Yemeklerin tadı tuzu

Otomatik olarak yaptığımız şeyler vardır. Yıllardır yemek yapan ev hanımları bilirler, ellerinin nasıl otomatik hareketler yaptığını.

Yemek yaparken kullandığımız bazı malzemelere de elimiz otomatik olarak gider. Aslında yemeğin tadı tuzu olan bu malzemelerin hayatımızda kapladığı yeri de ancak onlar hayatımızdan çıktığında anlarız.

Düşünün bir kere, karabiber olmasa yemeklerimiz bu kadar lezzetli olur muydu? Ya da elmalı pastalar bu kadar güzel kokar mıydı ve damağımızda o müthiş aroma kalır mıydı, tarçın olmasa? Aslında baharatların olmadığını düşünmek de pek mümkün değil. Çünkü baharatlar esas olarak bir takım bitkilerin kök, çiçek, tohum, meyve ya da kabuklarından yapılıyor. Bunlar kurutulup çoğu kez dövülüyor ve baharatlar bu şekilde elde ediliyor.

Kendilerine özgü koku, tat ve renkleri olan bu "baharat bitkileri" çoklukla tropikal bölgelerde yetişir. Yenibahar, anason, kimyon, tarçın, safran, zencefil bu bitkilerden bazıları. Bitkiler mutfaklarımıza yalnızca baharat olarak girmez elbette. Mutfaklarımızın değişmez renkleri arasında aromalı otlar da vardır. Bunlar da yine kendilerine özgü kokuları ve tatları olan bitkilerdir. Bazen yaprak ya da gövdelerini, bazen de çiçeklerini taze ya da kurutulmuş olarak kullanırız. Fesleğen, dereotu, maydanoz, sarmısak, adaçayı, defne yaprağı, bu aromalı otlara verebileceğimiz ilk örnekler arasındadır. Taze fesleğenli bir makarnaya, defne yapraklarıyla süslenmiş balığa, adaçayıyla lezzetlendirilmiş kuzu etine hayır diyebilecek olan kimse yoktur sanırım ve bu dayanılmazlıkta aromalı otların payı büyüktür.

Kuskuslu Afrika tavuğu

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı dolusu kuskus

2 yemek kaşığı tereyağı

4 adet tavuk budu

3 yemek kaşığı sıvıyağ

3 adet orta boy kuru soğan

3 adet sivri biber

1 yemek kaşığı domates salçası

2 adet orta boy domates

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1/2 tatlı kaşığı tarçın

1/2 tatlı kaşığı toz kişniş

1/2 tatlı kaşığı kekik

Tereyağını tencerede eritip kuskusu ekledikten sonra, sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Üzerine, 3 su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edip kısık ateşte kuskus suyunu iyice çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. Diğer taraftan, butların derisini soyup kemiklerini çıkardıktan sonra, büyük parçalara ayırın. Sıvıyağı bir tavaya aktarıp tavukları hafif pembeleşinceye kadar, 4-5 dakika kızartın. Üzerine dörde böldüğünüz soğanları, iri iri doğradığınız biberleri ekleyip karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika daha kavurun. Soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve salçayı tavadaki malzemelere ilave ettikten sonra kekik, kırmızı biber, tarçın, karabiber, kişniş, tuz ve 1 su bardağı sıcak suyu da aktarın. Kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar, 15 dakika pişirin. Kuskusu bir servis tabağına alıp tavuk etleri üzerine yerleştirin. Tavuk suyunu da yemeğin üzerine gezdirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Kremalı deniz yıldızı pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

2 poşet toz kremşanti

1/2 litre soğuk süt

1 paket yulaflı bisküvi (19 adet)

1/2 su bardağı çekilmiş ceviz içi

1 adet portakal kabuğunun rendesi

Üzeri için;

1,5 su bardağı süt

3 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

1 tatlı kaşığı tereyağı

Çeşit çeşit şekerleme

Bisküvileri mutfak robotunda çekerek ya da temiz bir naylon poşete koyup döverek un haline getirdikten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine ince çekilmiş ceviz içi ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, kremşanti ve yarım litre soğuk sütü (yaklaşık 2,5 su bardağı kadar) başka bir derin kapta karıştırın. Mikserin yüksek devriyle en az 4-5 dakika, katılaşıp kar gibi bembeyaz oluncaya kadar çırpın. Kremşantiyi kenarda bekleyen bisküvilerin üzerine aktarıp, plastik spatulayla karıştırın. Yıldız şeklindeki kalıba strech film veya aliminyum folyo yayın. Hazırladığınız karışımı bu kalıba aktarıp, üzerini düzelttikten sonra buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Üzerinin sosunu hazırlamak için; süt, toz şeker, vanilya, mısır nişastası ve tereyağını küçük bir tencereye aktarıp tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, katılaşıp koyulaşıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika ocaktan alıp mikserle çırparak ılık hale getirin. Pastayı buzdolabından çıkarıp servis tabağına ters çevirin ve üzerindeki naylonu sıyırın. Hazırladığınız ılık muhallebiyi üzerine sürün. Şekerleme çeşitleriyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları