'Hastalık benden uzak dursun' diyenlere uzmanından 9 öneri

Mevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.

Haberin Devamı

VİTAMİN/ MİNERAL EKSİKLİKLERİNİZİ TAMAMLAYIN

Aslında en önemli şey güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak… Bu da beslenme ile doğrudan alakalı. Öncelikle mutlaka vitamin ve/veya mineral eksiklikleriniz varsa bunları tamamlamalısınız.

D vitamini, B12, çinko, C vitamini hastalıklara karşı savaşan askerler gibi vücut savunmasında etkili ajanlardır. Bunların vücutta yeterli miktarda bulunması, hastalıklarla mücadele açısından çok önemli bir etki oluşturuyor. Varsa eksikliğinde buna yönelik beslenmek, gerekiyorsa takviye almak ve beslenmeye bütüncül olarak dikkat etmek gerekiyor.

TURUNÇGİLLER GÜNLÜK BESLENMEDE YER ALMALI

İlk olarak C vitamini eksikliği yaşamamak için mutlaka turunçgillerden tüketmelisiniz. Limon, portakal, mandalina günlük beslenmede yer alması gereken önemli C vitamini kaynaklarıdır.

Haberin Devamı

ARA ÖĞÜNLERDE KURUYEMİŞ TÜKETİN

Kuru yemişler; özellikle kabak çekirdeği, badem, ceviz, fındık gibi yemişler B grubu vitaminlerinin yanında çinko da içermesi sebebiyle ara öğünlerde tüketilebilir.

TAVUK SUYU, KEMİK SUYU, PAÇA, İLİKLİ SU İLE HAZIRLANMIŞ ÇORBALAR İÇİN

Protein içeriği yüksek beslenmek, bağışıklık için çok önemli olup; tavuk suyu, kemik suyu, paça, ilikli su ile hazırlanmış çorbalar hastalık döneminde tüketilmesi gerekmektedir. Şayet diyet yapıyorsanız bunların yağ içeriğinin yüksek olduğunu unutmayın. Bu dönemde kilo vermeye hedeflemeyin. Sağlığınızı toparlamaya odaklanın.

SOĞAN, SARIMSAK, BAHARATLARI İHMAL ETMEYİN

Çorbaların içerisine doğal antibiyotik kaynağı dediğimiz soğan ve sarımsak kullanımını da ihmal etmeyin. Hatta yine doğal koruma ajanları kabul ettiğimiz baharatlar da hastalık dönemlerinde en büyük yardımcılarımız arasında diyebiliriz. Zerdeçal, karabiber, pul biber, kekik, nane gibi baharatlar pişirilmiş yemekler savunma mekanizmasını destekler, hızlı toparlanmanıza yardımcı olur.

PROTEİN KAYNAKLARI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Bunun haricinde protein kaynağı olarak organik yumurta, kuzu eti, organik tavuk, hindi, deniz balıkları da vücudun savunma mekanizmasına yardımcı olur. Halsizlik yaşayan kişilerde güçlü olmaya yardım eder. Bazen hastalık dönemlerinde mide ve bağırsaklarda hassasiyet olabilir. Bu dönemlerde yemekleri haşlama, fırın gibi yöntemler kullanarak pişirmek, aşırı salça, sos gibi şeylerden uzak hazırlamak büyük önem taşır.

 

Haberin Devamı

Bunların yanında karbonhidrat kaynakları olarak bulgur pilavı, makarna tüketilebilir. Bunların da besleyiciliği artırarak (örneğin; mercimekli bulgur pilavı veya yoğurtlu tam buğday makarna gibi…) tüketmek bağışıklığı desteklemek açısından önemlidir.

ÇORBALARA VE SALATALARA SİRKE EKLEYİN

Bu dönemde sirke tüketimini ihmal etmeyin, gerek suyun içine gerekse çorbalara ya da salatalara ilave ederek bağışıklığı destekleyebilirsiniz. Probiyotik içeriğini yükseltmek amaçlı kefir tüketimini artırabilirsiniz.

BİTKİ ÇAYLARI HASTALIKLA MÜCADELEDE ETKİLİ
Bunların dışında bir de bitki çayları bağışıklık güçlendirmek açısından faydalanabileceğimiz kaynaklar arasındadır.

Haberin Devamı

Ihlamur, kuşburnu, hibiskus, keki çayı, adaçayı, kakule, biberiye, nane limon gibi bitki çaylarını aralarda tüketmek hastalığınızda mücadelede etkili olacaktır.

UYKUNUZA DİKKAT EDİN

Tüm bunları yaparken; işlenmiş gıdalardan, alkolden, aşırı soğuk, aşırı sıcak yiyeceklerden, kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısınız. Sigara kullanıyorsanız en aza indirmelisiniz. Mümkünse bu dönem içmemelisiniz. Uyku düzeninize dikkat etmeli, bol sıvı tüketmelisiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları