Yetim dil: Türkçe

26 EYLÜL 1932’de, Dolmabahçe Sarayı’nda Birinci Türk Dili Kurultayı toplanmış ve bu tarih Dil Bayramı olarak ilan edilmişti. Şimdi bu olayın 79. yıldönümündeyiz.

Haberin Devamı

Binlerce yıldır Türkçeyi konuşan, onu Orhon Yazıtları’na kazıdığımız en az 1300 yıldır yazan insanlar olarak bu bayramı hangi yüzle kutluyoruz?
Yunus Emre’ye, Karamanoğlu Mehmet Bey’e, “Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır” diyen Mustafa Kemal Atatürk’e hesap verecek yüzümüz var mıdır?
Güzel Türkçemiz bugün ayaklar altındadır.
Ülkemizin en seçkin üniversitelerinin kapısından Türkçe giremiyor, buralarda eğitim yabancı bir dilden yapılıyor.
Büyük kentlerimizin ana caddelerinde işyerlerinin adlarını yabancı bir dilden yazma modası gitgide yaygınlaşıyor.
Okuryazarlarda kitap okuma eğilimi gitgide düşüyor, halk kütüphaneleri örümcek bağlıyor!
Televizyonlardaki haber sunucularının çoğu Türkçenin vurgularını öğrenememiş yabancılar gibi konuşuyor.
Ulusu bir arada tutan, biricik varlığımız, kültürümüzün temeli anadilimiz Türkçe, bu ülkenin devletinden, parlamentosundan, hükümetinden, belediyelerinden yetim muamelesi görüyor.
Türkçemize sahip çıkanların çabası yıllardır sonuçsuz kalmakta, yabancı dille öğretime son verilmesini isteyen yasa önerileri genel kurula inememekte, milletvekilleri, iki satırlık bir yasa ile Türkçemizi korumayı düşünmemektedir!
İktidarıyla, muhalefetiyle, üniversitesiyle, eğitim ve kültür işleriyle ilgili bakanlıklarıyla Türkçemizin sorunlarına eğilmeyen herkes suçludur.

Haberin Devamı

DİL BAYRAMI

Ulusal Eğitim Derneği, yıllardır halkı uyarıyor ve göreve çağırıyor. Yetkililere çağrıda bulunuyor. Konu ile ilgili kitaplar yayımlıyor, bildiriler çıkarıp alanlarda dağıtıyor. İmza topluyor. Eğitimle ilgili panel, açık oturum ve kurultaylarda konuyu ele alıyor.
Bir yıldan beri, yabancı dille öğretimin kaldırılması için binlerce imza topladı.
Dernek 26 Eylül Dil Bayramı vesilesiyle TBMM Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve YÖK’e birer dilekçe gönderdi. Yabancı dille öğretimin kaldırılmasını istedi. Öğretmen Dünyası’nın öncülüğünde 2001’de binlerce basılıp dağıtılan konu ile ilgili broşürü, bu konuda yayımladığı üç kitabı ve son bir yıldır yabancı dille öğretimin kaldırılması için imza veren akademisyen, sanatçı ve yazarların, ayrıca 27 kitle örgütünün listesini dilekçeye ekledi.
Ulusal Eğitim Derneği üyeleri bugün de Kızılay çevresinde bildiri dağıtacak. Dil Bayramını kutlayacak.
m Zeki SARIHAN
Ulusal Eğitim Derneği
Genel Başkanı

Haberin Devamı

‘Planlı Ankara’ya destek için ‘ODTÜ Yol Olmasın’

UZUNCA bir süre ‘ODTÜ Yol Olmasın’ adlı kampanyayı yürütmekteyiz.
Her türlü yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek amacı ile tamamı ile gönüllü bir araya gelmiş bir grubuz. Amacımız bu bilim ve doğa hazinesini, haznesini korumaktır. Bu doğrultuda da Ankara’nın planlı gelişmesini sağlamaktır. Sanal ortamda, özellikle ‘facebook’ kullanıcıları için bilgilendirmelerimizin, yorumlarımızın yer aldığı bir sayfamız mevcuttur. Facebook üyesi okurlarınız ‘ODTÜ Yol Olmayacak’ sayfasını beğenerek en son haberlere ve zaman zaman yaptığımız bilgilendirmelere, değerlendirmelere ulaşabilir, kendi görüşleriyle de katkı verebilirler.
m ‘ODTÜ Yol Olmasın’ insiyatifi adına
Doç. Dr. Metin ŞENBİL
Gazi Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

 

Yazarın Tüm Yazıları