Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Karnı, kalbi ve beyni aç evlatlarımız..

İnançlarımıza göre açlık, insanoğlunun nefis terbiyesidir. Fakat ülkemizde olduğu gibi, dünyanın da pek çok ülkesinde, özellikle çocukları etkileyen ekonomik bir istikrarsızlık kol geziyor.

Bir gazete haberine göre, yıllar önce Somali'yi etkileyen açlıktan şimdi de Sudan kavruluyormuş. Yine aynı gazete haberini desteklemek amacıyla kullanılan fotoğraf, ne büyük rahatlıkla yaşadığımızı gösterdi bana. Doğrusu evlatlarımızın yıllar, yüzyıllar sonra aynı duruma düşeceği hissi beni korkuttuğu gibi sanırım bu ülkede yaşayanları da korkutuyordur.

O fotoğraftaki çocukları görünce açlıkla savaşanlara yardım edebilecek durumda olan insanların, harekete geçmesi gerektiğini düşündüm. Tam olarak bilemiyorum ama, imkânım olsa açlıkla savaşan Sudanlı çocuklardan birini mutlaka ülkeme getirir ve onun tam manası ile yetişmesi için elimden gelen her şeyi yapardım. Fakat bu düşüncemden dolayı daha sonra kendime çok kızdım. Çünkü benim topraklarımda da karnı, kalbi ve beyni aç yüzlerce binlerce çocuk var.

Haksız mıyım, ne dersiniz?

Naime DAĞSEVEN-ANKARA

Dalan, sahilleri kaçak yapılaşma olsun diye açmadı

'Maltepe-Küçükyalı sakinleri', Maltepe Belediyesi'nin sahildeki kaçakçı, işgalci ve rantçı yanını köşemizden bir kez daha sergiliyorlar. Bir yıl içinde Başbakan'dan belediyeye kadar yazdıkları 19'uncu uyarı bu:

‘‘Maltepe sahillerinde sahil ve yeşil alan düzenlemesi devam ediyor. Bittiğinde Anadolu yakasının en uzun ve en güzel yeşil sahili olacak bu bölgenin metrekaresi bir çuval altın değerindedir ve hepimizin buraya sahip çıkması gerekmektedir. Bu sahilde yürüyüş yapılmakta, bisiklete binilmekte, doğa nimetlerinden bir ölçüde yararlanılmaktadır.

Hal böyleyken ve daha önce iki kez inşaatı durdurulan Yelken Kulübü adındaki kaçak yapı Maltepe, Hızır İlyas Burnu Çamlık Mevkii'nde devam etmektedir. (Eski Çamlık çay bahçesi yanı). Valilik ve Büyükşehir'e gönderdiğimiz dilekçelere rağmen hiçbir güç bu kaçak yapıyı durduramamaktadır.

Refahyol döneminde Büyükşehir Belediyesi, kaçak yapılara ve işgallere bir ölçüde izin vermiyordu. Yılmaz hükümeti gelince ANAP'lı Belediye Başkan Yardımcısı'nın başında bulunduğu 'Küçükyalı Yelken Kulübü' adındaki dernek, o bölgede demiryolu altgeçidi yapan 'Mensoy' isimli firmanın malzemeleriyle pervasızca ve geceleri tekrar inşaata başlamış bulunmaktadır.

Sahil dolgu alanlarındaki kaçak yapılaşmayı kontrol etmekle görevli Büyükşehir Belediyesi, nedense daha önce uygulayabildiği yıkım işlemlerinden vazgeçmiş gözükmekte ve yasal olarak suçlu duruma düşmektedir. Dolgu alanlarını özellikle koruması gereken Maltepe Belediyesi, kendi yönetimindeki kişiler eliyle bu bölgeyi kaçak yapılaşmaya açmıştır.’’

Hazine'ye ait yerlerde işyeri açmanın suç olduğunu Maltepe Belediyesi bilmiyor mu? İçişleri Bakanlığı, neden müfettiş göndermiyor?

Oto satışları dursun gecekondular yıkılsın!

Tek kişilik otomobil yasağı önerisine gelen okur tepkileri...

- Kadıköy'den K.M.: Ben bir bayanım. O saatte sokağa çıkmam gerektiğinde sağa sola telefon edip, duraktan insan mı arayacağım! Haydutluğun arttığı bir dönemde hangi cesaretle arabama insan alabilirim. Herkes benimle aynı yere gitmek zorunda mı? Sonra ben arabamı toplu taşımacılık yapmak için almadım. Dünyada nerede böyle bir uygulama yapılmış!.. Şimdiye kadar toplu taşıma araçlarına metroya, vapura neden ağırlık vermediler?

- Etiler'den A.H.: Kişinin seyahat etme özgürlüğünün kısıtlanması ne demek? İstanbul gibi bir şehirde kime güvenebilirsiniz başınıza geleceklere karşı.. Seyahat etme özgürlüklerine müdahale edilebiliyorsa o zaman oto satışları yasaklansın. Trafiğe çözüm istiyorsak, vergilerimizle hizmet götürülen, ancak onlardan tek kuruş katkı sağlanmayan gecekondular ortadan kaldırılsın. Öncelikle İstanbul'a gelenlerin sayısı azaltılsın, ondan sonra asıl yapmaları gereken hizmetleri yerine getirsinler.

MESAJ PANOSU

SÖYLEV, okunuşunun 70. yıldönümünde Meriç Velidedeoğlu'nun yönetiminde yorumu ve görsel gösterim ile AKD'de 20.10.1997 Pazartesi günü 17.00-20.00'de 100. kez sunuluyor. ÇYDD ve Türkçağ Vakfı'nın düzenlediği izlencenin 1. bölümünde sunuşu ÇYDD 2. Başkanı Prof. Necla Arat, açılış konuşmasını da Deniz Baykal yapacak. 2. bölümde, M.Velidedeoğlu'nun hazırladığı Saydam Gösteri'yi Ali Düşenkalkar ve Füsun Kostak sunacak. Son üç yılda yaklaşık 80 bin kişiye ücretsiz olarak ulaştırılmış bulunan TC'nin Kurtuluş ve Kuruluş Destanı'na İstanbullular davetlidir.

ÇYDD Zeytinburnu Şubesi Başkanı Sema Murat, şubelerinden burs alan ve Çapa Diş Hekimliği'nde okuyan öğrencilerin Total Protez -alt üst damak protezi- hastalarına ihtiyaç duyduklarını, Emekli Sandığı mensuplarının da ücretsiz protezlerinin yapılabileceğini duyuruyor. (Tel: 0212- 546 43 76, pazartesi-cuma, saat 11.00-15.00)

Yazarın Tüm Yazıları