Kış sebze ve meyveleriyle şifa bulalım

Güncelleme Tarihi:

Kış sebze ve meyveleriyle şifa bulalım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2024 07:00

Sağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kışın yetişen meyve ve sebzeler soğuk hava koşullarında vücut direncini arttırmanın, hastalıklara karşı korunmanın ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarlarından. Diğer yandan, bu aylarda daha zinde hissetmek için de bol bol tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Bu dönemin öne çıkan sebzeleri arasında kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, kabak, pırasa, lahana, balkabağını sayabiliriz. Meyveleriyse mandalina, portakal, elma, kivi, limon, ayva, nar ve armut. Bunları bir süre daha tezgâhlarda görmeye devam edeceğiz. Bu besinler güneş ışığını daha fazla depoladığı için enerji, canlılık, dayanıklılık ve ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri de fazlaca içeriyor.

Beslenme uzmanı ve diyetisyen yazarımız Berrin Yiğit’e göre koyu yeşil yapraklılar, brokoli ve lahanagillerden en az birini her gün yemeliyiz çünkü bu sebzelerin koruyucu gücü de yüksek. Brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz, ıspanak ve turp özellikle karaciğeri destekleyen kış sebzelerinden. Pırasa ve kerevizi portakal suyuyla pişirebilir, greyfurt ve limon suyuyla birlikte ıspanaklı smoothie yapabilir, lahananın da bol dereotuyla birlikte baharatlı çorbasını içebiliriz. Karalahana C vitamininden zengin ve antioksidan değeri de yüksek. Çorbası, kavurması veya sarmasını yapabiliriz. Koyu yeşil yapraklıları
en kolay tüketme yollarından biri de meyvelerle çekip smoothie haline getirmek.

Haberin Devamı

Yiğit vücut direncini arttırmak için yemeklere, çorbalara ve yoğurtlara bol sarımsak ve soğan eklemeyi de öneriyor. Sarımsak ve soğan doğal antibiyotik yerine de geçen besinler. 

Pancarsa yüksek antioksidan değere sahip, düşük kalorili, tok tutan bir sebze. Turşusunu yapmak, hafif haşlayıp, sirkeli suda bekletip fermente olarak tüketmek veya suyunu sıkıp sebze sularımıza eklemek oldukça sağlıklı ve hastalıklara karşı korumada da önleyici. Siyah havucun kalori değeri oldukça düşük ve bağışıklığı korumada önemli görev oynuyor. Ayrıca kan şekerini de yükseltmiyor. Çorbalara ve salatalara katabiliriz.

Haberin Devamı

Hızlı ve kolay hazırlanan kış salatalarıyla da vücut direncimizi arttırmak mümkün. Rengârenk salatalarımıza beyaz lahana, kırmızılahana, karalahana, karnabahar, pancar, brokoli, kereviz, turp çeşitleri, kale, ıspanak, roka, tere, dereotu, maydanoz, nane, havuç ve marul kullanabiliriz. Böylece vücudumuza A, C, K vitamini başta olmak üzere farklı türde fenolik bileşikleri almış oluruz. Ayrıca bu kış salatalarına portakal, mandalina, kivi, pomelo, greyfurt ve elma ekleyerek vitamin değerlerini arttırabiliriz. Tek bir meyveye takılı kalmak yerine 2-3 meyveyi kullanıp çeşitlendirerek renkli meyve tabakları oluşturabiliriz.

 

YÜZDE 100 İZLENEBİLİRLİK SAĞLIYOR

Haberin Devamı

◊Yaklaşık 35 yıldır Türk mutfağının değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla çalışan Metro Türkiye, hem sağlıklı hem de sürdürülebilir mutfaklar için mevsimine uygun meyve-sebze tüketimini destekliyor.

◊Başta Mersin kan portakalı, Aydın kestanesi, Taşköprü sarımsağı, Finike portakalı gibi coğrafi işaret tescilli ve tescile aday meyve ve sebze çeşitleri olmak üzere yüzlerce ürünü mevsiminde ve taze olarak sunuyor. Meyve ve sebzede yüzde 100 izlenebilirlik sağlayarak karekod aracılığıyla ürünlerin tüm hikâyesini de raflara taşıyor.

◊Mevsimi dışında da besin değerlerini koruyarak tüketebilmeyi mümkün kılan fermente ürün seçkisi de Metro Türkiye’nin önem verdiği konu başlıklarından. 2024’ün sağlıklı beslenme trendleri arasında olan ve adından sıkça bahsettiren fermantasyon yöntemiyle gıdalar pratik bir şekilde uzun süreli korunurken mevsimi dışında da tüketilebiliyor.

◊Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağını haftalarca fermente ederek hazırladıkları siyah sarımsağı Metro Chef markasıyla tüketicilerle buluşturuyorlar. Fermantasyon işlemiyle antioksidan ve vitamin değerleri yüksek oranda artan bu ürün, normal sarımsağa oranla 3 kat daha fazla antioksidan içermesiyle de kış mevsiminde bağışıklığı sağlıyor.

Haberin Devamı

Gastronometro şeflerinden

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ (4 KİŞİLİK)

Kış sebze ve meyveleriyle şifa bulalım

NE LAZIM?

4 kereviz

1 havuç

1 soğan

2 diş Taşköprü sarımsağı

4-5 dal dereotu

100 ml sızma zeytinyağı

100 ml Finike portakalının suyu

1 limon

100 ml su

4 gr un

5 gr şeker

1 gr beyaz biber

2 gr tuz

NASIL YAPARIM?

Zeytinyağı ilave ettiğiniz tencerede yemeklik küçük doğranmış soğanları kavurun. Unu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Portakal suyu ve suyu ilave edin. 

Havucu eşit boyda doğrayıp içine aktarın. Kerevizleri de eşit boyda doğrayıp içine ekleyin.

Şeker, tuz ve beyaz biberi ilave edin. Limonun suyunu sıkın. Kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişmeye bırakın.

Bu sayfa sponsorludur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!