Kabızlığın sebepleri ve dikkat edilmesi gerekenler

Sağlıklı bir bağırsak florası için sindirim büyük önem taşır. Kış aylarında özellikle de bu konuda şikayeti olan kişilerde kabızlık daha çok görülmeye başlar. Bunun kök 2 ana nedeni vardır.

Haberin Devamı

Bunlardan ilki; YETERSİZ SIVI ALIMI... Havaların da soğuması, dışarıda rahatça tuvalete çıkamama gibi sebeplerle kişilerin su içme alışkanlıkları yaza göre çok düşer. Yeterli su içmemek hemen arkasından kabızlık şikayetinin görülmesine sebep olur. Günlük en az 2 litre su içilmediği durumlarda tuvalet alışkanlıkları bozulur. Kişi buna bağlı olarak karın ağrısı, hazımsızlık, huzursuzluk, stres, uzun dönemli emilim bozuklukları, kilo alma gibi durumlarla karşı karşıya kalır. Bu dönemde suyu içebilmek için mutlaka ulaşılabilir hale getirmelisiniz. Arabanızda, çantanızda, masanızda; bardağınız, suluğunuz olmalı. Suyun içimini rahatlatmak amaçlı içerisine; nane, limon, çubuk tarçın, elma gibi yiyecekler eklenebilir. Su tüketimini artırdığınızda kabızlık şikayetinizin ortadan kalktığını göreceksiniz. Günde en az 2 litre suyu hedeflemelisiniz. Bunun altında kalınan durumlarda kabızlık görülme olasılığı oldukça fazladır.

İkinci ana nedenimiz ise; HAREKETSİZLİK… Yine mevsim normalleri sayabileceğimiz bir durum olması sebebiyle kişinin daha az hareket etmesi, spordan uzak bir yaşam, kısa mesafelerde bile araç, toplu taşıma vb. tercih etmesi kabızlık yaşama ihtimalini artırıyor. Kabızlık şikayeti olan kişilerin günlük egzersizler yapması, bağırsak hareketliliğini destekleyerek bu sorunu ortadan kaldırmaya yardım edecektir. Hatta sadece spor değil, karın bölgesine masaj yapılması bile destekleyici olabilir. Hareketsiz yaşam standardınız olduğunda ne kadar lifli beslenseniz de bağırsaklarınızdaki kasılıp gevşemeyi desteklemediğiniz için bu sorunu çözmeniz imkansızdır. Mümkün olduğunca hareketli olmaya, haftada 3 gün spor yapmaya özen göstermelisiniz.

Bu 2 kök nedeni çözdüysek ve hala kabızlık sorunu yaşıyorsak; beslenmede hatalar olabilir. Lif içeriği ve sağlıklı yağ içeriği yüksek beslenmek yine bu sorunla mücadelede gereken önemli unsurlardandır. Lif içeriğini artırmak için; taze sebzeler, taze meyveler, kuru meyveler, kuru baklagiller, kepekli un/makarna, bulgur, yulaf vb. tüketilmesi gerekir. Taze meyvelerde yapılan hatalardan bir tanesi; meyveyi posalı olarak tüketmek yerine suyunu tercih etmek. Siz ‘meyve tüketiyorum’ diyerek eğer portakal, mandalina, greyfurt suyu içerseniz, posalarını almamış olacaksınız. Oysa kabızlığa iyi gelen şey içerisinde posalarıdır. Bu nedenle meyvenin suyunu tüketmek yerine, meyvenin kendisini yiyin. Diğer bir hata ise kabuğu soyulmuş elma, armut gibi meyveler… Burada da yine lif alımını azaltması açısından meyveleri kabukları ile tercih etmek gerekmektedir.

‘Sağlıklı yağlar tüketmeliyiz’ dediğimiz ise; balıklar, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler, avokado, zeytin, zeytinyağı, hindistancevizi yağı vb. besinleri içermektedir. Bu gıdalar bağırsak florasının yumuşamasına yardımcı olur. Bazen sıkı diyet yapan kişilerde yağ içeriğini kıstıklarında kabızlık sorunu ile karşılaşmaları kaçınılmaz olmaktadır. Oysa porsiyona dikkat edilerek tüketilen bu besinlerin faydası oldukça fazla. Yumuşak bir flora için yağlıklı yağ içeriği olan bir beslenme planınız olması gerekir.

Bunların haricinde nelere dikkat edilmelidir?

Bazı besinler kabızlığı tetiklemektedir. Bunlardan uzak durmak faydalı olacaktır;

Haberin Devamı

• Süt,
• Patates, pirinç gibi nişastalı besinler,
• Fast food besinler,
• Şeker,
• Muz,
• Makarna.

Haberin Devamı

Stres, ilaç kullanımı, gebelik, alerjiler, genetik, sindirim sistemi rahatsızlıkları, demir ilaçları, antidepresanlar, magnezyum eksikliği gibi durumlarda da kabızlık görülebilir. Mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde hareket edilmesi gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları