Yolsuzluk+savurganlık

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a ibretlik bir soru önergesi yöneltmiş...

AKP’li belediyelerin halkın parasını bilgisizlik, beceriksizlik ve özensizlikle nasıl havaya uçtuğunun belgesi sanki. Sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi değil bir çok AKP’li belediye bu uygulamayı yaptı.

Önergeyi okuyoruz:

"AKP iktidarları döneminde yolsuzluklar kurumsallaşmış ve denetlenemez bir hal almıştır. Yerel yönetimler düzeyinde ise özellikle Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerindeki yolsuzluk iddiaları yanında, yolsuzlukla eşdeğer boyutlarda savurgan harcamaların yapıldığı ve kamu kaynaklarının talan edildiğine dair ciddi iddia ve bulgular söz konusudur.

Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Anfa (Altınpark İşletmeler Limited Şirketi) Genel Müdürü Hilmi Gökçınar ve aile bireyleriyle birlikte 2005 yılı sonlarında İtalya’ya gitmiş, yapılan görüşmeler sonucunda Arcangeli Cino firmasıyla bitki ithali için anlaşma sağlanmıştır. Bulgu ve bilgilere göre 10 milyon 100 bin euro tutarında bitkinin (fidan-ağaç) ithali için anlaşma sağlanmış, anlaşma gereğince 2005 yılı Kasım ayında bitkiler Ankara’ya gelmiştir. Ağaçlar ise 150 TIR’lık konvoyla getirilmiştir.

10 MİLYON EURO’LUK BİTKİNİN 1/3’Ü KURUDU

Ancak, bitkilerin nasıl kullanılacağına, nerelere dikileceğine dair bir planlama yapılmadığı için getirilen bitki ve ağaçlar uzun süre bekletilmiş, Göksu Parkı’na gelişi-güzel istiflenmiştir. Ortada bir projenin olmayışı, yeterli bilgi birikimine sahip bir ekibin bulunmaması sebebiyle bitkiler stoklandıkları yerlerde ölmeye başlamış, Belediye ölen ağaçlar görülmesin diye geceleri kamyonlarla bu ağaçları çöp alanlarına taşımıştır.

Bu konu, o zaman basında da dile getirilmiştir. Aradan geçen zaman içinde dikilen ağaçların bir bölümü ise projeyi yürütenlerin yetersizlikleri, yanlış dikimleri, ilaç ve gübre azlığı gibi sebeplerle kurumuş ve yok olmuştur. İthal edilen 10 milyon euroluk bitkinin 1/3’ünün kuruduğu anlaşılmıştır.

10 milyon 100 bin euro tutarındaki bitkinin heba olması dışında; ağaçların dikilmesi, malzeme temini, peyzaj mimarlarına ödenen paralar, işçi ücreti, kiralanan iş makinaları ve bakım giderleri dahil edildiğinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin zararının 30 milyon Euro civarında olduğuna dair ciddi bulgular söz konusudur.

İthal ve bakım aşamasında meydana gelen bu usulsüzlükler ve yolsuzlukların dışında Belediye’nin garanti anlaşması hükümlerini de yerine getirmediği ifade ve iddia edilmektedir. İthalatçı firmanın, bitkilerin ölmeye başladığını öğrendiğinde, Ankara Belediyesi’ne acil kaydıyla ve İtalyan Büyükelçiliği kanalıyla yazı gönderdiği; teknik danışmanın rapor ve fotoğraflarından da söz edilerek uyarıların yapıldığı ifade edilmekte ise de, gerekli tedbirlerin alınmadığı ileri sürülen iddialar arasındadır.

İŞTE ZOR SORULAR

Tüm bu konularda kamuoyu bugüne kadar bilgilendirilmemiştir. Bağımsız Dergisi’nde bu konuda dile getirilen somut ve belgeli iddialara da herhangi bir açıklama getirilmemiştir.

Buna göre...

-
İtalyan firmasıyla 2005 yılı sonlarında yapılan bitki ithali sözleşmesinin kapsam ve şartları nedir? Bitki ithalinden evvel herhangi bir teknik çalışma ve etüd yapılmış mıdır?

- Bu bitkilerin akıbeti nedir? İthal edilen binlerce manolya ağacından varlığını sürdüren var mıdır? Maltepe-Çankaya arasına dikilen yüzlerce leylandi ne olmuştur?

- 3 yıl garanti koşulları altında yapılan bu ithalatta bu hükümlere dayanılarak Belediye’nin zararının tazmini yoluna gidilmiş midir? İthalatçı firma garanti hükümlerinin gereğini yerine getirmiş midir? Belediye bu konuda gerekli ihbar ve uyarıları yaptıktan sonra konuyu adli sürece intikal ettirmiş midir?

- Bitki ithalinden Belediye’nin uğramış olduğu toplam zarar nedir?

Bakanlık olarak bugüne kadar bu konuda herhangi bir inceleme ve çalışma yapılmış mıdır? Bundan böyle yapılacak mıdır?
Yazarın Tüm Yazıları