Kış aylarında dolgun ve ışıltılı bir cilt için bunlara dikkat!

Kış aylarında sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi cilt problemlerinin görülme sıklığını da artırabiliyor.

Haberin Devamı

Yağlı cilt soğukta daha az yağlı hale gelirken, normal cilt kurur ve kuru cilt ağrı ve acıya neden olacak kadar hassas hale gelebilir. İnsan cildi her ne kadar sürekli bakıma ihtiyaç duysa da kış aylarında daha da fazla bakıma ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir cildin her gün nemlendirilmesi gerekir.

Kış aylarında bu problemler artabilir

Kışın ellerimizi, ayaklarımızı ve vücudumuzu sıcak tutmak için sıcak tutan giysiler kullanabilsek de yüzümüz her zaman soğuğa maruz kalır. Soğuk havanın ve rüzgârın yüzümüzü olumsuz etkilememesi için özel dikkat göstermek gerekiyor. Soğuk kış aylarında cilt kuruyabilir, çatlayabilir ve yıpranabilir. Hava kirliliğinin etkisiyle ciltte lekelerin ve koyu lekelerin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Ancak kışın yüz derisinin tek düşmanı rüzgâr ve soğuk değildir. Sıcak ortamlardan dışarı çıktığınızda karşılaşacağınız sıcaklık değişiklikleri de cildinize zarar verebilir. Ayrıca kapalı ortamlardaki kuru hava da cilt için olumsuz bir faktör olarak değerlendirilmektedir. Soğuk ve rüzgârlı havalar cildin kurumasına neden olabilirken, kirli iç mekân havası cildinizin gözeneklerini kapatarak nefes almasını engelleyebilir.

Güneş ışığının olmadığı bir ortamda melatonin hormonunun salgısı artarak kış aylarında kişilerin daha fazla strese girmesine ve depresyona girme ihtimalinin daha yüksek olmasına neden olur. Bu faktörlerin birleşimi; akne ve egzama gibi cilt hastalıklarının ortaya çıkmasının yanı sıra stresin neden olduğu sedef hastalığı ve vitiligo gibi önemli cilt hastalıklarının da artmasına neden olabilir.

Kış aylarında dolgun ve ışıltılı bir cilt için öneriler

Kış aylarında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri cilt tipinize uygun nemlendirici seçimidir. Cilt tipinize uygun bir nemlendirici yardımıyla cildinizin gerekli nemi koruduğundan emin olun. Cilt tipinize göre nemlendirici seçmeniz gerekirken kış aylarında da güneş koruyucu kullanmaya devam etmelisiniz. Yaz aylarında yağsız, su bazlı nemlendiriciler daha uygunken, kışın ise daha güçlü, daha yağlı nemlendiriciler kuru cildimizi korumada daha etkilidir.

Gün içerisinde tüketilen su miktarı oldukça önemlidir. Yaz ve kış aylarında yeterli su içmek sadece cildiniz için değil vücudunuzun her noktası için çok önemlidir. Kışın havanın nemi azaldığından cildinizin nem içeriğini artırmak için nemlendirici kullanmak, bol su içmek ve diğer cilt bakımlarını yapmak önemlidir.
Cildinizin sağlığı ve güzelliği sağlıklı beslenmeyle yakından ilgilidir; bol su içmek, taze meyve ve sebze, ceviz, yer fıstığı, fındık, balık gibi kuruyemişler tüketmek cildinize ekstra nem sağlayacaktır. Özellikle kış aylarında daha fazla mevsim meyve ve sebzeleri tüketin. Portakal, mandalina, greyfurt ve kivi gibi meyveler, tüm vücudumuz için doğal bir antioksidan görevi de gören zengin C vitamini içeriği nedeniyle cildi daha genç ve canlı tutar. Çiğ sebze ve meyvelere dayalı bir beslenme; cildi korur, yeniler, elastikiyetini sağlar ve sağlıklı bir ışıltı verir. Beslenmenin yanı sıra çiğ kuruyemiş ve tohum tüketmenin de faydaları vardır.

Soğuk havalarda dudaklarımız da kuruyabilir ve çatlamaya yatkın hale gelebilir. Dudaklarınızı doğal peeling ile temizlemeli ve temiz bir nemlendiriciyle nemlendirmelisiniz. Dışarı çıkmadan önce nemlendirmeye özellikle dikkat edin.

Kış ayları, yoğun güneş ışığının az olması nedeniyle kimyasal peeling, lazerle cilt gençleştirme gibi işlemler rahatlıkla uygulanabilir.

Bu yazı, yalnızca bir danışmanın bilgilendirmesi niteliğindedir, hekim tavsiyesi veya tanısı yerine geçmemektedir.

Yazarın Tüm Yazıları