Piyasalarda gündem yoğun

Gelecek hafta enflasyon verileri açıklanıyor. Ayrıca Merkez Bankası’nın da bir toplantısı olacak. 11 Mart’ta ise 2018 son çeyrek büyümesi paylaşılacak. ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmadı. Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim de dışarıdaki zor gündemin tuzu biberi oldu.

Haberin Devamı

YOĞUN iç ve dış gündem etkisi altındaki piyasalarda dalgalı seyir sürüyor. Her ne kadar döviz kurlarında yukarı hareketlenmeler, borsada yükseliş denemeleri ‘patinaj’ görünümü verse de mevcut trendler henüz korunuyor. Gündemin ağırlığı hissedilirken piyasaları taşıyacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz politikasındaki değişiklik beklentisi dışında yeni beklenti bulmakta zorlanılıyor. Dış gündemde, henüz sonuçlanmayan ABD-Çin ticari görüşmeleri, sıcak çatışmaya dönüşen Hindistan-Pakistan gerilimi, Brexit süreci, ABD dışında soğumaya devam eden küresel ekonomiye ilişkin veriler takip ediliyor. ABD’de ise işler fena değil, en azından şimdilik. ABD 2018 son çeyrek büyümesi yüzde 2.6 ile beklentilerin hafif üzerinde geldi. Bu veri Fed faiz politikasını çok fazla değiştirmez, zaten bu yıl ivmesi düşse de ABD ekonomisinin gücünü koruması bekleniyor. Endişeler daha çok gelecek dönemlerle ilgili. Faiz artırımına ara verme dışında ayrıca bilanço küçültme beklentisini sıkça vurguluyorlar. Geçen hafta Fed Başkanı Powell, “Fed, şu anda bilanço daraltmayı sona erdirme konusunda uygun zamanlama ve yaklaşımı değerlendirme pozisyonunda” derken bir yerde bu yöndeki beklentileri teyit etti. Ayrıca, federal hükümetin açığı sürdürülemez bir yolda diye de ekledi. Bu açıklamalara bakınca ABD’nin büyümeye niyeti de mecali de pek yok gibi.

Haberin Devamı

Piyasalarda gündem yoğun

Ekonomideki büyüme bütçedeki açığı da artıracak haliyle. ABD-Çin ticaret görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmadı. Mart ayında yapılacak başkanlar görüşmesi beklenirken ABD Başkanı Trump’ın Çin ile ‘anlaşma olmayabileceği’ uyarısı yapması olumsuz algıya neden oldu. Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim dışarıdaki zor gündemin tuzu biberi oldu dense yeridir. Dış gündemde ayrıca Cuma günü ABD tarım dışı istihdam ve 20 Mart Fed toplantısı önemli satır başlıkları. İç gündemde ise önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon, Merkez Bankası toplantısının ardından 11 Mart’ta 2018 son çeyrek büyüme verisi, Türkiye-ABD ilişkileri, mart sonu yerel seçimler var. Ana gündem yaklaşan seçim. Ancak bu yönde piyasa henüz ciddi bir fiyatlama yapmadı. Pazartesi açıklanacak şubat enflasyonu için yüzde 0.40-0.50, yıllıkta ise yüzde 20 TÜFE beklentisi var. TÜFE, İstanbul için 0.98, 18.37 olarak açıklandı. Tanzim satışların etkisi merak ediliyordu. Her ne kadar gıdanın TÜFE endeksinde ağırlığı yüzde 23.29 olsa da 418 ürün içinde 5-10 üründeki fiyat düşüşünün etkisi sınırlı kalacaktır.

Piyasalarda gündem yoğun

Haberin Devamı

TEMKİNLİ GÖRÜNÜM

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den sonra şimdi de Moody’s sahne aldı. Türkiye ile ilgili uyarı niteliğinde açıklamalarına piyasa pek bakmadı. Bankacılık kredilerinde hafif bir yükseliş var. Kur ve faiz düşüşü dışında bankaların vade uzatımı ile kredi faiz indirimleri bir parça etkisini gösterdi. Bankacılık kredileri 22 Şubat haftasında 2.405 milyar TL’ye yükseldi. Bir önceki hafta 2.392 milyar TL idi. Merkez Bankası toplantısından ise faiz değişimi beklenmiyor. Faiz indirimiyle ilgili beklentiler daha çok nisan ve sonraki toplantılar için. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, TCMB’den 2. ve 3. çeyreklerde 200 baz puanlık, birer faiz indirimi bekliyor. Hemen herkes seçimi bir görelim havasında. Ocak ayındaki sert alımların ardından küçük çaplı alım satımlar dışında yabancıların Türkiye pozisyonunda da pek bir değişiklik yok. Onlar da bekliyor. Piyasalarda olumlu hava yerini daha temkinli bir görünüme bırakmaya başladı.

Piyasalarda gündem yoğun

Haberin Devamı

BORSADA 106.000 ÖNEMİNİ KORUYOR

BORSADA çıkış hareketi yatay seyre döndü. 105.000-106.000 ilk dirençler olarak görülürken çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli. Bu durumda 107.500 ve 110.000 sonraki direnç seviyeleri. Geri çekilmelerde ilk destekler 100.000-100.700 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 99.000-97.500. Kısa dönem 100.000-106.000 destek direnç bandı izleniyor. 106.000 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.

Piyasalarda gündem yoğun

DOLAR/TL KURUNDA TEPKİ ÇIKIŞI SÜRÜYOR

GERİ çekilmelerde tepki alımlarıyla karşılaştı. 5.40 ve 5.54 ilk direnç noktaları. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir. Yatay seyrin tamamlanması ve çıkışın devamı için 5.54 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 5.70-5.90. seviyelerinde görülürken ilk destekler 5.30-5.28 seviyelerinde. Bu seviyelerinde üzerinde tepki çıkışı gücünü koruyabilir. Sonraki destek ise 5.20-5.16. 5.16 seviyesinin üzerinde çıkış formasyonlarından “çift dip” etkisi sürüyor. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.

Haberin Devamı

Piyasalarda gündem yoğun

Piyasalarda gündem yoğun

 

Yazarın Tüm Yazıları