Köpek salyası insan sağlığı için tehlikeli midir?

Köpeklerde salya tıpkı bizlerde olduğu gibi tükürük bezleri tarafından salgılanan pH değeri 8-8,5 olan bir sıvıdır.

Haberin Devamı

Köpek salyası insan sağlığı için tehlikeli midir

Köpek salyasının büyük bir kısmı sudan oluşur. Ayrıca elektrolit maddeler, peptit bileşenleri ve bakteri üremesine dirençli proteinler ihtiva eder. Peki zaman zaman sevgilerini göstermek, isteklerini belirtmek ve birtakım analizler yapmak için bizleri yalayan köpeklerimizin salyası bizler için tehlike midir?

SAĞLIKLI KÖPEKTE TEHDİT YOK

Köpek salyası zararlı bakteri yükü, beslenme, bakım ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilse de insan salyasının bakteri yüküne göre çok daha düşüktür. Sağlıklı ve bakımlı bir köpeğin insanı yalaması bu sebeple bu bakımdan sağlık açısından hiçbir tehlike içermez. Ancak bazı durumlarda köpeğin salyası insan sağlığı için tehdit edici olabilmektedir. Köpeklerden insanlara bulaşan en tehlikeli ve tedavisi olmayan hastalık kuduzdur. Kuduz bir köpek tarafından ısırılan insanda kuduz virüsü ihtiva eden salya insanın dolaşım sistemine kan aracılığıyla karıştığında kuduza neden olur. Bu durumda aşı bağışıklığı oluşturulmamış bir insan tedavisi olmayan bu hastalığa yakalanacaktır.

Haberin Devamı

Köpek salyası insan sağlığı için tehlikeli midir

TEMİZLEME İŞE YARAYACAKTIR

 Bazen köpeğinizle oyun ve şakalaşmalarınız esnasında dişleri ile derinizde oluşabilecek olan sıyrık ve erozyonların ya da açık yaralarınızın salya ile teması basit yüzeysel enfeksiyonlara neden olabilir. Bu tip yüzeysel yaralanmalarda bölgenin antiseptik solüsyonlarla temizlenmesi, riski ortadan kaldıracaktır.Köpek salyasının ihtiva edebildiği ve insan sağlığı için tehlikeli olabilecek diğer bir hastalık da tetanozdur. Bu sebeple bir köpek tarafından ısırıldığınız takdirde daha önce aşılanmadıysanız tetanoz aşınızı yaptırmanız elzemdir.

ALERJİYE KARŞI YIKAYIN

Köpek salyasının bileşenlerinden olan protein peptitleri bazı insanlarda bireysel duyarlılığa bağlı olarak alerjik deri reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Eğer böyle bir durumunuz varsa köpeğin sizinle yaşadığı bölgeleri suyla yıkamanız bu problemi ortadan kaldırmaya yeterli olacaktır.Sağlık kontrolleri, aşıları ve paraziter uygulamaları düzenli olarak yapılarak takip edilen ve sağlıklı beslenen köpeğinizin salyası sizin için tehlike oluşturmayacaktır.

Haberin Devamı

Köpek salyası insan sağlığı için tehlikeli midir

Yazarın Tüm Yazıları