Piyasalarda dengeye dönüş

Yurtdışı borsalarda yaşanan gerginlik, yerini olumlu bir seyre bıraktı. Bunun temelinde iki önemli beklenti yer aldı. İlki, ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerindeki toparlanma, diğeri ise Fed’in faiz hamlesinin zaman alacağı yönündeki beklenti oldu.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası erken parasal sıkılaştırma olasılığı ciddi olarak gündeme taşınmıştı. Toplantının ardından dış borsalarda yaşanan gerginlik kısa bir sürede yerini tekrar olumlu bir seyre bıraktı. Bu görünümde ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerindeki toparlanmanın sürüyor olmasının önemli katkısı var.

Diğer etken ise olası bir parasal sıkılaştırma ve Fed faiz artırım hamlesinin zaman alacağı, mevcut para politikalarının bir süre daha korunacağı beklentisi oldu. Fed’in tahvil alımlarının azaltılmasının açıklanması için sonbahar ve sonrası, faiz artırımı için ise 2022 sonu veya 2023 yılı başları gibi tahminler var. Fed toplantısına ilk tepki olarak bir olumsuz refleks görülse de piyasalar “dereyi görmeden paçayı sıvamadı” desek yerinde olacak. Bir bakıma eski ünlü bir edebiyatçımızın söylediği gibi “dişine gelen işine geldi” de denebilir.

Haberin Devamı

Borsalar yükselişte; faiz oranları düşük, ekonomiler toparlanıyor. Bu durum finans çevreleri ve ekonomi yönetimlerinin istediği bir ortam... Diğer yandan ekonomik veriler yoğun şekilde gelmeye devam ediyor. ABD haftalık işsizlik başvuruları 364 bin kişi olarak açıklanırken pandemiden sonraki en düşük rakama geriledi. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri ise beklentileri aşarak 850 bin olarak gerçekleşti.(Beklenti 706 bin). İşsizlik oranı %5,9 (Beklenti %5,6), saatlik kazançlar aylık %0.3 (Önceki %0.5) oldu. İstihdam verilerinin beklentilerden olumlu gelmesine karşılık işsizlik oranındaki yükseliş ve saatlik kazançların gerilemesi piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı kalmasına neden oldu.

ABD ekonomisindeki ısınma Fed’in erken parasal sıkılaştırma olasılığını artıracak bir gelişme. Bu da piyasalar için istenen bir durum değil elbette. Borsalar, devam eden parasal genişleme ve düşük faiz ortamından son bir yılı aşkın zamandır ciddi biçimde beslendi. ABD ve Almanya gibi öncü borsalarda yeni zirveler ve rekorlar geldi. İç piyasalar ise bir süredir özel gündemiyle dışarıya uyumda zorlanıyor. Son günlerde biraz toparlanma görülse de borsa İstanbul’da düşüş, kâr satışları görülmekle birlikte döviz kurlarında yükseliş eğilimi sürüyor. Temkinli görünümün dağıldığını söylemek için erken.

Haberin Devamı

YARIN ENFLASYON AÇIKLANACAK

Pazartesi, haziran enflasyon verileri açıklanacak. Beklentiler aylıkta %1.4, yıllıkta %16.9-17.0 civarında yoğunlaşmış durumda. 14 Temmuz’daki TCMB toplantısı öncesi son enflasyon datası olması açısından önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir TV programında temmuz, ağustos gibi faiz indirim olasılığından söz etmesi TCMB’nin bundan sonraki toplantılarını faiz kararları açısından daha önemli hale getiriyor. Ancak mayıs ayında enflasyon (TÜFE) % 16.59 olarak açıklanmıştı. Haziran enflasyonunda artışın devamı bekleniyor. Ayrıca döviz kurlarında yükseliş eğilimi sürerken, Fed önümüzdeki dönemde para politikası değişikliğini gündemine aldı. Bu durumda TCMB’nin faiz indirimi zor olacaktır. Geçen hafta elektrik ve doğalgaza gelen zamların enflasyondaki artışa katkı yapması bekleniyor. Nitekim Deutsche Bank, elektrik ve gaz fiyatlarına yapılan zamlar sonrasında yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 15’ten yüzde 16’ya revize ettiğini duyurdu. Ayrıca, temmuz ayında enflasyonun hızlı bir şekilde artarak yüzde 18’in üzerine çıkmasını bekliyor. TCMB ise yatırımcılara yaptığı cuma günkü sunumunda, “kararlı sıkı duruş” mesajını tekrarladı. Ayrıca, ‘enflasyonun üzerinde faiz politikasına devam’ dedi. Ancak yine de TCMB kararlarını bir görmek yerinde olacak.

Haberin Devamı

HAZİRAN İHRACATI SEVİNDİRDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre haziran ihracat verileri sevindirdi. Haziran’da Türkiye’nin ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 47 artışla, 19,8 milyar dolara ulaştı. İthalat ise haziran ayında yıllık yüzde 39 artışla 22,7 milyar dolar oldu. Son 12 aylık dönem dikkate alındığında ihracat bir önceki döneme göre yüzde 19,1 oranında artarak 199,6 milyar dolar, ithalat ise aynı oranda artışla 246,7 milyar dolar oldu. Türkiye’nin ihracatı 200 milyar dolara yaklaşırken Türkiye ve küresel ekonomideki büyüme verilere yansımalarını sürdürüyor.

YABANCININ KARARSIZLIĞI SÜRÜYOR

İç gündemde yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono istatistikleri önemli datalar arasında yer alıyor. Yabancı yatırımcılar 25 Haziran haftasında hisse senetlerinde 3,4 milyon dolar satış, tahvil bonoda 172.5 milyon dolar alım yaptılar. ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısından sonra alım satım yönünde çok önemli bir hamleleri olmadı. Geçen hafta büyük miktarda olmazsa da alımda olmaları kayda değer. Aynı hafta, TCMB brüt döviz rezervlerinin bir önceki haftaya göre 2.8 milyar dolarlık artışla 100,1 milyar dolara ulaştığı görüldü. Bu gelişmede Hazine’nin 2.5 milyar dolarlık “Sukuk” ihracının hesaplara girmesinin katkısının çok yüksek olduğu kaydedildi. Bankalardaki döviz mevduatı ise 600 milyon dolar artışla 226,5 milyar dolara yükseldi. (Parite etkisinden arındırılmış artış 397 milyon dolar). Rezervlerdeki aşınmanın durmasına karşılık bankalardaki döviz mevduatında henüz çözülme olmaması ise dikkate değer.

Haberin Devamı

BORSADA DESTEKLERDEN TEPKİ GELDİ

Piyasalarda dengeye dönüş

Borsada son dönemdeki düşüş hareketi destek seviyelerinde tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk destekler 1.350-1.360 seviyelerinde. Kısa dönem için önem kazanan bu seviyelerin altında sonraki destekler 1.320 ve 1.300 olarak görülüyor. İlk direnç ise 1.380 seviyesinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için ilk aşamada bu seviyenin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 1.400 ve 1.420 seviyelerinde görülüyor. Kısa vadede belirmeye başlayan ancak henüz işlerlik kazanmayan çıkış formasyonlarından “alçalan takoz” formasyon oluşumunun izlenmesinde yarar var. Tepki çıkışı sürmekle birlikte henüz güç kazanmış değil.

Haberin Devamı

DOLAR/TL KURUNDA DİRENÇLER GÜÇLENİYOR

Piyasalarda dengeye dönüş

Dolar/TL kurunda çıkış hareketi direnç seviyelerinde kâr satışlarıyla karşılaştı. Birçok kez denenen ve geçilmekte zorlanılan direnç noktaları güç kazanmaya başladı. İlk dirençler 8.72-8.75 ve 8.80 olarak görülüyor. 8.80 daha önemli. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir. Bu seviyenin üzerinde sonraki dirençler 8.90-9.00 olarak görülüyor. Geri çekilmelerde ilk destekler 8.64 ve 8.60 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyenin altında verilecek destekler 8.50-8.40 seviyelerinde. 8.80 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.

Piyasalarda dengeye dönüş

Yazarın Tüm Yazıları