Yunanlı imam bayıldının hikayesi

Atina havaalanında tanıştığımız, anne tarafından Makedonya, baba tarafından Çanakkale asıllı gümrük memuru Maria, Çanakkale’li babaannesinin ona aktardığı imamın hikayesini anlattı.

Günün birinde eve geldiğinde, hanımının yaptığı bol soğanlı kızarmış patlıcan yemeğinin üstünden taşan zeytinyağını görünce düşüp bayılan imamın hikayesiydi. Ben hayretle hikayeyi dinlerken, Maria ısrarla, Anadolu kökenli olan imamın karısının Rum asıllı olduğunu söylüyordu. Benim gibi zeytinyağıyla geç tanışan birine çok da mantıksız gelmemişti bu iddia! Zaten farklı kültürlerin tanışıp, kaynaşması fikrine de çok yatkın biri olarak, bu hikayeyi sevmiştim.

İnce Noktalar

Baklava, kadayıf gibi tatlılarınızın iç harcına; fındık veya cevizin yanısıra; 1 dilim ufalanmış ekmek içi ve tarçın katarsanız lezzeti artırırsınız.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Antalya güveci

Yapılışı:

Öncelikle kuşbaşı ya da parça etleri, yıkadıktan sonra bir tencereye yerleştirip, orta ısılı ateşin üzerine oturtalım. Sıkça karıştırarak, et suyunu bırakıp, tekrar çekinceye dek 10 dakika kavuralım. Sonra doğranmış soğanlarla 5 dakika daha kavurup, 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip, 25 dakika pişirelim. Bir taraftan; fırına dayanıklı bir kabın içine iyice pişirdiğimiz etleri aktaralım. Üzerine havuç, kabak ve taze bezelyeyi yayalım. Tuz ve karabiberi serpiştirip, hepsinin üzerine zeytinyağını gezdirelim. En sonunda 2 su bardağı suyu da fırın kabının kenarından dökerek katalım ve 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirelim. Öte yandan bir kasenin içinde; yumurtayı çırpıp, süt ve unu ekleyerek, iyice pürüzsüzleşinceye dek karıştıralım. Sonra bu sosu fırından çıkardığımız güvecin üzerine gezdirelim ve tekrar fırında 15 dakika daha pişirip, servise hazırlayalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

500 gr kuzu kuşbaşı (ya da iri parça et)

2 adet orta boy kuru soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)

2 adet orta boy havuç (iri kuşbaşı doğranmış)

2 adet kabak (iri kuşbaşı doğranmış)

1 su bardağı taze bezelye

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için

2 su bardağı süt

2 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

Mengen pilavı

Yapılışı:

Önce pirinci ılık tuzlu suda (1 çay kaşığı tuz yeterli) beklemeye bırakalım. Bir taraftan bir tavaya zeytinyağını koyup, kızınca içine, soğanları ekleyelim. Tahta kaşıkla karıştırarak, soğanlar sararıncaya dek 3-4 dakika kavuralım. Iyice yıkanmış ve boylamasına ikiye, üçe bölünmüş mantarları ekleyelim. Mantar suyunu salıp, tekrar çekinceye dek 7-8 dakika kavuralım. Son olarak da domatesleri ekleyip, 7-8 dakika daha pişirelim ve ateşin altını söndürelim. Öte yandan bir orta boy tencerede tereyağını eritip, yıkadığımız pirinçleri ilave edelim. Orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak 5-6 dakika kavuralım. Pirinçler önce yapışıp sonra ayrılıp, şeffaflaşacaktır. Şimdi de üzerine 3 su bardağı sıcak suyla, tuz ve karabiberi ekleyip, tencerenin kapağını kapatalım. Pilav suyunu çekince, altını kısıp, 5 dakika daha pişirelim ve ocaktan alalım. Pişen pilavı 10 dakika dinlendirip, karıştırarak servis tabağına alalım ve üzerine mantarlı sosu gezdirelim. Dereotuyla süsleyerek servise sunalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

300 gr mantar (3 su bardağı dolusu iri doğranmış)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)

3 adet orta boy domates (tavla zarı şeklinde küp doğranmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı tereyağı

3 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 demet dereotu (incecik kıyılmış)
Yazarın Tüm Yazıları