GeriDoğum Doğuma hazır mısınız?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğuma hazır mısınız?

Doğuma hazır mısınız?

Anne adaylarına doğum öncesi altın değerinde öneriler...

Anne adaylarına doğum öncesi altın değerinde öneriler...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Egemen Yurdagüven ve Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Melih Oktay, doğum konusunda merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlıyor.

Normal doğum yapabilecek kişiler konusuna açıklık getiren Dr. Egemen Yurdagüven öncelikle bebeğin pozisyonunun uygun olması gerektiğini söyledi. Anneye ait doğum kanalının çıkışını zorlaştıran miyom gibi kitlelerin normal doğumu güçleştireceğini belirten Yurdagüven, “Annenin daha önce sezaryen operasyonu veya miyom ameliyatı gibi operasyonlar geçirmediği, bebeğin streste olmadığı, rahat olduğu koşullarda normal doğum yapılabilir” dedi.

Normal doğumda bebek sıkıntıya girecek diye bir koşul olmadığını söyleyen Egemen Yurdagüven, şunları söyledi: “Aslında kadınların en çok merak ettiği şey bebeğim en kolay nasıl doğar, bebeğim hiçbir zarar görmeden nasıl doğar sorularının yanıtıdır. Aslında her iki doğum şeklinde de bebek travması, yani bebeğin oksijensizliği, sıkıntıya girmesi engellenir. Normal doğumda bebek sıkıntıya girecek diye bir koşul yoktur. Zaten böyle bir şey olursa hemen sezeryana gidilir. Bu cümle çok anlamsız olmuş, ne anlatılmaya çalışıldığını anlamadım.

Doğuma hazırlık

Doğum yapacak olan kadınları bu anlamda rahatlatmak amacıyla gebelik egzersizleri, doğum öncesi egzersizler diye bilinen bir grup hazırlığın olduğunu belirten Dr. Yurdagüven şu bilgileri verdi: “Duygusal destek ağrının zaten 3’te 1’ini azaltıyor. 3’te 1 azalan ağrı zaten hastayı çok rahat etkiliyor. Çünkü aslında hastaneye girdiğinden itibaren nelerle karşılaşacağını, nasıl bir şeyle karşılaşacağını, doğum ekibine olan güveninin ne derecede olacağını bilen bir hasta çok sıkıntı duymuyor. Normal doğum yapacak olanlar çok da zor şartlar altında olmayacağını bilmeli. Ağrı kişiden kişiye değişen bir algıdır.”

Ağrısız doğum

Ağrısız doğum konusunda bilgi veren Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doktor Melih Oktay, kadın-doğum hekimleri tarafından vajinal doğum önerilen her hastanın eğer epidural anestezi yapılmasına engel bir durum söz konusu değilse ağrısız doğumdan rahatlıkla yararlanabildiğini söylüyor.

Epidural anestezi nedir?

Anestezinin genel anestezi ve lokal anestezi diye ikiye ayrıldığını belirten Dr. Melih Oktay, epidural anesteziyi şöyle anlattı:

“Bunlar, lokal anestezinin altında alt gruplar olarak sinir blokları dediğimiz bölümde yer alıyor. Sinir kümesinde blok oluşturarak ağrının oluşmasını, daha doğrusu oluşan ağrının üst taraflara iletilmesini engelliyoruz.

Melih Oktay, epidural anestezinin doğum sırasında ıkınmayı engelleyip engellemediği konusunda şu bilgileri veriyor.

“Aneljezi dediğimiz, anesteziden bir daha önceki kısımda, sadece ağrıyı engelliyorsunuz. Bir sonraki aşamada dokunma duyusunu engelliyorsunuz, daha sonraki aşamada da motorblok yapıyorsunuz ama burada sadece ağrının iletilmesi engellenirse hareketi engellemiyorsunuz, onun için rahatlıkla ıkınmaları, doğumu sağlayabiliyorsunuz.”

Genel anesteziyle kıyaslama

Eğer epidural anesteziyle işlem gerçekleşmişse biz yaklaşık 1-2 gün gibi bir süre içerisinde hastalara sıfır ağrıyı garanti edebiliyoruz. Bu hastalar açısından en önemli olabilecek fark. Ama bunun haricinde biraz daha teknik detaya girerseniz vücudun herhangi bir travmaya karşı kendini korumak amaçlı bir stres yanıtı mevcut. Epidural anestezi stresi ortadan kaldıran bir yöntem. Bunun haricinde epidural anestezi yine tromboembolik olaylar dediğimiz ameliyatlardan sonra oldukça korkulan, pıhtılaşma bozuklukları veya pıhtı artması durumlarını da engelleyen bir yöntemdir.

Baş ağrısı şikayeti

Epidural anestezi sonrasında annelerde baş ağrısı şikayetleri yaşanabiliyor. Özellikle hasta ayağa kalktığı dönem içerisinde enseden başlayan bir baş ağrısından bahsediyorlar. Genelde işlemden 24 saat sonra başlıyor. Büyük çoğunluğu da 3-4 gün devam ediyor ama 2 haftaya kadar da uzadığı durumlar olabiliyor.

Anne adaylarına öneriler

Epidural anesteziyle doğum yapmak isteyenlerin mutlaka anestezi uzmanlarıyla tanışmaları gerekir. Çünkü bu bir ekip işi, normalde kadın doğum doktoru tek başına bir doğum yaparken araya bir başka uzmanlık dalı ve dolayısıyla başka işlemler de giriyor. Özellikle neler yapmaları gerektiğini, neler yapmamaları gerektiğini, daha öncesinden öğrenirlerse o ortamda çok daha rahat olacaklardır.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False