Henüz sektörde çalışan çok fazla vegan şef yok. Ama üniversitelerin vegan kulüpleri bu konuda çok aktif, bitki temelli lezzetlere ilgi duyan birçok gastronomi tutkunu genç yetişiyor. Ben ve restoran ekibim katıldığımız birkaç okul etkinliğinden aldığımız enerjiyi mutfağımıza yansıttık. İspanyol esintili tarifler hazırladık.
#ZeytinyağıTürkiye’nin 81 ilinde 80 bine yakın iş ortağı restoran, mahalle esnafı ve yüzlerce market deposuyla 30 milyonu aşkın kullanıcısına hizmet veren Yemeksepeti, 2022 yılını yeni ilkler ve rekorlarla tamamlıyor.
#Sponsorlu İçerikAdını 19. yüzyıl bestecisi Gioachino Rossini'den alan Tournedos Rossini bir çeşit Fransız yemeğidir. MasterChef yarışmasıyla yeniden gündeme gelen Tournedos Alla Rossini izleyiciler tarafından merak edildi. İşte, Tournedos Alla Rossini tarifi ve malzemeleri...
#Tournedos Alla RossiniGünün her saati afiyetle yediğimiz sandviçler, çeşit çeşit malzemeyle her damağa hitap ediyor. 3 Kasım Dünya Sandviç Günü vesilesiyle USLA’nın yönetici şefi Cenk Akkaya, tavukludan füme somonluya, tiftiklenmiş etliden ızgara armut ve peynirliye, birbirinden leziz sıcak ve soğuk sandviç tarifleri veriyor.
#SandviçBazen zeytinyağıyla fırında pişirip roka ve İzmir tulumuyla servis ediyorum, bazen semizotu salatasına bazen de salçasız kısıra katıyorum. Fazla yumuşamış olanlarla fırında tavuk but yapıyorum, marmeladını dijon hardalıyla karıştırıp şarküteri tabağında füme hindinin yanına koyuyorum. Sakızlı muhallebi ve kayısı sosunun uyumuna da bayılıyorum. Yani anlayacağınız, kayısıyı mevsiminde kullanabildiğim kadar kullanıyorum.
#Zeytinyağlı FasülyeSizlere, tam mevsiminde hazırlayabileceğiniz ve kış boyu tadından mahrum kalmayacağınız bir tarif paylaşacağım: Kiraz reçeli! Adını sıkça duysanız da bu tarifi özel reçetemle denemenizi tavsiye ediyor ve kiraz reçeli tarifimi püf noktalarıyla birlikte beğeninize sunuyorum. Şimdiden deneyenlerin ellerine sağlık...
#Kiraz ReçeliSeyahat etmeyi bir süre rafa kaldırdık belki ama Bebek Otel’in klasikleri bir araya getiren menüsüyle Fransa’ya ışınlanmak mümkün. Kaz ciğeri, dil menüer, bol şarap soslu kara midye ve krem brüle gibi lezzetleri ayrıcalıklı kılansa ev yapımı soslar, ekmekler ve bizden malzemeler...
#Fransız MutfağıYoğun çalışma temposu arasında yılbaşı sofrası kurmak gözümüzde büyüyebiliyor. Mutfakta mesai harcamadan mükellef bir sofraya konmak isterseniz çözüm paket serviste. Üstelik artık eve sipariş verebileceğimiz yiyecekler hem içerikte hem de çeşitte oldukça zengin. Yazarımız Ebru Erke’ye mutfağına ve lezzetine güvendiği adresleri sorduk.
#YılbaşıAltın sarısı çıtır çıtır kabuğu, gözenekli yumuşak içi, ince uzun yapısı ile en güzel sandviçler onla yapılır. Fransa'nın sembollerinden sayılan baget ekmeği 400 yıla varan serüveninde bir toplumsal devrim ve daha bir çok sosyal etkinin ardından evrilerek bugünkü formunu almış.
#BagetYemek pişirmek, yazmak ve anlamak işin bahanesiydi. Asıl planı başkaydı. Hayatını, her şeyin insanlığa dair ve insanlığa dahil olduğunu kanıtlamak istercesine yaşadı. Bakış açısı daralan topluma, dünyanın aslında nasıl bir yer olduğunu göstermeye çalıştı. Geride bıraktığı “Yaşayan en iyi beyaz adamı kaybettik”, “Dünyanın en ilginç adamı artık yok” başlıkları nedense kimseyi şaşırtmadı. Bu dünyadan son sürat bir Anthony Bourdain geçti.
#Anthony Bourdain23 Nisan’da klasik bir tema parkı yerine çocuklarınıza orijinal bir et şinitzel ya da gerçek bir İtalyan makarnası tattırmaya ne dersiniz? Roma’da karakterli esnaf lokantası, New York’ta şehrin en havalı balık restoranı, Fransa’da bir semt pazarı... Oğullarım Deha ve Yekta ile favori yeme-içme mekânlarımızı, seyahat rotanıza ekleyerek çocuklarınızla gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
#ÇOCUKArtık pazar günü yemeklerinde eski zenginlik kalmadı. Veya ağızların tadı bozuldu... Çok değil, 10-15 yıl öncesine kadar pazar özel bir gündü. Herkes evde olduğu için sofralar daha zengin olurdu. Genellikle o gün iki öğün yenirdi. Bol çeşitli, öğleye yakın yapılan kahvaltı, bir de zengince akşam yemeği...
#Mehmet YaşinArtık pazar günü yemeklerinde eski zenginlik kalmadı. Veya ağızların tadı bozuldu... Çok değil, 10-15 yıl öncesine kadar pazar özel bir gündü. Herkes evde olduğu için sofralar daha zengin olurdu. Genellikle o gün iki öğün yenirdi. Bol çeşitli, öğleye yakın yapılan kahvaltı, bir de zengince akşam yemeği...
#Pazar KahvaltısıAsya ve Avustralya'da popüler olan ve alışılmadık uygunsuz bir yerde yüzüstü uzanmayla oluşan Plaking adı verilen akım ardından baget ekmekle fotoğraf çekilen "Baguetting" adı verilen akım hızla yayılıyor.Italia 1 kanalının haberine göre; kısa süre önce başlayan 'baguetting' yani bagetleme akımında, baget ekmek tıraş bıçağı, ıskata, saç maşası, kravat, bebek, emniyet kemeri başta olmak üzere ilginç pozlar veriliyor.İnternette bundan önce yaygın olan Plaking adı verilen aktivitede, eller, vücudun iki yanına getirilerek, çekilen fotoğraf internette yayınlanırken, aktivitenin yapıldığı yerin mümkün olduğunca halka açık ve kalabalık insanlarların olduğu yerler tercih ediliyordu. İhsan DÖRTKARDEŞ/DHA
#HtvhaberÇilekli bir salata yaptım bu hafta. Yeni çıkmış enginar, taze nane ve limonla karıştırdığım çilek dilimleri arasına sosa batırılıp çıkarılmış gevrek ekmek dilimleri yerleştirdim. Tüm bu malzemeyi yumuşatarak ağızda bir arada tutması için de mayhoş ama vakur bir yoğurtlu sos kullandım. Ortaya yalnızca tadıyla değil, görüntüsüyle de aydınlık bir hafta sonu salatası çıktı