Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Teleglobe, Türkiye'ye hayırlı olsun!..

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürü İsmet Kotak, 13 yıl bakanlık, 19 yıl milletvekilliği yapan bir bir siyasetçi... Geçen cumartesi günü çıkan ‘‘KKTC'de garip bir satış öyküsü’’ başlıklı yazımız üzerine yaptığı açıklamada, ‘‘Ortada satış yok, parasal mutabakat yok, anlaşma yok...’’ diyor. Bu konuyu 'Kıbrıslı' dergisinin de gündeme getirdiğini açıklayan Kotak, şunları söyledi:

- Teleglobe Ltd., KKTC'de benim görev dönemimden önce 'Kablolu Televizyon Yayın Hakkı' (MMDS) elde etmiş ve faaliyete geçmiştir. Halen 16 kanaldan yayın sunulmaktadır. Etki alanı Lefkoşa ve Girne'nin bir bölümüdür.

- KKTC ve Rum Yönetiminde, giderek daha fazla sayıda kamu ve özel radyo-televizyonların yayına başlamaları sıkıntı yaratmaktadır. Engelleme karşılıklı olarak başlamıştır. TV kanallarının azlığına bakarak Teleglobe Ltd.'nin kamu elinde bulundurulması bu yolla isteklerin MMDS içinde karşılanması, ilerideki tıkanıklığın bu yolla giderilmesi ortaya konan kamu yararıdır.

- BRT bu haliyle Teleglobe Ltd'ye talip olmadı. Var olan tesislerin 300 bin dolara değer taşıdığı veya daha yüksek fiyat istenmesi BRT'yi bağlamaz. BRT, varolan tesise Lefke, Güzelyurt, Lefkoşa, Girne, Msarya, Gazimagosa ve Karpaz'ın eklenmesi, bu yerlerde devreye sokulması; ayrıca 10 bin adet dekoder verilmesi ve buna 800/900'lü telefon işletmesini sağlayacak aygıtların eklenmesini koşul koymuştur. Bu yapıldıktan sonra da 7.5 milyon ABD doları istense de değerlendirmeyi Teknik Heyet yapacaktır.

- Bu ana kadar üzerinde anlaşılan fiyat yoktur. Sadece masaya sürülen öneriler vardır. Konu henüz anlaşmaya bağlanmamıştır. Ortaya çıkacak tablo, BRT Yönetim Kurulu'na ve daha sonra KKTC Bakanlar Kurulu'na sevkedilecektir. Bunların onayı olmadan kimsenin fiyat saptama ve anlaşma imzalama yetkisi yoktur ve olamaz.''

Biz Sayın Kotak'tan bunu kimler engelliyor diye sormuyoruz. Malı kimler götürüyor diye soruyoruz. 30 bin dolarlık kira borcunu ödemeyen ve baştan karşı olduğunuz cihazların alımı için T.C. Büyükelçiliğinize yazı yazdınız mı diye soruyoruz. Ama yanıt veremezseniz, demek ki bu işler Türkiye'de kotarılıyor diye düşünüyoruz.

Gönül: Refahyol'la hiç çalışmadım

SAYIŞTAY Başkanı Vecdi Gönül, ‘‘Gönüllü bir vefa borcu’’ yazısı üzerine konuşuyor:

‘‘Ben Oğuzhan Asiltürk'ün Özel Kalem Müdürlüğü'nü yapmadım, Bakanlık Genel Sekreterlik görevinde bulundum. Genellikle temayüz eden mülkiye müfettişleri genel sekreter olarak görevlendirilir. Ben biraz erken yükselmenin sıkıntılarını yaşadım. İçişleri Bakanlığı döneminde Mustafa Kalemli'nin 2.5 yıl müsteşarlığını yaptım. Sayıştay Başkanlığı'na Özal'ın muhalefetine rağmen 1991'de Meclis'in kararıyla seçildim. Sayın Kalemli'nin telefonu üzerine iki sayıştay denetçisini gönderdim.’’ dedi.

(Vecdi Gönül'le konuşmamıza yarın devam edeceğiz.)

'Kalemli TV'ye çıksın anlatsın'

TAVŞANLI'dan benzinci Cevdet Çakır, ‘‘Ben size faks çekerek, Kalemli ile ilgili bir şey yazmadım. Kendisi uzaktan akrabamdır. Dört yıl önce ANAP'a geçtim. Durumuna üzülüyoruz. Bu işlere teşebbüs edecek bir adam değildir. Ancak, arkasından 'bakanım, bakanım' diye dolaşanlar böyle bir şeye kendisini teşvik ettilerse bilemem. Kendisiyle konuşacağım. Televizyona çıkıp olayları açıklamasını istiyoruz. Kendisi bir yerde operatör olduğundan, inşaat işini bilmez, alet edilmiş olabilir.’’ dedi. Kalemli'nin, SSK Başhekimi'yken rüşvet aldığı yolunda hiçbir şey duymadığını da vurguladı ve ‘‘Tavşanlı'nın, Kütahya'nın gururu diye bağıranlara gidin sorun bakalım, ne diyecekler?’’diye ekledi.

Gemici attı, Çağan atadı

MÜNİR Yavuz, Erzurum Şafiler Camii imamıydı... Refahyol geldiğinde, Sosyal Hizmet İl Müdür Yardımcılığı görevine atandı. DSP'li Devlet Bakanı Hasan Gemici, kendisine bağlı bu kurumdan Yavuz'u alıp öğretmen yaptı. Bu arada DSP Erzurum İl Başkanlığı'na Horosanlı Cengiz Erturan atandı. Ve ne yaptı biliyor musunuz; Münir Yavuz'u İş ve İşçi Bulma Kurumu Bölge Müdürü olarak atattırıverdi, Çalışma Bakanı Prof.Nami Çağan'a... Erzurum'dan arayanlar, şaşırıp kalmışlar. Şunu da hatırlattılar:

‘‘Cengiz Bey'ın eşi Hülya Erturan'dır. Şefkat Eczanesi'nin sahibidir. Yarın, SSK Hastanesi Başhekimi ve doktorlarını, reçeteleri bana niye göndermiyorsunuz diye uyarabilir... Herkes hazırlıklı olsun.’’

Hayırlı olsun!

Mesaj panosu

ALİ ŞEN'e... O kadar zor geldin, bir o kadar kolay gideceksin haa!.. Hayır. Asla gitmeyeceksin. Yarım kalan işler var, mesela Avrupa'da şampiyonluk... Her şeye rağmen gitmek istiyorsan elbette gidebilirsin. Yalnız giderken sakın unutma içimdeki Ali Şen'e bir hançer vur ve öldür. O hançeri bana bırakma, ben seni öldüremem. Mustafa ERLER-PARİS (Aslen Kadıköy Bostancılı)

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Önümüzdeki günlerde Bayram namazı kılacağız. Kadınlarımız camiye gidip saf tutmak isterlerse ne yapacağız? Kadınlarımız cuma namazını kılmak isterlerse, camilerde ne yapılacaktır. Diyanet Başkanlığı şimdiden bunun önlemini almalıdır. Sonradan yorum yapacağına önceden yol göstermesi asıl görevidir.’’

(ANAP İstanbul Milletvekili Yılmaz Karakoyunlu)






 








Yazarın Tüm Yazıları