AB'ye Kürt kimliğimle sesleniyorum:Bana bakın Türkiye'de eşitliği görün

AVRUPA Birliği'nin (AB) Türkiye için müzakere kararını vereceği 17 Aralık tarihi yaklaştıkça, Türk özel sektörünün lobi çalışmaları da hızlanıyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, dün Almanya’nın başkenti Berlin’de toplanan Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği (UEPC) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kendi Kürt kimliğini örnek göstererek, Avrupalı meslektaşlarından, ‘Türk vatandaşlarının etnik kökenlerinden bağımsız olarak ve yaşamın her alanında eşit haklara sahip olduğuna emin olmalarını’ istedi.

Türkiye’nin AB yolculuğunu anlatan, Türkiye’nin İslam ülkeleri için model olduğunu, Türkiye’nin tam üyeliğinin Avrupa’ya zenginlik katacağını belirten Erdal Eren, Avrupalı müteahhitlere, ‘Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri adına bugün, AB liderlerine ve vatandaşlarına benim ülkemin ve vatandaşlarımın da onların güvenini hak ettiklerine ikna etmenizi rica etmek için buradayım. AB liderlerinin 17 Aralık’ta alacakları kararda olumlu etkisi olabilecek çeşitli kişi, grup ve kuruluşları etkilemek suretiyle bize yardımcı olmanızı rica etmek için buradayım’ diye konuştu.

Eren, AB lobi çalışmaları kapsamında 17 Kasım’da Brüksel’de toplanacak Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC) Başkanlar Konseyi'nde de söz alıp, yine aynı benzer mesaj verecek.

KAMRAN İNAN’IN YEĞENİ

Türkiye Cumhuriyetinin her bir Türk vatandaşını tek bir ülke çatısı altında ve tek bir ulus halinde birleşmiş olarak kucakladığını kaydeden Eren, ‘Asırlar boyunca mükemmeliyete ulaşmış olan renkli bir mozayiği kucaklamaktadır. Külterel ve etnik çeşitliliğimizle gurur duyuyoruz. Bunun bir zaafiyet değil, ülkemizi benzersiz kılan bir zenginlik olduğuna kuvvetle inanıyoruz’ dedi.

Ünlü politikacı Kamran İnan’ın yeğeni olan, bakanlık yapmış, hálá Bitlis milletvekili olarak TBMM’de görev yapan Edip Safter Gaydalı’nın kuzeni olan Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren’in, kendi özel hayatına ilişkin söyledikleri, genel kurula katılan delegeler tarafından dikkatle izlendi.

ANNEMİN ANA DİLİ KÜRTÇE

‘İzninizle size kendi yaşamımdan örnek vereceğim’
diyen Erdal Eren şunları söyledi:

‘Ben Güneydoğu Anadolu’da doğdum. Annemin ana dili Kürtçe idi. Türkiye’nin ileri gelen üniversitelerinden birinden mezun olduktan sonra birkaç yıl devlet memurluğu yaptım ve bugün size Türkiye Müteaahhitler Birliği Başkanı olarak hitap ediyorum. Çok tanınmış bir siyasetçi olan dayım Türkiye Cumhuriyeti'ne milletvekili ve bakan olarak 28 yıl gurur duyarak hizmet etmiştir. Türkiye’yi NATO’da temsil etmiş ve Genel Sekreter Joseph Luns’un yardımcısı olarak görev yapmıştır. Halen milletvekili olan bir kuzenim vardır.’

Eren, kültürel mirasın zenginliği gibi, çevreleyen 3 kıtadaki hızla büyüyen iş fırsatlarının da Türkiye’nin coğrafi konumunun benzersizliğinin bir sonucu olduğunu ifade etti.

AB ile 45 yıldır platonik aşkımız var

TMB
Başkanı Erdal Eren, ‘Bugünlerde ‘AB’ sözcüğü biz Türklere günlük yaşamımızın tüm diğer dertlerini unutturur oldu. Bugün üzerinde durmak istediğim konu Türkiye’nin AB ile 45 yıldır devam etmekte olan ‘platonik aş hikayesi’dir’ dedi. Eren’in bu sözlerini Avrupalı müteahhitler gülümsemele karşıladı.Eren, ‘Müteahhitler olarak uluslararası platformlarda faaliyette bulunmak bizim için zor değil. Ancak uluslararası politikayı anlamakta güçlük çekiyoruz’ diye konuştu.

Türkiye sizin için stratejik fırsat

TÜRKİYE
’nin laik ve demokratik cumhuriyeti 81 yıl önce kurduğunu, o zamandan beri batılı dostlarının barış, insan hakları ve demokrasi gibi değerlerini paylaşmakla kalmayıp, bu değerleri yayma konusunda da destek verdiğini kaydeden Erdal Eren, ‘İslam dünyasında tek laik ülke olarak müslüman ülkelere örnek teşkil ediyoruz. Bu nedenlerle Türkiye’nin üyeliği genişleyen Avrupa’ya potansiyel yük değil, dünyada etkinliğini artıracak stratejik fırsat olduğuna inanıyoruz’ dedi.

AB'ye üye olursak inşaat patlar

ERDAL Eren,
Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde AB’ye üye olması halinde inşaat hacminin yüzde 129 artarak 2014’te 98 milyon metrekareye ulaşacağının ortaya çıktığını söyledi. Eren, şunları söyledi: ‘Türk halkı, politikacıları ve özel sektörü heyecanla AB’den olumlu sonuç bekliyor. Avrupalı dostlarımızın önümüzdeki AB karar sürecini etkilemekte bize destek olmalarını istiyoruz.’

UEPC nedir

AVRUPA Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği (Union Europeenne des Promoteurs Constructeurs-UEPC) 1958’de Belçika’da kuruldu. 15 ülke federasyonunu çatısı altında toplayan ve merkezi Brüksel’de olan bu kuruluşa Türkiye Müteahhitler birliği (TMB) 1992’de önce gözlemci üye, daha sonra da tam üye statüsüyle ortak oldu. UEPC Avrupa pazarına ve onu etkileyen faktörlere ilişkin çalışmalar geliştiriyor ve bu amaçla AB kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor. AB’nin resmi kurumlarına görüş bildiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları