Yemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakÜlkemizin Doğu'su, tarihi ve doğal unsurlarının yanı sıra eşsiz yemek kültürüyle de ön plana çıkmaktadır. Doğu'ya özgü yemek ve tatlıların buluştuğu bu yemek kültürünün zengin çeşitliliği Van ilinde de bulunur. Van'ın eşsiz yemek kültürü kendi sınırlarının dışına taşmış ve diğer şehirleri de yakından etkilemiştir. Peki Van'da ne yenir ve Van'ın neyi meşhurdur? Van yemekleri nelerdir? Van mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte lezzetli Van yemekleri hakkında bütün merak edilenler.
#Van YemekleriGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıKeledoş, Van mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri. Özel bir ot ve kurut adı verilen kurutulmuş yoğurtla yapılan keledoş yapımında tabir edilen nohut, aşurelik buğday ve çökelek de kullanılıyor. Peki keledoş nasıl yapılır? İşte keledoş tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Keledoş Nasıl YapılırAntalya'da 'kökünü kurut' adı verilen uyuşturucu operasyonunda, 18 kilo 130 gram eroin, 972 gram kokain, 5 kilo 382 gram esrar, 1006 adet ecstasy hap ile 3 bin 262 adet yeşil reçeteye tabi hap ele geçirildi. Gözaltına alınan 32 şüpheliden 13'ü tutuklandı.
#AntalyaAntalya'da 'kökünü kurut' adı verilen uyuşturucu operasyonunda, 18 kilo 130 gram eroin, 972 gram kokain, 5 kilo 382 gram esrar, 1006 adet ecstasy hap ile 3 bin 262 adet yeşil reçeteye tabi hap ele geçirildi. Gözaltına alınan 32 şüpheliden 13'ü tutuklandı.
#ANTALYAYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıFatih denince akla tarihi yapıların yoğun olduğu turistik bir bölge geliyor ama semtin restoranları, tatlıcıları da bir o kadar meşhur. Ara sokaklarındaki fırınlardan yöresel ekmekler satın alabilir, Sevda Gazozcusu’nda nostaljik bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Meşhur Fatih sarmasından tatmayı ve manda yoğurdu almayı unutmayın!
#Lezzet"Türkiye'de her evin mutfağında mutlaka bulunan bir malzeme söyleyin" desek akla geleceklerin ilk sıralarında mutlaka tarhana yer alır. Hem pratikliğiyle, hem lezzetiyle, hem de özellikle koronavirüs pandemisi esnasında daha da bir kıymete binen bağışıklık güçlendirici besin öğeleriyle özellikle kış aylarında vazgeçilmez bir lezzet olan tarhana için en milli gıdalarımızdan biri dersek de yanlış olmaz herhalde. Tarihsel kayıtlara göre, Türklerin Orta Asya'da yaşadıkları dönemden günümüze kadar varlığını sürdüren tarhananın tarihine, hazır mevsimi de gelmişken biraz daha yakından bakalım mı?
#TarhanaTürkiye’nin teknoloji alanındaki lider şirketlerinden Netaş’ın 1,5 yıldır sürdürdüğü “Fikir Meltemi” toplantılarına ilgili gittikçe büyüyor. Toplantılar serisinin devamı olarak panel gerçekleştiren Netaş, 5 bin kişilik rekor izleyici sayısına da imza attı. Youtube üzerinden canlı yayınlanan panel, yine kendi içinde bir rekora imza atarak 2,5 saatte 33 konuşmacıyı ağırladı.
#NetaşEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırBüyükşehir Belediyesi, rekreasyon alanlarına kuracağı güneş enerjisi santralleriyle, parkların kendi elektriğini üretmesini sağlamaya hazırlanıyor. Göksu ve Mavigöl’den başlaması planlanan projeyle, 5 yıl sonunda 80 megavatlık üretim hedefleniyor.
#Murat YILMAZBeslenme alışkanlıklarımız her yıl biraz daha değişiyor. Yepyeni ürünlerle tanışıyor, hep hayatımızda olanları daha fazla önemsemeye başlıyor ya da gerekiyorsa onlarla vedalaşıyoruz. Bu yılki en önemli trend, artan çevre hassasiyetiyle birlikte beslenirken artık sadece kendimizi düşünmememiz ve doğaya hiç olmadığı kadar önem vermemiz olacak.
#Mood-FoodCanlı yayında gazetecilerin sorularını yayınlayan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Atatürk Havalimanı'na 'millet bahçesi' projesi için "Atatürk Havalimanı'nın olduğu yere park yapacaksa hiç itirazım yok. Zaten o yapamayacak, ben yapacağım. Ben devam ettiririm onu." diye konuştu. İnce, Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’den usulüne uygun istenmediği iddiasında ısrar ederek, “ABD FETÖ’yü vermez, Tayyip Erdoğan da istemez." dedi. İnce, “4.5 milyon Suriyeli Türkiye’de yaşıyor. Bayram’da gidiyor 72 bin kişi, 1 hafta 10 gün kalıyor, sonra geri dönüyor. Eğer sen gidip 10 gün kalıp geri gelebiliyorsan kal orada devamlı. Ne diye geliyorsun, tatile mi geliyorsun? Demek ki şartların uygun. Gittikten sonra kapatırım kapıyı kalırsın. Burası aşevi mi? Benim ülkemin insanları işsiz” ifadelerini kullandı.
#Muharrem İnceTuz genel olarak sodyum ve klordan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Lezzetli yemeklerimizin olmazsa olmazıdır. Peki, bu kadar hayatımıza işleyen tuzu ne kadar iyi tanıyoruz? Diyetisyen Gülhan Koca, 12-18 Mart Tuza Dikkat Haftası'nda konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkPiyasada başta süt ürünleri olmak üzere organik ya da iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapan markaların sayısı giderek artıyor. Bu markalardan biri de çocukluğumda evimizde yapılan yoğurtların, sütlerin tadını bulduğum, organik üretim yapan Yoncadan. Yoncadan markası Doğan Organik’e ait.
#Müge Akgün