Açıklama muamması

Kısaca hatırlayalım, salıyı çarşambaya bağlayan gece 01.00 sıralarında Yunus Emre Halk Çarşısı’nda yangın çıkmış 685 dükkan küle dönmüştü. Yaklaşık bir gün sonra çarşamba gece yarısına doğru da, İtfaiye Müdürü Ceyhun Tonguç Karakuş’un görevden alındığını duymuştuk.

Haberin Devamı

Karakuş, görevinden yangın sırasında alınmıştı, ancak Gökçek’in basın danışmanı, olaydan yaklaşık 18 saat sonra yani saat 21.00 sıralarında basın yayın kuruluşlarını arayıp haber veriyordu. Görevden alınma gerekçesi, yangın sırasında Gökçek’e haber verilmemesi ve Gökçek’in, olayı tesadüfen saat 03.00’te öğrenmesiydi.
Daha önce Karakuş’u uyaran Gökçek, büyük yangın olduğunda mutlaka kendisine haber verilmesini istemişti. Böylesine büyük bir yangında Büyükşehir Belediye Başkanı’na haber vermemek, görevden alınma gerekçesi olabilir mi? Yöneticinin tercihiyle alakalıdır, olabilir.
ZAMANINDA DUYURULMALIYDI

Ancak, bunu kamuoyuna açıklamamak ya da açıklamayı geciktirmek yönetici tercihi olamaz. Siz bunu zamanında açıklamazsanız, bir gazeteninin olayı öğrendiğini ve ertesi gün yazacağını duyup da apar topar gece yarısına doğru açıklarsanız, ortaya koyduğunuz gerekçenin inandırıcılığı sorgulanır. Sonuçta da, “Neden görevden alınma olayı gün boyu açıklanmayıp, Ankara ilavelerinin baskı saatlerinin geçmesi beklendi? Ya da o kadar saat beklenmişken, neden sabah açıklama yapılmadı? Yangında çarşı kurtarılmış olsaydı Gökçek, yine itfaiye müdürünü ‘Bana haber vermedin’ gerekçesiyle görevden alır mıydı?” gibi soruların muhattabı olursunuz.

Haberin Devamı

Hafriyat özensizliği

Son dönemde Ankara’nın pek çok yerinde yeni inşaatlar yükseliyor. Bu inşaatlar yükselirken de hafriyat kamyonları vızır vızır çalışmaya devam ediyor. Ancak, bunların birçoğu özensiz bir şekilde taş toprak saça saça yollarda cirit atıyor. Bu durum trafikte bir yandan tehlike yaratırken, diğer yandan da, zaten çukurlarla tümseklerle savaş halinde olan sürücülerin önüne bir engel daha çıkarıyor.

KİTAP ÖNERİSİ

Antik Ankara

Mürekkep balığının 193 milyon yıl önce yaşamış ataları Ammonoidlere ait fosillerin Ankara’da bulunduğunu, Hacı Bayram Camii’nin Frig ana tanrıçası Kibele’nin ve Galatların baş tanrısı Men’in tapınakları ile aynı yerde olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya Ahi Şerafettin Camii’nin önünden geçerken bu caminin 720 yıllık bir geçmişi olduğunu, Sulu Han’da alışveriş yaparken 420 yıllık bir çarşıda gezdiğinizi biliyor muydunuz? Ankara’nın antik tarihine ilişkin pek çok ilginç detayı, Haluk Sargın’ın Ankara’nın tarihsel kimliğini, birbirinden farklı uygarlıklardan günümüze kalan mirası ortaya çıkarmayı amaçladığı ‘Antik Ankara’ kitabından öğreniyorsunuz.

Yazarın Tüm Yazıları