Afyonlu, festivaline sahip çıktı

PAZAR günü Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin açılışında bulundum. Festival, 14 Nisan akşamı bitiyor. Ayrıca, Afyon’da bir de caz festivali yapılıyor.

Açılış konserinde Hacettepe Senfoni Orkestrası’nı Erol Erdinç yönetti.

Açılış töreni Millet Hamamı’nda yapıldı, bu mekán şimdi Sanat ve Kültür Merkezi olarak kullanılıyor.

Festivalin sanat yönetmeni Hüseyin Başkadem, yıllar önce Hürriyet’e gelmiş, festival projesinden söz etmişti. Doğrusu, doğduğu şehri sevdiğini anladım, her hafta sonunu orada geçirdiğini öğrenince, festivali başaracağına karar verdim. Ve hakkındaki ilk yazı benimdi, görüştüğümün ertesi günü yayımlandı.

Bir şehirde yapılan festivali devletin temsilcileri ve orada yaşayanlar benimsemezse, en iyi programlar bile başarıya ulaşamaz.

Dün başta sanatsever Afyonkarahisar Valisi Halûk İmga olmak üzere, en üst devlet, adalet yetkililerinin, yerel yönetimde bulunanların açılışa katıldıklarını görüp festivali desteklediklerine tanık olunca, yarınına güvenim arttı.

Dinleyiciler, Afyon halkı bunu yaşatmaya karar vermiş, sahip çıkıyor.

Festivalde sadece müzik yok, Türkiye’nin tanınmış orkestralarının, solistlerinin yanı sıra, tanınmış, önemli birçok sanatçı, şair, yazar, tiyatrocu, karikatürcü, sinema yönetmeni de Afyon’a geliyor, konuşmalar yapıyor.

* * *

VALİ Halûk İmga, Afyon’daki kültürel çalışmaları anlattı. Mahalleleri, eski yapıları, evleri sağlıklaştırma projelerinin uygulamalı örneklerini gösterdi. İnişli yokuşlu Afyon sokaklarındaki canlı renkler içimi açtı.

Gedik Ahmet Paşa Camii’nin önünden geçtim, Afyon Terakki Servet Bankası’nı gördüm, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin onardığı Mihri Hatun Konağı’nı seyrettim.

Ulu Cami’ye uğramazsanız Afyon’a geldim diyemezsiniz.

Evler, 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başında yapılmış. Sağlıklaştırıldıkça, sokak güzelleşiyor, canlanıyor.

Vali Halûk İmga, gerek Afyonlulara, gerek kurumlara, bu evler için başvuruda bulunmuş, çağrı yapmış.

Dilerim olumlu yanıt veren çok olur da, şehir layık olduğu güzelliğe kavuşur.

Afyonkarahisar, termal otellerin bulunduğu bir şehir. Yeni yeni oteller yapılıyormuş, dünya sağlık zincirinde yer alacakmış bu oteller.

Sanırım haziran ayı başında da Afyonkarahisar’ın ve bölge illerinin yararlanacağı bir havaalanının temeli atılacakmış.

* * *

GÜZEL bir kenti, müzik daha da güzelleştiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları