Önlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra ikinci sırada obezitenin yer aldığını ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, çocukluk çağı obezitesi sayısının her geçen gün artarak önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtti. Dr. Elkin, "İlkokul 2’nci sınıf çocuklarında fazla kilolu olma oranı yüzde 14.6, obezite oranı ise yüzde 9.9” diye konuştu.
#Halk Sağlığı UzmanıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Her geçen gün kantin kültürünün de biraz devre dışı kalarak doğal yemek alışkanlıklarının kazandırıldığı bir döneme geçiş yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kalorisi yüksek olan yağ, şeker gibi her geçen gün bu oranların da aşağıya çekildiği bir beslenme okuryazarlığı devrede olmuş olacak" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıDeprem, sel, çığ, toprak kayması gibi doğal afetler ile savaşlar birçok yaşamı aramızdan aldığı gibi yaşam alanlarını ve bu alanların altyapısını etkileyerek toplumun normal işleyişini bozar. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli başlayan ve “asrın felaketi” olarak tarihine not düşülen depremler zinciri nedeniyle 11 ilimizin yanında tüm Türkiye derinden etkilendi. Bu etkilenme hayatın durağan akışında bir kaos ortamını meydana getirdi. Bu coğrafyada yaşayan bireyler yaşadığı maddi yıkımın yanında manevi olarak da bir yıkım yaşadı.
#Konuk YazarÇocuklar… Ebeveynlerin, eğitimcilerin, okulların, toplumun doğrudan ya da dolaylı en temel meselesi. Neslin devamı, kültürün aktarımı, geleceğin inşası ve daha pek çok rol biçtiğimiz, haklarında hayaller kurduğumuz çocuklarımızı hazırlıyoruz. Peki ne için? Bilmediğimiz, tanımlamakta hatta tahmin etmekte zorlandığımız bir gelecek için.
#Konuk YazarYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıEczacılar Odası verilerine göre, 2 yıllık pandemi sürecinde vitamin takviyesi kullanımı 4-5 kat arttı. Ancak uyarayım: Daha sağlıklı, daha dinç olmak için avuç avuç içtiğiniz vitamin takviyelerinin sizi COVID-19, kanser, erken yaşlanma ya da kalp krizinden koruduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Dünyanın saygın tıp dergilerinden JAMA 2014’te yapılan vitamin takviyelerinin insan hayatındaki yeri araştırmasına 84 yeni çalışma daha ekledi. Sonuç: Eğer sağlıklı iseniz ekstra olarak A-C-D- E vitamini, B3- B6, kalsiyum, beta karoten ve selenyum takviyesi almanın hastalıklardan koruma, ömrü uzatmaya yararı olduğuna dair yeterli kanıt yok!
#Eczacılar OdasıSabri Ülker Vakfı ve The Nutrition Society ortaklığının Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Sağlık için Beslenmenin Rolü’ Konferansı, dengeli beslenmenin toplum sağlığının geleceği için oynadığı kritik öneme dikkat çekti. En son araştırmalara göre Türkiye’de sağlık okuryazarlığı konusunda yetişkin nüfusun büyük kısmı ‘yetersiz’ veya ‘sorunlu’ bilgi düzeyine sahip. Beslenme konularında eksik veya hatalı bilgi edinmek yani yetersiz sağlık okuryazarlığı, Türkiye’de obezite ve aşırı kilolu olma durumunu, erkeklerde yüzde 20, kadınlarda ise yüzde 28’e çıkarıyor. Bireylerde eğitim düzeyi düştükçe hastalık oranı da artıyor.
#Sabri Ülker VakfıÖncelikle “uzay teknolojileri” kavramına açıklık getirmek gerekir. Bu bağlamda ilk olarak “uzay çalışmaları” kavramını açıklamak gerekir. “Uzay”, evrenin, dünyamızın dışında kalan kısmıdır. Dünya ise üzerinde yaşadığımız gezegen olup, atmosferi ile bir bütündür. Ne yazık ki atmosferin nerede bittiği konusunda kesin bir bilgimiz yoktur. Genel bir kabul olarak yeryüzünden 110 km yükseklik uzayın sınırı kabul edilir. Bu yükseklikte atmosferin yoğunluğu, yeryüzündeki değerinin yaklaşık olarak milyonda biri kadardır. Buna göre Yeryüzünden 110 km’den daha fazla yükseldiğimizde uzaya çıkmış sayılıyoruz ve bu bölgede yapılan çalışmalar “uzay çalışmaları” sayılır.
#PROF. DR. ÖMER LÜTFİ DEĞİRMENCİ“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor. Pandeminin değiştirdiği dünya koşullarında bazı mesleklerin öneminin artacağı tahmin ediliyor.
#COVID-19Türkiye’deki 60. yılını kutlayan Cargill, kadın liderlerin yetişmesine katkıda bulunmak için Türk Eğitim Vakfı işbirliğinde ‘Geleceğe 60 Lider’ programını hayata geçirdi. Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “Öğrencilerimize staj, mentorluk, proje yarışmaları, workshop, fabrika ziyaretleriyle yerinde eğitim gibi çeşitli fırsatlar sunarak özgüvenli, donanımlı kadın liderler olmaları yolunda onları desteklemeyi hedefliyoruz. Bu öğrencilerimiz yarın öbür gün bizlerin yerine geçecek kadın liderler olacaklar” diye konuştu.
