30 bine daha da yakınız

Endeks minik minik adımlarla 30 bin puan seviyesine ulaşacak gibi görünüyor. Tabii önce 29 bin puan seviyesindeki direncin aşılması lazım. Ama yaz rehavetini bile unutan piyasaya para girişi devam ettiği müddetçe 30 bin puan seviyesinin aşılması orta vadeden daha yakın bir beklenti olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Endeksin bundan sonra nereye gideceğini tahmin edebilmek için öncelikle bu seviyeye nasıl geldiğini bilmemiz gerekiyor demiş ve dünkü yazımızda bu süreci teknik açıdan incelemeye çalışmıştık. Bugünse endeksin rekor koşusu sırasında gelen haberleri ve genel piyasa ortamını hatırlatmak istiyorum. Böylelikle önümüzdeki dönemde karşılaşılıacak olası gelişmeler karşısında piyasanın nasıl bir tutum izleyeceğini az çok tahmin edebileceğiz.

Haziran ve Temmuz ayları içinde Türk ekonomisinde ihracatın ve ithalatın azaldığı (ama ihracatın daha hızlı azaldığı) sanayi üretiminin ve kapasite kullanımının düştüğünü gördük. Elbette bu düşüşler çok dramatik boyutta değildi. Bunun yanısıra ABD ekonomisi ile ilgili şüphelerin devam ettiği ve buna bağlı olarak ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına devam edeceği de kesin gibiydi. Ayrıca petrol fiyatlarının da bu dönem içinde rekor seviyelere yükseldiğini izledik. Bununla da kalmadı küresel terör endişeleri dünyanın bir çok piyasasında ciddi sıkıntılara neden oldu.

Haberin Devamı

Tüm bunlar yaşanırken de İMKB 100 endeksi 24 bin puandan 28 bin 778 puana kadar çıktı, üstelik bugün yeni bir tarihi zirve yaptı.

Bugünlerde ise piyasa açısından en önemli sorunlarımızı çerçeve belgenin müzakerelerden önce imzalanıp imzalanmayacağı, Ankara Anlaşması’na Kıbrıs Rum kesimini de dahil eden protokolün imzalanıp imzalanmayacağı (daha çok ne zaman imzalanacağı ve arkasından tanima konusu ile ilgili Türkiye’inn nasıl bir açıklama yapacağı) ve terör örgütü PKK’nın eylemliliği ile ilgili Orgeneral Başbuğ’un yaptığı açıklamalar oluşturuyor.

Peki buna karşın endeks ne durumda? Birinci seans itibariyle 28 bin 938 pun ile yeni bir zirve ve yüksek işlem hacmi...
Yani...
30 bin seviyesi dün olduğundan daha yakın görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları