Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

MHP'li Gül'le Çaylan sohbeti

Abdi İpekçi'nin öldürülmesi olayına karışan MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Yavuz Çaylan -soyadını daha sonra Ceylan olarak değiştirdi- adı üzerindeki tartışmaları İstanbul İl Başkanı Mehmet Gül yanıtlıyor:

‘‘Bu arkadaşımızın il teşkilatında görev almasının hiçbir sakıncası yoktur. Kanunlara uygundur. Böyle şeyleri gündeme getirmenin ne faydası olabilir? Böyle küçük şeylerle uğraşmayın. Niye Prof. Yalçın Küçük'ün, Mesut Yılmaz'la ilgili Apo konusunu gündeme getirmiyorsunuz? ÖDP ile ilgili şeyleri niye yazmıyorsunuz? Onlarda da yargılanmış bir sürü kişi var; şimdi ortaya çıktılar; sureti haktan gözüküyorlar.

- Beraat etmiş olabilir ama kamu vicdanı da var.

- Neyi ispat etmek istiyorsunuz. Eski husumetleri gündeme getirmekte yarar yok. Adam yargılanmış, aklanmış... Bunu size yakıştıramıyorum. İnsanlar bir şeyler yaptılar, bunun cürmünü çektiler. Çizgisinde bir yanlış olmamış, seçimle kazanıp bir yere gelmişler.

- Ama Abdi İpekçi...

- Abdi İpekçi sevdiğimiz bir arkadaşımızdır. Herkes gibi olaydan üzgün olmuşuzdur. O dönemde insanlar hata yapmış olabilir. 18 yaşındaki bir hatayı günümüzde sürdürmek husumetlere sebep olacak şeylerdir. Bir şeyi kaşırsanız, hepsini kaşımak lazım. Gün Sazak, İlhan Darendelioğlu'nun katillerini de araştırmak lazım. Aradan 20 yıl geçmiş, insanlar değişmiş, biz ‘komünistin' bile millici olanıyla, bölücü olmayan kişilerle uzlaşmaya hazırız. Dün düşmanım gibi gördüğüm insan bugün dostum olmuş, bu noktaya gelmişiz. İç barışı özlüyor toplum... Bir kaşık suda fırtına koparmayın.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayınız ne oldu?

- Prof. Ahmet Vefik Alp bizden olacaktır.

İstanbul Ülkü Ocakları eski Başkanı olan Mehmet Gül, İstanbul 3. bölgeden milletvekili adayı... Mustafa Verkaya, Prof. Tunca Toskay, Prof. Ercüment Konukman, Rasim Ekşi, Bozkurt Yaşar Öztürk, Nafiz Okumuş, Ahmet Çakar, Sebahattin Beyaz gibi isimler de, yarınki örgüt yoklamasına katılacaklarmış...

ÇİLLER, PROF. ALP'İ

ADAYLIK İÇİN KAPAMADI

Prof. Ahmet Vefik Alp deyince, kendisinin DYP kapısından nasıl döndüğünü de aktarmak gerekiyor. 1994'te MHP'den aday olan Alp, bundan 10 ay kadar önce Tansu Çiller'le tanıştı. Geçen bayram sırasında Çiller, Alp'le iki kez bir araya geldi. Çiller, kendisine adaylık önerdi. Alp, bu arada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü, ‘ittifak' çerçevesinde bir çalışma olabilir mi, diye görüşünü aldı. Ancak Bahçeli, ‘ittifak'a sıcak bakmadı, ‘Siz bize çok şey kattınız, biz size bir şey veremedik. DYP'ye aday olma kararınıza da saygı duyabiliriz' diye konuştu. Bu arada Alp'e, MHP'den bağlılık mesajları geldi, DYP'ye gitmemesi istendi. Alp tereddüde düşünce, ‘MHP varsa DYP'den aday olurum' dedi. Sonunda Alp, Bahçeli'ye ‘projeci kimliğini MHP'den yana kullanmak ve İstanbullulara sunmak istediğini' söyledi. MHP lideri de, bunu değerlendireceklerini söyledi.

Anlaşıldığı kadarıyla Prof. Alp, MHP'den Büyükşehir'e yine aday gösterilecek... Alp'in yakın çevresine söyledikleri şöyle:

‘Ülkenin istikrarı için MHP'nin Meclis'te hak ettiği yeri almasını diliyorum. Bu süreçte de bana tarihi bir görev düştüğünün bilinci içindeyim. Belediye başkanlığını kazanamasam bile, arkadaşlarımın Meclis'e taşınmasına omuz vermek istiyorum.’’

DYP İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hâlâ aday bulamıyor. MHP dimdik durunca, Çiller adam kopartmakta başarılı olamıyor.

Milletvekili

maaşları...

İSTANBUL'dan Saadet Acar, ‘‘Milletvekilleri 3 aylık maaşlarını nasıl alacaklar acaba?’’ diye sorduktan sonra şöyle diyor:

‘‘Biz zavallı emekliler kuyruklarda üç otuz maaşımızı alacağız diye can veriyoruz. Bu reva mı acaba? Dokunulmazlıklarına dokunmuyorlar. Dokunulmazlık zırhından sıyrılsınlar da herkesin içyüzü ortaya çıksın. Meclis'le hiç kimsenin alay etmeye hakkı yok.’’

Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş'tan bu konuda bir açıklama geldi. 3671 sayılı yasanın 6. maddesinin seçimlerin yenilenmesi halinde milletvekillerine peşin ödenen üç aylık ödenek ve yollukların geri alınmayacağı hükmünü taşıdığını, ancak yasanın bu hükmünün etik açıdan olduğu gibi, eşitsizlik yarattığı için hukuki bakımdan da tartışmalı olduğunu söylüyor. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılması zorunluluğuna dikkat çekiyor. ‘‘Yasa değişmemiş de olsa, görevde bulunmadığım süreye ait bir maaşa talip değilim’’ diyor.

Karakaş dışındakilerden ses var mı?

ANKARA'dan Doç. Dr. Temel Pamir yazıyor: ‘‘İskenderun'da geçen nisanda çöp kamyonunun presleri arasında kaybolan küçücük köpeğin son bakışları, TV ekranlarından duyarlı yüreklere yerleşti. Kendisine yapılan zulmü anlayamayan gözlerin o son bakışı toplumsal belleğimizden acaba silindi mi? Bunun yanıtını yerel yönetim adaylarının isimleri açıklanınca öğreneceğiz. Hafızayı beşerin nisyan ile malul olmamasını, o yavru köpeğin yitip giden bakışlarının anımsanmasını diliyoruz ve umuyoruz.’’



Yazarın Tüm Yazıları