Yeni yılın trend kehanetleri

2014’le beraber moda dünyası size bir cümleyi hatırlatacak: “Asla, asla demeyin” Beyaz çorabı terlikle kullanacak, kruvaze takımlarınızı dolaptan çıkaracak, metalik eşofmanlar giyeceksiniz. İşte sezon modasına ilk bakış.

Haberin Devamı

1-90’larda New York Wall Street’te işe gidip gelirken takım elbise altına spor ayakkabı giymek, bir dönemin en gözde trendiydi. Geçen sezon Celine’in tasarımcısı Phoebe Philo defile sonrası siyah pantolonun altına giydiği ‘Adidas Stan Smith’leriyle birçok moda çekimine ve editöre ilham vermişti. Kumaş pantolon altına spor ayakkabı giymek önümüzdeki sezon artarak devam edecek.
2-Spor teması sadece ayakkabılarda değil, birçok koleksiyonda atletik kesimli koleksiyonlar oldukça fazla. Lüks materyallerle (ipek-deri-file) tasarlanmış basketbol şortları, eşofman altları, sweatshirt’lere yatırım yapın.
3-Kaykay ayakkabılarını ister klasik ‘Vans’ olsun, ister ‘Saint Laurent’ çok göreceğiz. Geçen sezon Celine’in çıkardığı lüks Birkenstock’ların çeşitli markalarca varyasyonları da hâlâ ‘in’.
4-Eskiden kışın ortasında geceleri çorapsız çıkmak nadirdi, artık
yeni bir statü simgesi sayılıyor. Çorapsız mini elbisenizle salınıyorsanız, ya
şoförünüz vardır ya da o kadar stil sahibisinizdir ki sizin için üşümek söz konusu değildir. Bunun yanı sıra açık ayakkabılarla soket çorap giymek yıllardır Prada, Miu Miu, Marni gibi markaların alıştırdığı bir görünümdü. Şimdilerde bunu görüp arttırıyoruz: Birkenstock veya Adidas-Nike plastik spor terliklerini bildiğimiz beyaz spor çoraplarla giymek moda!
5-Bir olası itiraz da topuklu, burnu sivri terlik-ayakkabı trendine gelebilir. Moda ikonu Carine Roitfeld de bugüne kadar itiraz etmiş ama artık bayıla bayıla giyiyormuş.
6-Geçen sezonun pembe hâkimiyetine sarıyla devam edebilirsiniz ama Louis Vuitton’un baştan sona simsiyah koleksiyonu da yazın güçlü trendlerinden biri.
7-Etnik referanslar en kuvvetli sezonunu yaşıyor. Çeşitli kabile totemleri, Afrika, Hint, desenleri ve renkleri çokça karşımıza çıkacak.
8-Graffiti her yerde. Tepeden tırnağa sokak sanatı giymeye hazır olun, hatta makyajınızda bile graffiti detaylarını kullanabilirsiniz.
9-Çiçek deseninin romantik değil, tropik olanı etrafımızı saracak.
10-Kruvaze ceketler size kendinizi demode hissettirmesin, artık çok moda!
11-Plili etekler, uzun, kısa her şekil her boy...
12-Ama sezonun paça boyu çoğumuz için zor bir yerde; diz ve bilek arasında hem de tam arada.
13-Metalik kumaşlar, Oxford gömleğinin bin bir çeşit hali, Peter Pan yakalar, ponponlu bereler sezonda ilk kurtarılacaklardan.
14-Gelelim podyumlara: Moda sektörünün en önemli web sitesi Style.com’a göre en çok tıklanan İlkbahar-Yaz 2014 koleksiyonu Chanel’in. Rick Owens, Prada ve Michael Kors’un tasarımları da en çok övgü toplayanlar.
15-Geçen sene olağanüstü bir fırtına yaratan top model Cara Delevigne obsesyonu devam ededursun, eski şiddetinde değil. Böylesine hızlı bir çıkışa uzun süredir model camiasında rastlanmıyordu. Bu sezon iki isim Cara’nın tahtını paylaşıyor: Edie Campbell ve Sam Rollinson. Bu iki model bu sezon ne kadar kampanya, moda çekimi, stil ödülü, defile varsa kaptılar.
16-Steve McQueen’in Oscar adayı ‘12 Years of Slave’ filminde inanılmaz bir performans gösteren oyuncu Lupita Nyongo sezonun kesinlikle ‘it-girl’ü . Interview’dan Vogue’a, tüm moda dergileri ondan bahsediyor.
17-Bu sezonun en çok konuşulacak mağazası New York’ta açılan ‘Dover Street Market’. ‘Commes Des Garçons’ markasının kurucusu ve tasarımcısı Rei Kawabuko Londra ve Tokyo’dan sonra üçüncü mağazasını New York’ta açıyor. Konsept mağazacılığın bir numarası kabul edilen Dover Street Market, New York’ta ilk günden önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
18-Yeni mağazacılık ‘Drive-thru’ mağazacılık, yani arabaya servis duyurulur! Mesela arabanızla Colette’in 1111 Lincoln Caddesi’ndeki ünlü otoparkına giriyorsunuz, arabanızın camından ‘Big Mac’ siparişi edasıyla siparişinizi mikrofona söyledikten sonra yine arabayla geçip alıyorsunuz. Ocaktan itibaren de İngiliz mağaza zinciri Selfridge’s bu uygulamaya başlıyor. Siparişinizi online olarak önceden verecek, sonra arabayla geçip alıvereceksiniz.
19-Pop-Art’ın babası Andy Warhol etkisinin koleksiyonlara yansımaları çokça görüldü bugüne kadar, bu sezonsa Japon sanatçı Yayoi Kusama’nın yılı diyebiliriz. Sanatçının obsesyonu ‘noktalar’ en son W dergisinin Aralık-Ocak sayısının kapağında
George Clooney’i baştan aşağı sardı. ‘Noktalar’ ve Yayoi Kusama bu sezon birçok koleksiyon ve projede karşımıza çıkacak.
20-Sezonun en önemli aksesuarıyla bitirelim: Karl Lagerfeld’in Chanel için hazırladığı son koleksiyonundaki pop-art sırt çantası, sezonun en hit çantası.

Yazarın Tüm Yazıları