Zeytin denizindeki şehir marinası AYVALIK SETUR

İrili ufaklı 20 civarında adasıyla gezilmeye, görülmeye değer bir bölge Ayvalık. Ancak denizi sürprizlerle dolu.

Özellikle Dalyan’a girmek dikkat istiyor. Ayvalık Setur Marina, bu koyda, Cunda Adası’nın hemen karşısında. 200 teknelik küçük bir şehir marinası.

Ayvalık’ın Dalyan Boğazı, çok dikkatli denizciler için bile tehlikelerle dolu bir bölge. 6 metreden derin tekneler giremiyor. Açıkdenizden körfeze girişte sığlıklarla dolu, ince bir şeridi izleyerek giriliyor. Bu ince koridor deniz fenerleriyle işaretlenmiş.

Boğaza girdikten yaklaşık bir mil sonra tekneleri Tavuk Adası karşılıyor. Bu küçük adanın üzerindeki kilise yıkıntılar hemen dikkatinizi çekecek. Cunda Adası’nın karşısına ulaştığınızda sancak yönünde Setur Ayvalık Marinası belirecek.

DENİZ TUTKUNLARININ MEKANI

Marina dört yüzer iskeleye sahip. Ortalama derinliği 4,7 metre. Zemini tonoz döşeli, demir atılmıyor. 200 tekneyi denizde, 150 tekneyi karada ağırlayabiliyor. Büyük boy tekneler marina girişinde, yakıt iskelesinin karşısına bordo yapıyor. Marinanın tek vinci 80 tonluk. Onarım, bakım anlaşmalı servislerce yürütülüyor. Mekanik, teknik, marangozluk, boya hizmetlerini veren servisler bulunuyor. Gerektiğinde aynı gün İstanbul’dan yedek parça getirtiliyor.

Bir şehir marinası olan Ayvalık Setur’da marina kafesi, duş, tuvalet, çamaşırhane, ATM’ler ve Migros’un büyük bir şubesi bulunuyor. Marinanın yaklaşık 500 metre ilerisinde ise ilçenin pazarı ve TANSAŞ’ın bir şubesi var. Marinada ayrıca pasaport ve gümrük işlemleri konusunda yardım almak mümkün.

Marinanın müdürü Yücel Alibeyler uzun yıllar dünya denizlerinde dolaşan deneyimli bir denizci. Tecrübesiyle birçok ünlü yatçıyı marinanın müdavimleri arasına kattı. Son yıllarda yaklaşık 80 teknenin katıldığı Ayvalık Regatta’yı düzenliyor. Bu yarışlara Rahmi Koç, Bülent Bulgurlu gibi tanınmış simalar katılıyor. Komodorluğu Necati Zincirkıran üstleniyor, Sadun Boro şeref misafiri oluyor. Bu yıl tur ağustosun ilk haftasında başladı, kuzey Yunan adalarını dolaşarak Ayvalık’ta bitti.

Ayvalık’taki marinada denizde yaşayan, bilgi ve tecrübelerini paylaşmaktan zevk alan birçok deniz tutkunuyla karşılaşacaksınız. Örneğin Abracadabra’nın sahibi Dr. Ergun Gürpınar, internette Denizde Yaşayanlar web sitesini kurup deniz tutkusunu yaymaya çalışan Avukat Murat Sezmiş bu mekanın müdavimleri arasında.

CUNDA’NIN UNUTULMAZ LEZZETLERİ

Ayvalık çevresi irili ufaklı adalarıyla ünlü. Çıplak, yuvarlak, yumurta, tımarhane, yalnız, maden gibi isimler taşıyan 23 adanın en ünlüsü Cunda. Günümüzde Alibey adını alan, karaya otoyolla bağlandığı için yarımada niteliğine bürünen yerleşimin merkezi eski Rum evleri, taş sokakları, meyhaneleri ve kilisesiyle gezilmeye, görülmeye değer. Kıyısındaki meyhanelerde kabak çiçeği dolması, tavada papalina, kelle peyniri gibi unutulmaz lezzetler tadabilirsiniz. Restoran sahipleriyle sohbet ettiğinizde bölge ve mutfağı hakkında birçok ilginç bilgi edinebilirsiniz. Örneğin, zeytinyağlı dolmada kullanılan çam fıstığının en kalitelisi, Ayvalık’ın Kozak Yaylası’nda yetişiyormuş. Dolmanın lezzetli olması için herbirinde en az 12 adet fıstık kullanılması gerekiyormuş.

Ayvalık’tan Midilli’ye hergün teknelerle sefer düzenleniyor. Ancak Yunanistan’dan Türkiye yönüne daha fazla yolcu geldiği için sefer saatleri ve fiyat uygulaması biraz garip: Jale Tur’un tekneleri saat 18.30’da Ayvalık’tan Midilli’ye, sabah 08.30’da Midilli’den Ayvalık’a sefer yapıyor. Ayvalık’ta bir gidiş dönüş bilete ödenen ücretle, Midilli’den birkaç gidiş dönüş bileti almak mümkün... (www.seturmarinas.com, Telefon: 0266 312 26 96)

Bölgede gezilecek yerler

ÇAMLIK KOYU

Ayvalık limanının güney ucunda Tımarhane Burnu’nun karşısında. Ayvalık - Sarımsaklı yolu da bu bölgeden geçiyor. Çanak şeklindeki koy, göl görünümünde. Su kayağı yapmak için ideal. Kuzeyinde Cennet Koyu bulunuyor. Kayalık ve sığlıklar nedeniyle seyir sırasında dikkatli olmak gerekiyor. Koydaki delikli kaya, deveyi andıran görüntüsüyle ilgi çekiyor.

KUMRU KOYU

Tımarhane Burnu’nun yaklaşık bir mil güneyinde. Diğer adı Cennet Koyu. Yuvarlak bir göl görünümünde, çevresi çam ormanlarıyla kaplı. Tehlikeli rüzgarlara kapalı. Yerleşim olmadığı için huzur dolu bir bölge. Derinliği 3-7 metre arasında.

MİDİLLİ ADASI

Besteci Mikis Teodorakis ve kadın şair Saphoo’nun adası Midilli, küçük köyleri, herbiri çiçekle süslü taş evleri, ıssız kumsallarıyla görülmeye değer. Merkez yerleşim Mitilini’deki çarşıda yürürken Ayvalık sokaklarında dolaşıyormuş hissine kapılacaksınız. Molivos’un kartal yuvasını andıran tepesindeki daracık taş sokaklardan deniz manzarasını, restoranlarındaki ahtapot ızgarasının tadını unutamayacaksınız. Sigri’nin ıssızlığına, milyonlarca yıl önce volkanik patlamayla taşlaşan ormanına şaşıracaksınız.
Yazarın Tüm Yazıları