Yenilenen aydınlatma ve trafiği engelleyen park düzeni

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Kordon’da yenileme çalışmalarına başladı. Sahil şeridinde yapılan kıyı yenileme projesinin yanı sıra Pasaport’tan limana doğru olan araç yolu ve kaldırımlar üzerinde de yenileme devam ediyor.

Öncelikle elektrik direklerinde bir yenilemeye gidilerek aydınlatma konusunda yeni teknoloji kullanımı tercih edildi. Alanın genişliği nedeni ile daha önce kullanılan sistemler yeterince etkili olamıyordu. Geçen akşam dikkatle baktığımda direk sayısında bariz bir artma olmasına rağmen aydınlatma konusunda hala sıkıntı olduğu dikkatimi çekti.

Yeni LED teknolojisinin kullanıldığı bu sistem için bir uzman dostuma danıştım. Sorunun kullanılan lenslerden kaynaklandığını vurgularken; yatay yönlendirmenin başarılı olduğu, ama üst ve alt sıralara yanlış lens uygulanması nedeni ile ışığın direk altında hapsolduğunu belirtti. Farklı lens uygulamaları ile ışığın direk boyuna oranla 2.5- 3 katına kadar yansımasının sağlanabileceğini belirtti. Uzmana göre LED teknolojisi çağın LEGO sistemi gibi. İyi ve doğru kullanıldığı zaman inanılmaz aydınlatma yapabilme imkanını sağladığı gibi belediyenin parasını ödemesine rağmen bu teknolojiden en üst düzeydi yararlanamaması da çok düşündürücü.

Haberin Devamı


Kaldırım kurtuldu yollar doldu

Kaldırım yenilemelerinde, bu alanların sadece yayalar tarafından kullanımı için kesin tedbirler alınıyor. Araçların üzerine park etmesi nedeniyle kırılan, çöken veya bozulan kaldırım taşları düzenlenip veya yenilenip tekrar yerlerine düzgün şekilde yerleştiriliyor. Araçların kaldırımları tekrar park yeri olarak kullanmaması için demir bariyerler monte edilerek buraya geçiş engelleniyor. Bu uygulama nedeniyle şimdi de araçlar kaldırımdan indi, yol kenarına park etme başladı. Tabii bunu yaptıran yine buradaki işyeri sahipleri. Trafik ekipleri ise zaten aylardır Kordon’a uğramıyor bile. Büyük bir başıboşluk içinde istiyen istediği yere aracını bırakmaya devam ediyor. Trafik tıkanmış, tıkanmamış hiç kimsenin umurunda değil. Trafiğin engellediğini bile bile buraya park etmenin bir sorun olmadığını düşünenlerin içinde yaşadıkları topluma ve kendilerine saygıları herhalde yok.

Haberin Devamı

Burada en radikal çözüm herhalde yolun ortasına da plastik bariyer sopaları koyarak akışın devamlılığın sağlamak olacak. İzmir gibi her fırsatta batıya ne kadar dönük olunduğu dile getirilen bir şehirde; böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulması bile utanç verici... Yapılan düzenlemelerin biran önce denetimlerle bir sistem içine oturtulması en doğru çözüm olur.


Behçet Uz Çocuk Hastanesi

İzmir’in hatta Ege’nin en önemli çocuk hastanesi; Behçet Uz Çocuk Hastanesi. Fakat artık bu tarihi hastane yeterli gelmiyor. Buradaki sıkışık trafik düzeni, yetersiz fiziki bina şartları, buraya tedavi amaçlı gelen çocukların ailelerinin çektiği sıkıntılar; radikal bir kararın alınması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı mevcut hastane arazisini İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne park olarak terketmeli. Buradaki tarihi sayılabilecek binalar korunarak, sonradan yapılmış olan ilaveler yıkılmalı ve burası şehre yeşil alan olarak kazandırılmalı. Bunun karşılığında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi çok daha modern şartlarda hizmet verebileceği bir arazi üzerinde yeniden kurulmalı. Kentsel dönüşüm projeleri içinde bu hastaane için çok uygun bir yer de bulunması zor olmayacaktır. Ege’nin bu önemli merkezi de daha sağlıklı daha çağdaş ve daha etkili hizmet verme imkanına da kavuşacaktır.


Yazarın Tüm Yazıları