"Abla"mızı kaybettik

Güzin Abla geçen hafta aramızdan ayrıldı. Komşumu kaybettim dememde bir sakınca yok sanırım.

Gerçi 1998’den, sağlık durumu iyice köyüleşip onun yazmasına izin vermediği zamandan beri yazılarını kızı Feyza hazırlıyordu bu köşeyi. Aynı gazetede yazıyor olmak birbirini hiç görmemiş ve hatta hiç duymamış iki insan için bile tanış olmak demektir. Aynı çatı altında kalem oynatmak, hele yan yana yazıyor olmak çok özel bir ilişkinin oluşmasına neden oluyormuş meğer. Meğer sabahları gazeteye, köşeme baktığımda yanımda yazan kızını görüp bir yerlerde Güzin Abla’nın yaşıyor olduğunu bilmek içimi rahatlatıyormuş. Güzin Abla’yla dertlerini paylaşmış olan okurlarına başsağlığı diliyorum.

Patatesli Halfeti Köftesi

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

250 gram az yağlı dana kıyma

1 su bardağı ince köftelik bulgur

1 adet büyük boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

1-2 adet orta boy patates

4 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım kaşık salça

4 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI

Bulguru derin bir kaba koyup üzerine ılık suyu gezdirin ve üç dakika kadar bekleyin. Üzerine kıyma ve rendelenmiş soğanı ekleyip tuz, karabiber ve kimyonu serpin. Kuru nane ve kuru fesleğeni ilave edip malzemeleri iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra üzerlerine hafifçe bastırarak yassı köfteler hazırlayın. Diğer taraftan, patatesleri soyup yarım santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Sıvı yağı geniş bir teflon tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Köfteleri kızgın yağda önlü arkalı birer dakika kadar kızartın. Köftelerin üzerine patates dilimlerini dizin. Salçayı sıcak suda ezip yemeğin üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Çilekli Light Pasta

Malzeme listesi

Alt katı için;

20 adet yulaflı diyet bisküvi

Kreması için;

2 su bardağı diyet süt

1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası

1 yemek kaşığı çavdarlı un

1 adet yumurtanın sarısı

1 su bardağı tozşeker (Ya da 15 adet diyet tatlandırıcı) kullanabilirsiniz)

1 paket vanilya

15-20 adet çilek

Jöle için;

1 paket (200 gram) limon aromalı toz jöle

1 su bardağı sıcak su

Yarım su bardağı soğuk su

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


YAPILIŞI

Bisküvileri mutfak robotuna koyup toz haline gelinceye kadar çekin. Un haline getirdiğiniz bisküvileri kalıba koyup buzdolabının derin dondurucusunda en az 1 saat kadar bekletin. Yumurta sarısı ve diyet sütü küçük bir tencereye aktarıp tel çırpıcı yardımıyla bir dakika kadar çırpın. Üzerine buğday nişastası, çavdarlı un karışımı (normal un da kullanabilirsiniz) ilave edip vanilyayı katın. Eğer tozşeker kullanacaksınız bu aşamada eklemelisiniz ama düşük kalorili tatlandırıcı kullanacaksanız, krema piştikten sonra katmanız gerekir. Hazırladığınız krema karışımını kısık ateşin üzerinde, sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayan kremayı hemen ocaktan alın (düşük kalorili tatlandırıcıyı bu aşamada katabilirsiniz). Kremayı miksede ya da elde 3 dakika, hafifçe ılınıncaya kadar çırpın. Ilık hale getirdiğiniz kremayı, derin dondurucudan çıkardığınız bisküvilerin üzerine aktarın. Üzerine ayıklanmış çilekleri de yerleştirin. Toz jöleyi orta boy derin bir kaseye aktarın. Limon ya da muz aromalı jölenin üzerine kaynar suyu aktarıp çatalla hızlı hızlı karıştırarak eritin. Üzerine çok soğuk haldeki suyu hemen aktarıp tekrar çırpın. Sonra da jöleyi yavaş yavaş ve yakın bir mesafeden çileklerin üzerine gezdirin. Pastayı buzdolabında en az 4-5 saat ya da 1 gece beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları