Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

TBMM Başkanı Çetin, İstanbul Valisi'ni arayarak, Anadolu Kulübü'nün imar yolsuzluğunu durdurdu.

Oyun bozuldu

TBMM Başkanı Hikmet Çetin, ‘‘Adalardaki parlamenter kulübü Büyükada'da imar yağmasına girişti’’ (21.10.1998) haberine büyük hassasiyet gösterdi:

‘‘Okuduğumda çok üzüldüm; duyarlılığınız için teşekkür ederim. Meclis'teki idareci arkadaşlara sordum; yapacağım bir şey var mı diye? Baktık, Meclis'le organik bir bağı yok. Bu yer, Cumhuriyet kurulmadan önce İngilizler'in bir kulübü imiş. Atatürk, Meclis'i oluşturduktan sonra milletvekilleri böyle seçkin bir yerde otursunlar, bir arada olsunlar diye bu kulübü oluşturtmuş. Büyükada Anadolu Kulübü, Ankara merkezli bu kulübün şubesi... Garip bir yapıda. Geçen eylül ayında buraya geldim; Ada'da o beton yığınını görünce şaşırdım.’’

(Sayın Çetin, yarım saat sonra yeniden arayarak, Vali Erol Çakır ile görüştüğünü, Vali'nin kaymakam ve belediye başkanı ile görüşerek inşaatı durdurduğunu söyledi.)

Düşünün, İstanbul Valisi, Sayın Çetin'in Ankara'dan yaptığı uyarıyla harekete geçebiliyor.

Kulübün 3000 üyesi var. Çoğunluğu, eski ve yeni milletvekilleri dışında işadamları, müteahhitler, bürokratlar ve askerler oluşturuyor. Kulübe bu yaz giriş yapan 13 milletvekili var. Musevi cemaati de kulüpte ağırlıklı.

İMAR OYUNLARI

Bu arada bazı İstanbul milletvekilleriyle konuştuk. Bir milletvekili şöyle konuştu:

‘‘Emin olun burada girişilen kaçak imar oyunlarında milletvekillerinin parmağı yok. Kulüp Müdürü Bora Baycık, burasını çiftlik gibi kullanıyor; buraya gelen ünlülerin sırtından itibar sağlamaya çalışıyor.’’

Düşünün, izinsiz olarak bahçesine 40 daireli apart otel yapmaya kalkışan kulüp ile iskele arasında bisikletle gezmek dahi yasak.

24 yıllık müdür Bora Baycık, milletvekillerini suça ortak ediyor. Çünkü, siyasilerle ahbaplıklarını kullanıyor; kardeşinden ötürü DSP'nin arkasına sığınmak istiyor. Koruma Kurulu'ndan ruhsatı çıkmamış bir inşaat için yasadışı işlemlere kalkışırken, Uzakdoğu'ya gitmesi dikkat çekiyor. (Bu arada 3 No'lu Koruma Kurulu'nun başkanının Semai Eyice, üyelerinin de Sümer Atasoy, Bülent Kurt ve Adalar temsilcisi olarak Belediye Başkanı Can Esen olduğunu hatırlatalım.) Hafriyat işlerine başlamak için Kaymakam Mustafa Farsakoğlu'nu ve Belediye Başkanı ANAP'lı Can Esen'i hangi sözlerle ikna ettiğini Ada'da herkes biliyor. Gerçi Belediye Başkanı, çıkarma gemisiyle getirttiği kamyonları geri gönderdi ama açılan o çukuru şimdi kim kapatacak? Ağaç kesmeye izin veren Çevre Müdürlüğü olur mu?

Yine Ankara'dan arayan bir milletvekili, ‘‘Bu yerden yararlanan milletvekili sayısı 15'i geçmez. 550 milletvekilliğinden ancak 100'ü buraya gelmiştir. Milletvekillerinin talanda parmağı olduğunu söyleyemezsiniz. Parlamenterlerin adı kullanılıyor burada. Bu işlerin arkasında büyük rantlar olduğu da açıktır’’ diyor.

Büyükada'dan telefonlar ve fakslar aldık:

KİMLER YER ALDI?

Bir esnaf, CHP Milletvekili Ali Topuz'un Anadolu Kulübü'nün arka sokağında bir ev yaptırdığını bildirerek, ‘‘Kulübün 40 daireli inşaatından rahatsız olması gerekiyor. Çünkü, bu bina önünü kapatacak. Ama Topuz da, bu apart dairelerden birine para yatırmış. Bunun dışında bir de eski milletvekili varmış.’’

Başka kimler var acaba?

Yine bir adalıya göre, ‘bazı paşalar da varmış’’. İsim bilinmiyor... Sormak gerekiyor, bu yasadışı yapılaşmaya daha başlanmadan kimler para yatırdı? Anadolu Kulübü'nün kimlerden milyarlar topladığını açıklamak zorundadır. (Ayrıca bu yaz kumar oynanırken, polisçe basılan kulüp hakkında ne işlem yapıldığını da...)

TBMM'nin direkt bağlantısı yoksa Kültür Bakanlığı'nın, Büyük Kulüp'ün izinsiz böyle inşaata karşı hassasiyet göstermesi gerekiyor. Rantları, vurgunları, çirkinlikleri önlemek Koruma Kurulları'nın görevi değil mi?

Şimdi adalılar, 3 Numaralı Koruma Kurulu'nun, 15 Kasım'daki toplantısında, bu alana inşaat izni verip vermeyeceğini merakla bekliyor.

Belediye Başkanı Can Esen, adalarda 12 ay yaşam istiyor. Adanın güzelliği, Ortaköy'e çevrilmek isteniyor. Ama adanın asıl sahipleri sayılan yazlıkçılar ne diyor? Onlar ne düşünüyor, soran yok. Çöplük haline gelen Aya Nikola'ya marina yapılması düşünüleceğine, 10 yıl önceki doğal haline getirilmesi için neden çaba gösterilmiyor? Orman Bakanlığı, bu yağma girişimlerine karşı birkaç fidan dikmekle kendisini uzak tutamaz. (Bu arada YPK'nın, adada marina yapılması projesini geri çevirdiğini duyuralım.)

Adalarda yutturulmaya çalışılan projelerin rant amaçlı olduğu bilinmelidir. Esen'in asıl görevi, İstanbul'un en güzel mekanını korumak ve rantçılara savaş açmaktır. Dileriz Esen, Seferoğlu arazisinde, Anadolu Kulübü'nün bahçesinde yaşanan akıbete benzer muhtemel bir yapılaşmaya direnir.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Seçen de, seçilen de yamyam.’’

(Sosyolog Prof. Dr. Emre Kongar)



Yazarın Tüm Yazıları