Şef Mehmet Yalçınkaya’nın Bodrum’daki MYK Denizden restoranındaydım. Mehmet, Kocadon Hotel’in avlusunda yaz kış hizmet veren bu balık restoranına çok özenmiş, menüdeki her detayda bunu anlamak mümkün. Kuru dinlendirilmiş balıklar ve nar gibi kızarmış yumuşak kabuklu mavi yengeçlerin tadıysa hâlâ damağımda.
#Mehmet YalçınkayaBeşiktaş’ta ‘Masquerade’ isimli mekanda 29 kişinin hayatını kaybettiği yangının çıkış anına dair görüntüleri değerlendiren Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa ‘ihmaller zinciri’ ifadesini kullandı. Yasa, “Yangın dolabı sistemi ya da sabit söndürme sistemleri, yağmurlama sistemleri gibi sistemlerin olması gerekiyordu ki oradaki yangına tam olarak müdahale edilebilsin" dedi. Yangın Söndürme Sistemleri Uzmanı Gürkan Danacı ise "Piyasada orijinal ürünler yerine yan sanayi ürünlerin kullanıldığını; bu hizmetleri alan müşterilerin ise en ufak bir yangında dahi büyük zarar gördüğünü biliyoruz. Yine bu sistemlerde kullanılan gazların da yetkilendirilmiş veya güvenilir firmalarda doldurulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#BeşiktaşGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu Yakasıİstanbul Beşiktaş'ta 'Masquerade' isimli gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüne neden olan yangına, içeride yakalanarak yangın tüpüyle müdahalede bulunan ve sonrasında arka çıkıştaki yolu bulup kurtulan marangoz işçisi Ercan Ercan Erkan'ın ifadesi ortaya çıktı. İşçi Ercan E., "DJ kabininin arkasında çok şiddetli duman ve alevler yükseldi. O esnada elektrikler kesildi. İnsanlar bağırmaya başladı. İçerisi karanlık oldu göz gözü görmüyordu" dedi.
#BeşiktaşMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#Gripsavarİşkembe; çok eski dönemlerden beri tüketilen besin kaynakları içerisinde bulunmaktadır. İşkembenin yenilebilir hale gelmesi adına uygun bir biçimde hazırlanması gerekmektedir. Sert olmasından ötürü uzunca bir süre pişirilmesi gerekir. İşkembe, genel olarak haşlama ve kaynama metotlarıyla pişirilmektedir. Bununla beraber pişirmeden önce iyice temizlenmesi gerekir. Peki, işkembe nasıl temizlenir? Kasaptan alınan işkembe en kolay nasıl temizlenir? İşte, tüm detaylar.
#İşkembeMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum" programı kapsamında, okul kantinlerinde öğrenciler için "çorba ve meyve günü" etkinliği başlattı. Ankara Canan Özbağı İlkokulu öğrencilerine mercimek çorbası ve mandalina dağıtıldı.
#Okulumda Sağlıklı BesleniyorumSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuYeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat Milor"Sabahları karımdan önce yataktan kalkıyorum ve 10 dakika kadar onun huzur içinde uyuyuşunu izliyorum. Hakkımda bilmeniz gereken tek şey bu... Sanırım ben çok şanslı biriyim.. Öncelikle çok iyi bir insanı eş olarak seçtim. Güzel, harika biri ve her zaman gülüyoruz. Bu öyle çok da kolay bulunacak bir şey değil. Ama şundan eminim ki hayatımın sonuna kadar evli olmak istiyorum... "
#Simon Le BonCumhur İttifakı MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan basın tanıtım toplantısını Mersin Divan Otel’de yoğun katılımla gerçekleştirdi. Yaklaşık 750 kişinin katıldığı toplantı büyük ilgi gördü. Soydan, “Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye, Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’a hayatımın sonuna kadar bir onur vesilesi sayacağım bu görevi şahsıma verdikleri için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
#Serdar SoydanMevsim güzeli mandalinayı tüm kek tariflerinde kullanabilir, makarondan şekerlemeye onunla yeni lezzetler yaratabilir ya da erimiş çikolataya batırarak pratik bir kahve atıştırmalığına dönüştürebiliriz. Pırasa, kereviz ve yerelması gibi zeytinyağlıya çok yakıştırdığım kış sebzelerine de muhakkak katıyorum.
#GastronomiMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ Tezer