1 milyar Euro yatırdık, piyasayı düzenleyeceğiz

Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın, Yapı Kredi Sigorta Grubu’nun satın alınmasıyla birlikte Türkiye’ye bugüne kadar 1 milyar Euro’luk yatırım yaptıklarını belirterek, “Birleşme sonrası pazarda lider olacağız ve regülasyonu düzenleyip, birikimimizi regülatörlere aktaracağız.

Haberin Devamı

Yasal düzenlemeler için Allianz’ın gücünü kullanabiliriz” dedi.

ALMAN sigorta devi Allianz, mart ayında, sigorta sektöründe son yılların en büyük satın almasını gerçekleştirerek, Yapı Kredi Sigorta grubunu 684 milyon Euro’ya satın aldı. Geçtiğimiz günlerde de hem Rekabet Kurumu’ndan hem de Hazine’den gerekli izinler çıktı ve Yapı Kredi Sigorta ile Yapı Kredi Emeklilik, resmen Allianz Grubu’nun oldu. Satın alma anlaşmasının imzalanmasından bugüne kadar geçen sürede ise en çok merak edilen konuların başında; Allianz Grubu’nun nasıl bir birleşme stratejisi izleyeceği ve sigorta piyasasına yansımasının ne olacağı ve elbette, birleşmenin her iki grup çalışanlarını nasıl etkileyeceği geldi. Hazine’den ve Rekabet Kurumu’ndan izin çıkana kadar da Allianz Grubu, birleşme ile ilgili konularda özellikle suskun kalmayı tercih etti.
Geçtiğimiz hafta ise Allianz, suskunluğunu bozdu ve benim de içinde bulunduğum bir grup gazeteciye; Allianz’ın merkezi Münih’te, birleşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Birleşme konusunda izlenecek yol haritasını Allianz Türkiye’nin yeni CEO’su Solmaz Altın, anlattı.

1 milyar Euro yatırdık, piyasayı düzenleyeceğiz


Haberin Devamı

BİRLEŞME 2014’DE BİTECEK

Solmaz Altın, Yapı Kredi Sigorta Grubu ile birleşmenin tam olarak 2014’ün Mart ayında biteceğini ve bu tarihten itibaren de Allianz adıyla yola devam edileceğini söyledi. Birleşme sonrası 3 şirket olacağını belirten Altın, “Yapı Kredi Sigorta ile Allianz Sigorta birleşecek ve Allianz Sigorta olacak. Ancak hayat ve emeklilik tarafında 2 şirket olarak pazarda yeralacağız. Çünkü Yapı Kredi Bankası’nın emeklilik şirketinde yüzde 20 payı bulunuyor. Bu nedenle şirketlerden bir tanesi, Allianz Hayat ve Emeklilik olacak. Diğeri ise farklı bir isimle pazarda yeralacak. Henüz, isim konusunda kesin karar vermedik ama Allianz Yaşam olma ihtimali yüksek” dedi.
Allianz Grubu, Türk pazarına, ilk olarak 1988 yılında Koç Grubu’na ait Şark Sigorta’ya ortak olarak girdi ve 1998 yılında şirket isimi değişerek Koç Allianz Sigorta oldu. 2008 yılında ise Koç Grubu’nun tüm hisseleri satın alınarak, yola Allianz Sigorta olarak devam edildi.

Haberin Devamı

GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ

Solmaz Altın, son olarak Yapı Kredi Sigorta Grubu’nun satın alınması ile birlikte 1988 yılından bu yana Allianz’ın, Türkiye’ye 1 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yaptığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Yapı Kredi Sigorta grubu ile birleşme sonrası Türk sigorta pazarında ilk sıraya yerleşeceğiz. Lider olmanın getireceği bazı sorumluluklar var. Topluma karşı sorumluluğumuzda; halkın varlıklarını, sağlığını korumak ve hayatlarının karanlık noktalarında yanlarında olmak istiyoruz. Türkiye’de sigortacılığı farklı bir boyuta taşıyacağız. Bir de karar vericilere karşı sorumluluğumuz var. Piyasa düzenleyicileri, yani regülasyonu, şekillendireceğiz ve bilgi birikimimizi regülatörlere aktaracağız. Yasal düzenlemeler için Allianz’ın gücünü çok iyi kullanabiliriz. Uluslararası tüm piyasa düzenleyicilerde Allianz’ın hissesi çok yüksek. Uluslararası bilgi birikimimizi Türkiye’deki regülatörlere aktarıp, ‘Allianz olarak böyle düşünüyoruz’ diyeceğiz.”

Haberin Devamı

Toplu işten çıkarma olmaz

SOLMAZ Altın, “Güçlü regülatör, güçlü piyasa demektir” diyerek, bankacılıktaki BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) benzeri yapının, sigorta sektöründe de kurulması gerektiğini söyledi. Altın, Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün özerk bir kurum olması halinde bağımsız bir şekilde yasa düzenlenebileceğini ve bütçelerin farklılaşacağını, dolayısıyla da yatırım gücünün artacağını kaydetti.
Solmaz Altın, Allianz ile Yapı Kredi Sigorta grubunun birleşmesinin, her iki gruptaki çalışanlara etkisi hakkında da şu açıklamaları yaptı: “Birleşme sonrası toplam çalışan sayısı 2 bin 700’e yaklaşacak. Her iki gruptaki şirketler ortalama yüzde 50 büyüyor. Hedeflenen büyüme için de bizim daha çok çalışana ihtiyacımız olacak. O nedenle çalışan sayısında bir düşüş ya da toplu işten çıkarmalar planlamıyoruz. Ancak birleşme sırasında bazı ölçümler yapıp, ona göre hareket edebiliriz. Tamamen hiçbir kayıp olmayacak da diyemem.”

Haberin Devamı

Birleşme sonrası kârımız artacak

SOLMAZ Altın, son yıllarda sigorta şirketlerinin zarar etmesine karşın Allianz’ın iki senedir kar ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Geçen yılın sonunda 60 milyon TL bilanço kârı elde ettik. Yani, sermayedarın verdiği parayı fazlasıyla geri ödüyoruz. Aynı şekilde Yapı Kredi Sigorta da karlı bir şirket. Zaten satın almamızdaki bir etken de karlı olması. 2013 sonunda hem Allianz şirketleri hem de Yapı Kredi şirketleri olarak toplam 180 milyon lira kâr elde etmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde de 2 milyar Euro’luk prim büyüklüğüne ulaşmayı düşünüyoruz.”

Banka anlaşması olmasa bu parayı ödemezdik

ALLIANZ, Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik’i toplam 684 milyon Euro, yani 1.6 milyar liraya satın aldı. Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın, satın almanın Allianz için hem önemli hem de stratejik olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Yapı Kredi Bankası ile 15 yıllık münhasırlık anlaşması yaptık. Banka, bizim dışımızda başka sigorta poliçesi, hayat poliçesi ve bireysel emeklilik satamayacak, başka sigorta şirketleri ile çalışamayacak. Başka sigorta şirketlerinin acenteliğini de yapamayacak. Bankadan kesilen poliçelerde; hem Yapı Kredi’nin hem Allianz’ın ismi ve logoları ortak yeralacak. Açıkçası, banka ile bu münhasırlık anlaşması olmasaydı, bu parayı ödemezdik.”

Yazarın Tüm Yazıları