GeriEtkinlikler Baharın ve çocukluğumuzun oyuncağı uçurtma!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Baharın ve çocukluğumuzun oyuncağı uçurtma!

Baharın ve çocukluğumuzun oyuncağı uçurtma!

Uçurtma atölyesine katılarak kendi uçurtmasını yapmaya ne dersiniz?

Yıllardır, hayatımızdan her geçen gün eksilen bu duyguyu kaybetmemeyi, insanları biraz olsun çocukluklarının saf günlerine döndürmeyi, onları doğanın kucağına bırakmayı düşledik…

Gökyüzüne yükselen uçurtmamıza sarıldığımız tutkuyla sarıldık hayallerimize…Böyle diyor, ülkemizde uçurtma duayeni olarak tanınan İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz.

Çocuklarımızı çeşitli gerekçelerle sokağa gönlümüz rahat bir şekilde bırakamadığımız bu süreçte, onları doğadan ve en masum çocuk oyunlarından nasıl kopardığımızın farkında mıyız acaba?

İnternet ve TV’nin karşısında, güneşten, havadan, yeşilden, maviden ve sokaktaki çocukların cıvıltısından uzakta, adeta akvaryumda yetiştirmek zorunda kaldık çocuklarımızı. Gelin çocuklarımıza biraz daha fazla vakit ayıralım, onları kırlara, deniz kenarlarına, masmavi  gökyüzüne, koşabilecekleri, hoplayıp zıplayabilecekleri alanlara götürelim..

Gelin en iyisi onlara, hatta onlarla birlikte bir tane kocaman rengârenk uçurtma yapalım ve hep beraber kırlara koşalım. Doğayı doyasıya yaşamanın en güzel aktivitelerinden biri de uçurtma uçurmak, kırlarda özgürce koşuşturmak değil de nedir.

Çocuklarımız büyüdükleri zaman akıllarında kalan en güzel anılar, anne ve babasıyla vakit  geçirdiği anlar, oynadığı oyunlardır. Bunu onlardan esirgemeyelim. Uçurtma yapmak çok zor dediğinizi duyar gibiyiz. Kesinlikle doğru değil, uçurtma yapmak çok kolay. 

Girin internet sitesine “Uçurtma nasıl yapılır” deyin “Uçurtma nasıl uçurulur” deyin, uçurtma yapım planları önünüze dökülsün. Hatta www.ucurtmadunyasi.com 'da video anlatımlı olarak bakarak, dinleyerek öğrenin. Ayrıca, sitemizi takip ederek yapılacak tüm uçurtma etkinliklerimizi ve uçurtma ile ilgili pek çok konuyu ilk elden öğrenmeniz mümkündür.

Baharın ve çocukluğumuzun oyuncağı uçurtma

PEKİ ÇOCUKLAR BU İŞİN NERESİNDE?

Bilimsel deneylerle işi olmayan çocuklar ve içinde hala çocukluğu yaşatanlar ise ülkemizdeki uçurtma kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılması için kurulan İstanbul Uçurtmacılar Derneğinin yoğun faaliyetleri arasına katılarak işin tadını çıkarmaya çalışıyor. 1986 Yılından itibaren Aköz tarafından toplanan uçurtma ve uçurtma ile ilgili koleksiyon artık bugün 26 ülkeden toplanmış, 2000’den fazla parçaya sahip uluslararası dev bir müzeye dönüşmüş durumda.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Müzesi adıyla hizmet veren ülkemizin ilk, dünyanın ise 18 müzesinden biri olan müze sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de mutlaka gezilmesi görülmesi gereken bir merkez konumundadır.

Tüm yıl boyu mesai günlerinde 09.00 – 17.00 saatleri arası açık olan müzeye girişler ise ücretsiz. Müze içinde özellikle çocuklara yönelik tiyatral anlatım ve interaktif olarak gerçekleştirilen programlarda görerek, dokunarak ve eğlenceli öğretim modeli en ideal şekilde uygulanmaktadır. 

Baharın ve çocukluğumuzun oyuncağı uçurtma

Müze içinde yer alan ve 3 ayrı bölümden oluşan uçurtma atölyelerine katılarak kendi uçurtmasını yapmak isteyen ziyaretçilere de imkân sağlanmakta ve 1 öğrenciden, aynı anda 200 öğrenciye kadar hizmet verebilecek atölye imkânları ve eğitimcilerle yardımcı olunmaktadır.

Uçurtma atölyesine katılarak kendi uçurtmasını yapanlardan sadece uçurtma malzeme bedeli alınmasına rağmen etkinlik ticari mantıkla değil, eğitim amaçlı olarak yapılmasına özel önem verilmektedir. Atölye ve müzedeki tüm eğitmenlerimiz öğretmen kökenli ve anaokulu deneyimli eğitmenlerden oluşturulmuştur. Müzenin kurucusu Mehmet Naci Aköz, uçurtma ile ilgili tüm çalışmalarını eğitimci bakışı ile programlarken müzemizdeki tüm çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2008 yılında başlattığı ”Çocuk dostu müze projesi” ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün 2011 yılında uygulamaya koyduğu “Müzeli eğitim projesi” çerçevesinde gerçekleştirmektedir.

Baharın ve çocukluğumuzun oyuncağı uçurtma

Hem ülkemizdeki, hem de dünyadaki diğer resmi uçurtma kurumları sıkı şekilde takip edilerek uçurtma ve uçurtma kültürü ile ilgili tüm gelişmeler yakından takip edilmekte ve müzemizde ziyaretçilerin gündemlerine taşınmaktadır. Hem müzemizle, hem de uçurtma ile ilgili daha detaylı bilgiler için müzemizin iletişim bilgilerini kullanarak lütfen bize ulaşınız. Unutmayalım ki, çok sayıda ülke, ancak tek gökyüzü var. Gelin o gökyüzünü birlikte renklendirelim. Sağlıkla, mutlulukla…..

Uçurtma sadece uçurtma değil ‘Üç çıta bir parça kağıt ve bir ipten ibaret çocuk oyuncağı’ zannedilen uçurtmanın, tarih boyunca insanlık için bir oyun olmaktan çok öte anlamlar taşıdığını biliyor muydunuz? Yeri geldiğinde savaş kazandıran, yeri geldiğinde can kurtaran, yeri geldiğinde de bilime büyük hizmetlerde bulunan uçurtmanın binlerce yıllık tarihinde, birbirinden ilginç, birbirinden inanılmaz, birbirinden hayret verici olaylar yaşanmıştır. Uçurtma dünyanın en hızlı büyüyen spor dallarından biridir .Daha kağıt bile icat edilmeden önce uçurtmalar vardı. Hatta diyebiliriz ki, kağıt icat edilene kadar 1000 yıl boyunca uçurtmalar uçtu! 

 

Baharın ve çocukluğumuzun oyuncağı uçurtma

False