Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Yıldızı parlayan genç tasarımcılar

Tasarımcının yaratıcılığı, önsezileri ve yeteneği çok önemli, ancak yeni koleksiyonlarda doğru formülün tutması için duygusal ihtiyaçları iyi anlamak, duygulara dokunmak ve duygulara seslenen iletişim stratejileri kullanmak da başarı şansını etkiliyor.

Sanatta olduğu gibi tasarım alanında yükselen bir ivmeye sahip olan Türk tasarımı, genç ve başarılı isimlerle iyiye doğru yol almaya çoktan başladı. Bu isimleri ve çalışmalarını, önümüzdeki yıllarda daha sık duyacağınıza inanıyorum.

Alper Böler & Ömer Ünal İç mimar ve endüstri ürünleri tasarımcısı Ömer Ünal ve endüstri ürünleri tasarımcısı Alper Böler’in sahibi oldukları Ünal&Böler Studio 2000 yılında kuruldu. İstanbul Design Week 2005’te Nar sehpayla "Yılın tasarımı" ödülünü alan Ünal&Böler Studio, daha sonra Milan Salone del Mobile’nin Salone Satellite bölümünde iki yıl üst üste yer aldı. Salkım askı kitaplıkları, Viyana modern ve uygulamalı sanatlar müzesi Mak’ta ve Milano Rosano Orlandi tasarım galerisinde satılan Ünal&Böler Studio’nun Petek kitaplık tasarımı, Gioia Casa ve I.D. Magazine dergileri tarafından 2006 yılının en iyi tasarımları arasında gösterildi. Petek kitaplık ayrıca, Wallpaper Dergisi Global Edit 2006 Milano sergisinde yer aldı. Ünal&Böler Studio’nun tasarımları akılcı çözümleri ve fonksiyona saygılı formlarıyla öne çıkıyor.

Ünal&Böler Studio; Caferağa Mah., Ruşenağa Sok. 2/11, Kadıköy, İst. Tel: (0216) 418 71 80. www.ub-studio.com

Yonca Akçay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi seramik bölümünü 1996 yılında tamamladıktan sonra sanat çalışmalarına başladı. Yurtiçi ve yurtdışında sergilere katıldı ve birçok ödül aldı. 1999-2001 yılları arasında mücevher tasarımcısı olarak çalıştı. 2004 yılından beri Galata’da kendi atölyesinde sanat çalışmalarının yanı sıra, obje, duvar panosu, karo tasarımı ve üretimlerini gerçekleştiriyor. 2005 yılından itibaren Cem Yücel, Eralp Akyol ve Yonca Akçay’ın kurduğu 389g/design collective’le projelere imza atıyorlar. Bu yıl ikinci kez İstanbul Design Week’te 389g olarak yer aldılar. Son tasarımı olan bu lavabo, banyo mobilyasını yatak odası mobilyasına dönüştürmeyi hedefleyerek tasarladı. Dönüştürmek, Yonca Akçay’ın tasarımda sevdiği bir oyun.

Yonca Akçay; Serdar-ı Ekrem cad., Kölemen Çıkmazı, 9, Kuledibi, Beyoğlu, İst.

Tel: (0212) 243 66 62. www.389g.com

Joelle Hançerli, 1982 yılında İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Milano’da, Güzel Sanatlar Akademisi endüstri ürünleri tasarımı bölümünde okudu. 2005 yılında New York’a taşındı ve tasarımcı Karim Rashid’in yanında çalıştı. 2006 yılında ilk defa İstanbul Design Week’e katıldı. 2007 yılında depodesignworkshop adında bir tasarım workshop grubu kurdu. Bu workshop grubu ve Lütfen Oturun adlı kendi standıyla bu yıl ikinci kez İstanbul Design Week’te yer aldı. Şu an İstanbul’da bağımsız ürün tasarımcısı olarak çalışıyor. Organik formları seviyor. Elle Decor dergisinin 2007 EDIDA Yarışması’nın Genç Yetenek Ödülü de Hançerli’ye ait. www.joellehancerli.com

Serhan Gürkan, İTÜ Mimarlık Fakültesini üçüncülükle bitirdikten sonra, Chicago Illinois Institute of Technology’de tasarım üzerine yüksek lisans yaptı. 1998’de Türkiye’ye dönerek Bora Mutlu ve Bertan Gürkan’la Gmg In/Ex’i kurdu. Serhan Gürkan ve Tuba Yıldırım imzası taşıyan Altın Oran ve Mukarnas adlı mobilya koleksiyonu basitliğin karmaşası olarak yorumlanabilir. Gmg In/Ex; Sıraselviler Cad., 67/1, Taksim, İst. Tel: (0212) 292 49 31. www.gmginex.com

Eralp Akyol, Marmara Üniversitesi işletme bölümünü tamamladıktan sonra eğitimini ve yaşamını yurtdışında sürdürdü. San Francisco City College'da, ağaç işleri ve mobilyacılık, Oakland Laney College'da metal işleri ve kaynakçılık daha sonra Cal State Long Beach University’de endüstriyel tasarım eğitimi aldı. 2002’de Türkiye'ye döndükten sonra iç mimari, mobilya, grafik tasarım ve sanat yönetmenliği projelerinde çalıştı. Daha çok geridönüşüm ve ready made ilkeleriyle mobilya ve objeler tasarlıyor ve işlerinden sadece bir tane üretiyor. Eralp Akyol; Kuledibi, Serdar-ı Ekrem Cad., Kölemen Çıkmazı, 8, Beyoğlu, İst. Tel: (0212) 243 06 24.

Erdem Akan, Boğaziçi Üniversitesinde makine mühendisliğini tamamladıktan sonra, Manchester’da University of Salford’da endüstriyel ürün tasarımı eğitimi aldı. Ford Motor Company, Dunton ve Dearborn gibi çeşitli tasarım şirketlerinde çalıştıktan sonra, 2004 yılında Bora Akçay’la birlikte Viyana-İstanbul merkezli Maybe Design’ı kurdu. Erdem Akan, tasarımcı kimliğinin yanı sıra, tasarım sergileri küratörlüğü, tasarım yöneticiliği gibi işlere de imza atıyor. İlk in Milano, İstanbul Design Week gibi etkinliklerde yer alan tasarımcı, son olarak İstanbul Design Week’te Sex&Design sergisinin küratörlüğünü ve proje yöneticiliğini üstlendi. Erdem Akan, Kuwait Villa Moda için mağaza iç mimari tasarımı, Divan pastaneleri için kurumsal kimlik ve mimari, Maybe Design için ürün tasarımları yapmaya devam ediyor. Maybe Design; Süslü Saksı Sok., 8/1, Beyoğlu, İst. Tel: (0212) 251 84 24. www.maybedesign.at

Cesur fikirler

Cesur fikirlerin modern çizgilerde hayat bulduğu Haaz Galeri koleksiyonunda yer alan tasarımlar, derinin şıklığı ile birleşerek, mekánları modern zamanların yaşam alanlarına dönüştürüyor. Tasarladığı ürünlere, içsel ilhamı ile hayat veren Patricia Urquiola’nın Moroso için yarattığı Smock da derinin rahatlıkla bütünleştiği ürünlerden biri. Yüksek kalitenin konfor ile buluştuğu pek çok objeyi, tasarımı sadece bir kelime olmaktan çıkarıp hayatınızın bir parçası haline getiren Haaz’da bulabilirsiniz. Tel (0212) 285 07 57.

Ödüllü tasarımlar

Gaia&Gino'nun Karim Rashid tasarımı Creemy çay&kahve seti ve Arik Levy tasarımı Mistic şamdan/vazo koleksiyonları, dünyanın en önemli tasarım ödüllerinden biri olan ve bir kalite damgası olarak nitelendirilen RED DOT ödüllerinde ürün tasarımı dalında ödül aldı. Her yıl yaklaşık 60 ülkeden başvuru alan bu uluslararası ödül, geleceğin moda belirleyicilerini keşfetmeyi amaçlıyor. Dereceye giren bu tasarımlar, tasarım yıllıkları ile Red Dot Design Museum’larda sanat severlerle buluşacak.

Modern el halıları

Ürünlerinde kanserojen madde içermeyen İsviçre boyaları, ipek, ısırgan otu lifi gibi farklı malzemeler kullanılarak özel olarak elde üretilen tasarım halıların ev sahibi Metrekare, tüm zevklere uygun sağlıklı modellerini, kusursuzluktan ödün vermeyen kullanıcıları için Maçka’daki showroom’da sunuyor. Tel: (0212) 343 97 32.
Yazarın Tüm Yazıları