Yeter söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Kaymakam haklı...

Menderes Kaymakamı Hasan Basri Güzeloğlu, ‘‘Kaymakam çevre vergisi saldı!’’ (15.5.1998) başlıklı yazıyı yanıtlarken, ‘‘Menderes 3.6.1988 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmasına rağmen ne yazıktır ki ilçede çevre koruma ve çevre değerlerine sahip çıkma konusunda kamusal ve kurumsal yapılaşma oluşturmakta çok geç kalınmış, her geçen gün artan olumsuzluklar dizgesi çevre konusunu çok acil önlemler alınması gereken konuma taşımıştır’’ diyor.

İzmir'e içme ve kullanma suyu amaçlı yapılan Tahtalı Barajı sonrasında çevre konusu ve çevresel duyarlılığın ayrı bir önem ve özellik arz ettiğini, Kaymakamlık Çevre Koruma Ünitesi'nin kurulduğunu, Menderes Çevre Koruma Vakfı'nın oluşturulduğunu, yapılan birçok denetimde işyerlerinin büyük ölçüde ruhsatsız olduğunun ve insan sağlığına karşı gerekli önlemleri almadığının saptandığını bildiren Kaymakam, Çevre Kanunu'nun ve buna bağlı yönetmelikler gereği denetim giderleri ile kirlenmenin önlenmesi, sınırlandırılması ve mücadelesi için yapılan harcamaların kirletenler tarafından karşılanması esasından hareketle, denetime tabi işyerlerinden sınıflamaya göre ayda 5 ile 50 milyon lira ‘genel denetim giderleri ve katkı payı’ alındığını hatırlattı. (Şikâyetçi Sedat Ercan ve M. Nejat Şeninici'ye ait Ak Tavukçuluk'tan bu nedenle ayda 90 milyon lira katlı payı alındığını hatırlatalım.) Kaymakam açıklamasının sonunda, Ak Tavukçuluk'un iki işletmesinin yasal olmayan, izinsiz, çevre açısından ve Tahtalı Baraj Havzası'nın korunmasına dönük olarak kabul edilemez üretim ve faaliyetinin sona erdirilmesine yönelik olarak konu ile ilgili mevzuat çevresinde İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nda durumlarının görüşülerek değerlendirilmekte olduğunu da hatırlattı.

Çevreye duyarlılık gösteren Kaymakam Bey, galiba haklı. Tavukçuluk çevreyi en çok kirleten işletmelerden sayılıyor. Üretim yapmak güzel de, İzmir'e su sağlayan bir havzayı kirletmek yanlış. Her şeyin bir bedeli var.

İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi oldu oyu azaldı...

CHP Kurultayı'nda Parti Meclisi'ne ‘seçilemeyecekler’ arasında adı yazılarımızda geçen Enis Tütüncü, biraz alınmıştı. ‘‘Evet, aleyhimde asılsız söylentiler bu ihtimali yarattı. Nitekim, 22. sırada seçildim, aslında bu iddialar olmasaydı beşinci sıraya kadar çıkabilirdim. Zaten 1995 Kurultayı'nda ilk yedi arasında yer almıştım’’ dedi.

Bu söylentiler, İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi olan Tütüncü'nün, milyarlarca maaş ve temettü aldığı yolundaydı. Kurultay'dan önce 36 ili dolaşmış, hep bu konuda imalı sözlerle karşılaşmış. Bu üyeliğinin kendisini rahatsız etmesi üzerine, ‘‘İlk kez size gerçeği açıklamak zorundayım’’ dedi. Ve şöyle konuştu.

‘‘Hemen herkesin kanısının aksine, İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden dolayı maaş ve üzerime düşen temerrütün tek kuruşuna dahi el sürmeden partiye veriyorum. Bu ilkemi, seçildiğimden beri sürdürüyorum.’’

Baykal'ın, bu tutumu nedeniyle kendisine ‘‘Herkes alıyor, sen ne yapıyorsun’’ dediğini söyleyen Tütüncü, ‘‘Atatürk'ün hissesini orada temsil etmekten onur duyuyorum. Bunu maddi bir getiri olarak saymıyorum’’ dedi.

Tütüncü, Atatürk'ün vasiyetinin üç başlıklı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

‘‘Biri, hisselerinin temsili, bunu CHP'ye bırakmış. İki; bu hisselerin kâr payını Türk Dil ve Tarih Kurumları'na bırakmış. Dikkat edin, CHP'ye bir şey yok. Dil ve Tarih Kurumları'nın ihtiyacı kadar para veriliyor. Geri kalan miktar da nemalandırılıyor. Yani sermaye artırımında kullanılıyor.’’

Kendisine ne kadar maaş ve temettü düştüğünü ısrarla soruyoruz: ‘‘Bugüne kadar vergiler düşüldükten sonra 7.5 milyar partiye aktardım’’ diyor. Yönetim Kurulu üyelerine verilen maaşın 1996'da 50, 1997'de 100 ve bu yıl da 250 milyon lira olduğunu hatırlatıyor. Bankanın 1998 temettüsünün muhtemelen 19 milyar olabileceğini söylüyor.

İş Bankası Yönetim Kurulu'nda CHP'yi Enis Tütüncü ile birlikte Mustafa Özyürek, Mustafa Timisi ve CHP'nin hisseleri konusunda büyük bir hukuk zaferi kazanan Erzurum İl Başkanı avukat Erbaşar Özsoy temsil ediyor.

- GAZİANTEP'ten bir grup okurumuzdan: Belediye Başkanımız Celal Doğan'a, kentimizde 500 milyara bir hayvanat bahçesi kurma girişiminden ötürü çocuklarımız adına teşekkür ediyoruz.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Yargı denetiminde önseçim olursa siyasette rahatlama olur.’’

(TBMM Başkanı Hikmet Çetin)













Yazarın Tüm Yazıları