Geriİsimler Sözlüğü Abdurrahman isminin anlamı nedir ve Abdurrahman ne demek? Abdurrahman adının özellikleri, analizi ve kökeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Abdurrahman isminin anlamı nedir ve Abdurrahman ne demek? Abdurrahman adının özellikleri, analizi ve kökeni

Abdurrahman isminin anlamı nedir ve Abdurrahman ne demek? Abdurrahman adının özellikleri, analizi ve kökeni

Abdurrahman isminde geçen Rahman sözcüğü, Enbiya, Taha ve Furkan suresinde Allah kelimesinin yerine kullanılmıştır. Fatiha Suresinde de Rahim ile birlikte kullanılan Rahman, Esma-i Hüsna'da yer alan 99 isimden biridir. Abdurrahman isminin özellikleri ve anlamı nedir ayrıntıları ile derledik.

Rahman isminin geçtiği diğer ayetler şunlardır:1- Zuhruf 2 - Şuara 3- Neml 4- Nebe 5- Yasin

Abdurrahman İsminin Anlamı Nedir ve Abdurrahman Ne Demek?

Arapçada Abdu kelimesi kul anlamına gelir. Dinin gerekliliklerini yerine getiren, Allah'ın emir ve yasaklarına uyan ve dünyanın fani, ahiretin ise ebedi yurt olduğunun farkında olan kişilere kul denir.

Rahman ise Müslüman, Musevi, Hristiyan ve kafir diye ayırmadan, tüm insanlara karşı merhametli olan Allah demektir. Bu kelime rahmet sözcüğünden türetilmiştir. Bir kutsi hadiste, Allahu Teala, mahşer gününde rahmetinin gazabını aşacağını söylemiştir.

Abdu ve Rahman kelimelerinin birleşmesiyle oluşan Abdurrahman, sonsuz lütuf, izzet ve merhamet sahibi olan Allah'ın kulu demektir.

Abdurrahman İsminin Özellikleri

 1- Abdurrahman ismini yaklaşık 89 bin kişi taşımaktadır.

 2- Bir erkek ismi olan Abdurrahman, aynı zamanda Bartın'a bağlı bir adıdır.

 3- Abdullah ve Abdürrezzak da kul anlamına gelen ''Abdu'' sözcüğünden türetilmiştir.

Abdurrahman İsminin Analizi

Abdurrahman ismini taşıyanlar ehl-i beytin itikadına sıkı sıkı sarılırlar, günah işlemekten ve haram lokma yemekten sakınıp hayra yönelirler.

Abdurrahman Adının Kökeni

Abdurrahman ismi Arapça kökenlidir. Abdu kelimesinin kökü ''abd'', rahman sözcüğünün kökü ise rahmettir. Rahmet karşılık beklemeden, sürekli iyilik yapmak, ihsan etmek anlamına gelir.

Abdurrahman İsminin Yanına Yakışan İsimler

 1- Akif

 2- Abdullah

 3- Asım

 4- Resul

 5- Abdülkadir

Abdurrahman İsmi Kur'an'da Geçiyor mu?

Kuranı Kerim'de Abdu ve rahman kelimeleri ayrı ayrı geçmektedir. Örneğin kelime-i şahadet getirirken eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" yan Hz. Muhammed'in Allah'ın kulu ve peygamberi olduğuna şahitlik ederim denir.

False