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Boğaz Yanması Neden Olur, Ne Zaman Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Boğaz Yanması Tehlikeli Mi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Boğaz Yanması Neden Olur, Ne Zaman Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Boğaz Yanması Tehlikeli Mi

Hamilelikte Boğaz Yanması Neden Olur, Ne Zaman Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Boğaz Yanması Tehlikeli Mi

Çevresel tahriş edici maddelerden virüslere ve hamilelik hormonlarına kadar pek çok şey hamilelik sırasında boğaz yanmasına ya da ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında boğaz yanması ile nasıl başa çıkılır detayları ile derledik.

Hamileyken boğazın yanmasına, Step boğaz ağrısı denir. Strep boğaz, boğazın bakteriyel bir enfeksiyonudur. Kadınlar hamilelik sırasında strep boğazına yakalanabilir.

Hamilelikte Boğaz Yanması Neden Olur?

Boğaz yanması, yutulduğunda genellikle kötüleşen ağrılı, kuru veya kaşınma hissine neden olan boğaz iltihabıdır. Çoğunlukla viral enfeksiyonlardan (soğuk algınlığı ve grip) ve bazen bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bununla birlikte yanma asit reflü, alerjiler (toz ve polen), boğazdaki kas gerginliği, kimyasallara veya kirletici maddelere maruz kalma ve sinüzitten de kaynaklanabilir. Çoğu boğaz ağrısı birkaç gün içinde kendi kendine geçer. Ancak bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısının penisilin gibi antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.

Hamileyseniz ve boğaz yanmanız ya da ağrınız varsa bu yaygın rahatsızlığın tedavisi daha karmaşık olabilir çünkü bu süre zarfında alamadığınız ilaçlar ve yapmamanız gereken tedavi yöntemleri olur. Hamileyken, bağışıklık sisteminiz gücünü biraz düşürür, böylece vücudunuz gelişmekte olan bebeğinizi reddetmez. Bu, vücudunuzu boğaz ağrısına neden olan soğuk algınlığı ve grip dahil enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Hamilelik sırasında östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişiklikler, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte boğaz ağrısına da neden olabilir. Mide ekşimesi veya asit reflüsü de yaygın bir hamilelik belirtisidir ve boğaz yanmasına neden olabilir.

Hamilelikte Boğaz Yanması Ne Zaman ve Nasıl Geçer?

Hamilelik sırasında boğaz yanması genellikle endişe nedeni değildir. Ancak ateş, titreme ve şiddetli bir halsizlik hissi eşlik ediyorsa, grip olabilir ve hemen doktorunuzu görmelisiniz. Bakterilerin neden olduğu şiddetli bir boğaz ağrısı olan strep boğaz ise, bir doktor ziyareti gerekebilir. Boğaz yanması sadece tahriş ediciyse bebek için de güvenli olan bazı ev ilaçları ile tedavi edilebilir.

Ilık Tuzlu Su İle Gargara;

Ilık suyun içerisine tuz atıp karıştırarak gargara yapmak boğaz yanması için en güvenli ev ilaçlarından biridir. Boğazınızı tahriş edici maddelerden temizlemeye ve boğaz yanmasını engellemeye yardımcı olur.

Sıcak Zerdeçal Sütü İçmek;

Araştırmalar, zerdeçalda bulunan aktif bileşik olan kurkuminin iltihabı azaltmada oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca zerdeçal boğazdaki yanmayı zaltmaya yardımcı olabilecek analjezik özelliklere sahiptir. Tahriş edici ağrıdan kurtulmak için günde 2 kez ılık zerdeçal sütü içebilirsiniz.

Yemekten Sonra Zencefil Çayı İçmek;

Boğaz yanmasının nedeni asit reflü ise, zencefil iyi bir çözümdür. Zencefil, mide asitlerini nötralize etmeye ve hamilelik sırasında asitliği gidermeye yardımcı olan uçucu yağlar ve fenolik bileşikler gibi aktif bileşenler içerir. Ek olarak, genellikle asitliğe eşlik eden bulantı ve kusmayla da mücadele edebilir. Ayrıca zencefil, antioksidan, antiviral, antifungal, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Yemek yedikten sonra ılık zencefil çayı için, ancak alımını günde 2 bardak ile sınırlayın.

Gebelikte Boğaz Yanması Tehlikeli midir?

Hamilelikte boğaz yanması bir risk faktörü değildir. Yine de bir sağlık uzmanına yani doktora görünmek gerekmektedir. Sağlık uzmanları genellikle hızlı bir strep testi kullanarak strep boğazını hızlı bir şekilde teşhis edebilir. İlk olarak, uzun bir pamuklu çubuk kullanacaklar ve bir numune almak için kişinin boğazını ve bademciklerini gıdıklayacaklar. Doktor numuneyi bir kaba yerleştirecek ve bakteri varlığını kontrol etmek için bir solüsyonla karıştıracaktır.

Pozitif bir test sonucu, bir kişinin boğaz ağrısı olduğunu ve tedavi gerektireceğini gösterir. Sonuç negatifse, ancak doktor hala kişinin boğaz yanması ve ağrısı olduğundan şüpheleniyorsa, boğaz kültürü sürüntüsü yapabilir. Bu test, doktorun aldığı örnekten bakteri üremesini görmeyi beklemeyi gerektirdiğinden daha uzun sürer. Bununla birlikte, hızlı bir strep testinin gözden kaçırabileceği strep vakalarını tespit edebilir.

False