Yemek yarışması duyurusudur

Anadolu’da keyveni dendiğinde akla "mutfağın sahibi, yemeğin ustası" gelir.

İşte bu isim hem bir hazır yemek firmasının adı olmuş, hem de bu firmanın düzenlediği yeni bir yarışmaya ilham kaynağı...

Türkiye’nin önde gelen hazır yemek firmalarından biri olan Keyveni, Anadolu topraklarında yüzyıllar önce yapılmaya başlanmış yemeklerin günümüze uyarlanmış hallerini "Türkiye’nin Keyvenisi Aranıyor" isimli yarışma kapsamında bir araya getirecek. Her yarışma gibi bunun da bir ödülü var elbette. En özgün Anadolu yemeğini yapan kişi 1000 YTL’lik ödülün de sahibi olacak. İlk beşe girenlere de 500 YTL ödül var.

Tek ödülü para değil elbette bu yarışmanın. Değerlendirmeye kalan tarifler, yapanların isimleriyle birlikte Keyveni Catering firmasının kurumsal dergisi "Keyveni Mutfağı"nda ve firmanın web sitesinde yayınlanacak.

Yarışmanın amacını ise şöyle özetleyebiliriz: "Anadolu’da yüzyıllardır yapılan birbirinden önemli yemekleri, unutulmaya yüz tutmuş tatları tekrar hatırlatmak ve her ailede bulunan, anneannelerden, babaannelerden kalma tarifleri uygulayan keyvenileri ortaya çıkarıp tarifleriyle birlikte isimlerini de yayınlayarak onları onore etmek..."

Eğer siz de "Anneannemden, hatta onun da anneannesinden kalan, nesilden nesile geçen çok özel yemek tariflerim var ve bunları paylaşmak, ortaya çıkarmak için bahane arıyordum" diyorsanız, bu yarışmaya katılın. Yarışmaya katılmak çok kolay. Katılım şartlarını öğrenmek ve formlara ulaşmak için Keyveni’nin internet adresi olan www.keyveni.com’a giriyorsunuz. Sonrası size kalıyor. Yarışmaya katılmak için son tarihse 15 Kasım 2008.

Haydi bakalım keyveni adayları, Türkiye’nin keyvenisi aranıyor.

Çörekotlu çestır kurabiye

Malzeme listesi

á 250 gr. margarin

á 1 paket labne peynir (200 gr)

á 4 su bardağı un

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 2 yemek kaşığı çörekotu

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Oda sıcaklığında yumuşamış margarini yoğurma kabına aktarın. Labne peynir ve tuzu ilave ettikten sonra unu da azar azar katarak yoğurmaya başlayın. Unun tamamını yedirerek elde ettiğiniz yumuşak hamurun üzerini nemli bezle örterek 20 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, parçalardan parmak kalınlığında rulolar yapın. Hazırladığınız ruloların uçlarını birleştirerek simit şekli verin ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Bütün simitleri aynı şekilde tepsiye dizip üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürdükten sonra çörekotu serpiştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Bademli ıslak kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

á 1,5 su bardağı tozşeker

á 250 gr. bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

á1 su bardağı yoğurt

á 1 su bardağı çekilmiş badem içi

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 3,5 su bardağı un

Üzeri için;

á 1 çay bardağı pudra şekeri

á 1 adet limonun suyu

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve tozşekeri derin bir kaba aktarın. Mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpıp, yumuşamış margarin ve yoğurdu ekleyerek 2-3 dakika daha çırpın. Üzerine çekilmiş badem içi ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, kabartma tozu ve unu başka bir kapta karıştırıp, tel süzgeçle eleyerek yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Plastik spatula ya da tahta kaşık yardımıyla malzemeler birbiriyle iyice özleşene kadar karıştırın. 25-30 santim çapındaki kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayıp boza kıvamındaki kek hamurunu kalıba aktarın. Keki, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 45 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını beklerken, pudra şekeri ve limon suyunu bir kasede çatal yardımıyla çırpın. Son olarak, hazırladığınız limonlu sosu (glazür) kekin üzerine gezdirip üzerini soyulmuş bademlerle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları