Yeter söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Maliye çalışanları, Zekeriya Temizel'e küstü Bu teşkilat nasıl vergi toplayacak

Batı bölgesindeki bir ilçenin vergi dairesi müdürü gönderdiği dört sayfalık bir mektupla Maliye çalışanlarının vahim durumunu sergiliyor. Meclis'te Vergi Yasası'nın görüşülmesi sırasında personele ilişkin ‘Maliye Hizmetler Sınıfı’nın oluşturulması ve yine Maliye personeline ek mali imkânlar getirecek maddelerin tasarıdan çıkarılmasına büyük üzüntü duyduklarını söylüyor.

Parlamentoya kırgınlıklarını açıkça ifade ediyor ve ‘‘Taşranın sesi dinlenmiyor. Her şey Ankara'dan ibaret değildir. Maliyeyi ayakta tutan taşra teşkilatıdır’’ diyor.

Adı bizde saklı vergi müdürü, Maliye örgütünün tanımını şöyle yapıyor:

‘‘Maliye personeli son derece kaliteli ve devletine bağlıdır. Fedakâr, disiplinli ve çalışkandır. Çünkü kendilerini 'devletin sahibi' gibi görür. Mesleğin niteliğinin verdiği bilinçle 'Maliye Bakanlığı çökerse devletin de çökeceğini' çok iyi bilir.’’ diyor.

Ardından vergi dairelerinin ve çalışanlarının durumunu açıklıyor:

BİLGİSAYAR YOK Vergi dairelerinde çalışan personelin diğer kurumlarda çalışan personele göre daha fazla iş yoğunluğu altında ezildiği bir gerçektir. Özellikle 16 il merkezi dışındaki vergi dairelerinde bilgisayar ortamından yoksun bir vaziyette, toplu dosyalar arasında çalışan personelin iş yükü daha da fazladır. Bugün bütün muhasebeci ve mali müşavirlerde, hatta birçok küçük çaplı işyerinde bile bilgisayar kullanılmaktadır.

KOMİK MESAİ ÜCRETİ İş yoğunluğu nedeniyle personel cumartesi günleri dahil fazla mesai yapmaya zorlanmaktadır. Bunun karşılığında ise saat başına 120 bin lira gibi komik bir ücret ödenmektedir. Yılbaşı ve bayramlarda, geceleri eğlence yerlerinde veya karayollarında denetime çıkarılma karşılığında verilen mesai ücreti 1 milyon liradır.

ÖĞLE YEMEĞİ KARPUZ PEYNİR Vergi dairelerinde çalışan unvansız bir memurun maaşı yeni zamlara rağmen 60-65 milyon lira arasındadır. Memurların giysilerine baktığınızda hepsi de temiz ancak, ya eskidiği için solmuş ya da kumaşı erimiş gitmiş. Önceden bazı öğle tatillerinde dairemin servislerini geziyordum. Birçok memur evinin uzaklığı nedeniyle evine gidemiyor, ekonomik durumlarının el vermemesi nedeniyle lokantaya da gidemiyor. Bu nedenle dairede simit, poğaça ile bazen de ortaklaşa domates, peynir ve ekmekle öğün geçiştiriyor.

MEMUR İŞE YETİŞEMİYOR Bütün samimiyetimle yazıyorum; onları bu durumda gördüğümde hem onlar sıkılıyorlar, hem de ben üzülüyorum. Artık öğle tatillerinde servisleri gezmiyorum. Çünkü öyle fedakâr çalışıyorlar ki, Maliye Bakanlığı 9 yıldır personel almadığı için emeklilik, istifa ve diğer nedenlerle memur sayısı iyice azaldığından bazı günler işler yetiştirilemiyor. 20.00-21.00'lere kadar, hatta pazar günleri çalışıyorlar.

MAAŞ 80-140 MİLYON Türkiye'de 425 vergi dairesinin başında bulunan müdürlükler 80 ile 140 milyon lira arasında değişen maaş almaktadırlar. Bu müdürlerin her biri her yıl trilyonlarla ifade edilen vergileri toplayıp Hazine'ye göndermektedirler. Fakülte mezunu bir vergi dairesi müdürüyüm. Ancak iki yıllık hizmeti olan bir polis memuru, bir imar, bir sağlık memuru ve bir öğretmen kadar maaş alıyorum.

TEMİZEL'İN ÇABASI YETMEDİ Sayın Bakanımız, tüm iyi niyetli gayretlerine rağmen Maliye personelinin yıllardır özlemi olan ve 8-9 aydır beklediği Maliye Hizmetleri Sınıfı kurulmasına ilişkin çabaları sonuç vermedi. Ancak bu Meclis'teki milletvekillerinin oyları ile gerçekleşebilecek bir düzenleme idi. Oysa, Maliye personelinin ekonomik durumlarını iyileştirebilecek bir yetki sayın Bakanımızın elinde olmasına rağmen bu yetkiyi kullanmıyor. Gelir İdaresini Geliştirme Fonu'ndan verilen aylık 10-19 lira arasında değişen 'ek ücret'lerin en yüksek devlet memuru maaşının % 200'üne kadar artırılması konusunda tek başına yetkisi olmasına rağmen bu yetkisini de kullanmaktan kaçınıyor. (Ben her ay 3-5 milyon çay kahve parası ödüyorum.)

SİYASİ BASKI DA CABASI İstenildiği kadar mükemmel kanunlar yapılsın, uygulayıcılar rahat bırakılmadığı sürece ülkemizin vergi sorunu çözümlenemeyecektir. Ücret artışı taleplerimizden daha önemlisi siyasi baskılardan kurtarılmamızdır. Bir vergi dairesi yöneticisi, 'acaba filanca şahıs hakkında işlem yaparsam tayinim çıkar mı?' düşüncesinden, endişesini yaşamamamızdır.''

Maliye Bakanlığı'nda, mum dibine ışık vermiyor. Maliye çalışanları, bugün hayal kırıklığı içinde, dokunsanız patlayacak durumdalar. Motivasyonu bozulmuş, küstürülmüş personel ile iş yapılabilir mi? Üstelik, vergi dairelerine ilave iş yükleri getiren yeni vergi kanununa tam işlerlik sağlanabilir mi?

Mektuptan anlaşıldığı gibi, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in artık bir şeyler yapması, personelin yeniden kazanılması gerekiyor.

Hiç arzu edilmemekle birlikte teşkilatta meydana gelmesi muhtemel olan eylemler ve toplu istifalar ancak bu şekilde önlenebilir.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘(Kumarhanelerin yeniden açılması girişimi nedeniyle...) Yılda 10-15 milyon dolarlık bir tanıtım geliri getirecek diye hiç kimse Susurluk ve Çatlılar üreten sistemi savunamaz. Aynı hataların yapılması durumunda arkasında bir şeyler aramak lazım.’’

(TÜRSAB Genel Başkanı Talha Çamaş)

ANKARA halkı yaz günü hava kirliliği çekiyor. Otobüslerden, resmi ve askeri araçlardan çıkan kontrolsüz egzoz gazını görseniz yangın var sanırsınız. Sade vatandaşı kentin 20 km. dışına egzoz kontrolüne yollayanlar, kendi araçlarının kontrolünü yapmayarak, başkentin havasını bozarak halkına en büyük saygısızlığı yapıyorlar.

Fatma AVCI-ANKARA













Yazarın Tüm Yazıları