#Gazetehaberleri‘Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı yapıldı. Konferansın katılımcıların odak konusu, pandemi sürecinde çocukların eğitim süreciydi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Müdürü Doç. Dr. Cem Gençoğlu, eğitime ve çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu paylaşırken, uzmanlar, eğitim ve ekonomik eşitsizliklerin bir arada ele alınarak makro düzeyde çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, COVID-19 kaynaklı akademik zorluklar, dünyayı, eğitimi ve öğrenimi değerlendirme yöntemlerini yeniden düşünmeye zorlamalı.
#MebProf. Dr. Aziz Ekşi, bir gıda; katkı maddesi içeriyorsa bunun etikette E koduyla ve işleviyle belirtilmek zorunda olduğunu söyledi. Ekşi "Böylece tüketici gıdanın katkı içerdiğini ve katkının da E kodu taşıdığını bilecek ve kararını ona göre verecektir. Ancak ’E kodu’, sanıldığı gibi katkının zararlı değil güvenli ve izinli olduğunun göstergesidir" dedi.
#Gıda KatkılarıBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#Gazetehaberleri15-16 Haziran’daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi uzmanlardan üniversite adaylarına öneriler geldi: “Yoğun bir ders programı yerine soru çözümlerine odaklanın. Belgelerinizi akşamdan hazırlayın. En geç yarım saat kala sınav yerinde olun. Yapamadığınız soruyu geçin, turlama tekniğini kullanın.”
#GazetehaberleriMarmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, internet kullanıcılarının hastalıkları daha çok sanal ortamda aradığını belirterek, "Doktora gitmek yerine sanal ortamda bulduğu tedavi yöntemini uygulayanlar, önüne geçilmez sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir." dedi.
#Ali Murat KırıkTürkiye’de ilk defa, uzmanlar eşliğinde sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturmak için kitap yayınlandı. “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde” serisinin ilk kitabını yazan Bilim ve Sağlık Habercisi Esra Öz, bilgi kirliliğinden kurtulmak için bu kitabı hazırladığını açıkladı.
#Dedektif DuruTürkiye’de ilk defa, uzmanların eşliğinde sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturmak için kitap yayınlandı. “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde” serisinin ilk kitabını yazan Bilim ve Sağlık Habercisi Esra Öz, bilgi kirliliğinden kurtulmak için sorgulayan, eleştiren ve çözüm üreten toplum için bu kitabı hazırladı. Kitap, “Sağlıklı Beslenmenin Gizemli İpuçları” başlığıyla raflardaki yerini aldı. 11 yaş ve üzeri çocuklar için yazılan Dedektif Duru, her kitapta başka bir sorunun çözümünü arayacak.
#Esra ÖzÖğrencilerin yüzde 90’ının fast-food ile okulda tanıştığını, dünyada her 10 çocuktan 1’inin obez, her 3 çocuktan 1’inin ise fazla kilolu olduğuna dikkat çeken Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Gençlerde obezitenin önlenmesinde devlete, okullara büyük sorumluluk düşüyor" dedi.
#ÖĞRENCİGünümüz çocuklarının beslenme alışkanlıkları anne-babaları çileden çıkarıyor. Anne ‘brokoli yiyeceksin’ diye diretirken, çocuk patates kızartmasından başka bir şey istemiyor. Çocuklar arasında obezitenin ve dengesiz kilo alımının arttığı bu dönemde Sabri Ülker Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir projeye imza attı. Çocukların yemekte dengeyi öğrendiği projeyi ve çocuklara sağlıklı beslenme yollarını öğretmenin püf noktalarını Sabri Ülker Vakfı Genel Müdür Begüm Mutuş ile konuştuk.
#Ömür Kurtİnternetin çok yaygın olduğu şu dönemde, artık gençler de hastalıklarıyla ilgili bilgilere sosyal medya aracılığıyla ulaşmaya çalışıyor. İnsanların giderek daha yüksek oranlarda yeni medya içeriğine maruz kalmalarının ‘sağlık okuryazarlığı’ ve ‘medya okuryazarlığı’ konularını daha da önemli hale getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Ümit Atabek, gençlerin bilgi kaynağı olarak interneti tercih oranının yüzde 55 olduğunu belirtti.
#İnternetSağlık Bakanlığı'ndan annelere özel televizyon geliyor. Gebelik ve bebek bakımına ilişkin detaylı bilgilerin anlatılacağı "Anne ve Bebek TV", 2 Mayıs'ta internetten yayın yapmaya başlayacak. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Tontuş: - "Gaz çıkarmadan tutun, patik giydirmeye, alt değiştirmeye kadar bütün bilgiler burada yer alıyor. Gebelik ve erken bebeklik dönemine odaklanmış bu boyutta bir proje dünyada başka bir ülkede yok." dedi.
#Sağlık Bakanlığı