Tartı sendromu

Zayıflama programı süresince tartıya çıkmak kimileri için bir gösterge olurken kimileri için de tam bir motivasyon düşmanı. Peki sağlığımız için kilo takibi yaparken ne zaman tartılmalıyız, tartılmak için en doğru zaman hangisi? Tartı sendromu yaşamamak için neler yapmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.

Haberin Devamı

10 adımda tartı sendromuna son

1- Nasıl bir tartıda tartılmalı?
Evinize alacağınız pratik kullanımlı dijital su oranı, yağ ve kas kütlesi gibi değerleri içeren akıllı tartılardan faydalanabilir, bu veriler sayesinde yaptığınız diyet ve spordan çok daha fazla verim alabilirsiniz.

2- Kaç saat açlıktan sonra tartılmalı?
Diyet sırasında en uygun tartılma şekli haftada 1 gün sabah aç karnınadır.

3- Yatmadan önce tartılmak doğru mu?
Yatmadan önce tartılmak, sizi her zaman yanıltır ve motivasyonunuzu düşürür. Tartıda göreceğiniz rakam gün boyunca yediklerinizin ve içtiklerinizin yansıması olacaktır. Bu da sabah aç karnına tartıldığınızdan 1-2 kg kadar daha fazla çıkmanıza neden olur.

4- Tartının doğru ölçtüğü nasıl anlaşılır?
Tartınızın doğru ölçtüğünü anlamak için 5 kg çamaşır tozunu tartıya koyup kontrol edebilirsiniz. Onun dışında tartıyı koyduğunuz zeminin de düz olmasına ve hep aynı noktada ölçüm almaya dikkat etmelisiniz. Evin farklı yerlerinde gram da olsa farklı ölçümler alabilirsiniz.

5- Adet döneminde tartılmak doğru mudur?
Adet döneminde tartı üzerinde okuyacağınız değer biraz sizin motivasyonunuzu düşürebilir ama hemen korkmayın. Eğer kilo kontrolünü yakın bir zaman içerisinde yapmanız gerekiyor ise, size önerim regl dönemi bittikten 3 gün sonra tartı üstüne çıkmanız.

6. Sabah ve akşam kilo farkı neden olur?
Sabah saatlerinde aldığımız sonuçlar bizim doğru kilomuzu gösterir. Bu yüzden gün içerisinde yaptığımız bütün beslenme hareketleri akşam tartıldığımızda, sonucun daha fazla çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden en doğru tartılma vakti uyandıktan sonradır.

7- Yemekten sonra tartılmak doğru mudur?
Yemek yedikten sonra tartıldığınızda kilonuz daha fazla çıkar. Bunun da sebebi gün içerisinde yenilenler ve içilenlerin belirli bir süre sonra sindirilmeye başlaması. Bu süreç başlamadan tartılmak gerçek kilonuzu vermez.
8- Spor yaptıktan sonra tartılmalı mı?

Vücudumuzun yağ yakmaya adapte olabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir, egzersiz yaptığınız günün gecesi yağ yakımınız da devam eder hatta uyurken bile. O yüzden spordan hemen sonra değil ertesi sabah tartılın.

9- Banyo yaptıktan sonra tartılmak doğru mu?
Duştan sonra derinizin ve saçımızın tuttuğu su, tartıda fazla çıkmanıza neden olur.

10- Uzun süreli yolculuk sonrasında tartılmayın!
Uzun süreli yolculuk esnasında uzun süre oturmaya ve basınç değişikliklerine bağlı olarak vücuttaki ödem miktarı artar. O yüzden uzun süreli seyahatlerinizde mümkün olduğunca tartılmamaya özen gösterin...
Artık tartıya çıkarken neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olduğunuza göre ‘tartı sendromu’ yaşamadan bir diyet programı uygulamak üzere yola çıkabilirsiniz. Görüşmek üzere...

Haberin Devamı

Diyet yaparken ne sıklıkla tartılmalı

Haberin Devamı

Tartıya ayda veya haftada bir ya da iki kez olmak üzere, aynı gün ve aynı saatte çıkmaya özen gösterin.

Tartı sendromu

Tartıya nasıl çıkmalı?

◊ Haftanın aynı günü aynı saatte...
◊ Sabah açken...
◊ Kıyafetsiz ya da hafif giysilerle...
◊ Çıplak ayakla...
◊ Duşa girmeden önce...
◊ Tuvalet ihtiyacını gidermiş olarak...
◊ Düz bir zeminde...

Tartıya ne zaman çıkmamalı?

◊ Yemekten hemen sonra,
◊ Su içtikten sonra,
◊ Egzersiz yaptıktan sonra,
◊ Saunadan veya banyodan çıktıktan sonra,
◊ Adet döneminde,
◊ Kabızlık ya da ishal durumunda,
◊ Seyahatler sırasında tartıya çıkmayın.

Tartıdaki ruh hali nasıl olmalı?

Tartıya çıktığınızda katı ve duygusuz, indiğinizde inatçı ve rahat olun.

Haberin Devamı

Tartıda istenilen sonucu göremeyince ne yapmalı?

Kabullenmek dünyanın en iyileştirici hissidir. Sonuç her ne olursa olsun tartının gösterdiği mevcut kilonuzu kabullenin.
Tartıya çıktığınızda kilo verememiş olduğunuzu gördüğünüzde, “Benim bu kilolardan kurtulmamın artık imkânı yok” gibi bir düşünce yerine, kilolarınızı kabul edip motivasyonunuzu kaybetmeden yolunuza devam edin.

Motivasyonunuzun artması için bir hedef koyun

Tartı sendromu yaşayarak sahip olduğunuz tüm motivasyonun kaybolmasını istemiyorsanız, tartıya çıkarken örneğin “Haftaya perşembe bu tartıya yeniden çıktığımda bir kilo vermiş olacağım” diyerek kendinize söz verin. Eğer böyle yaparsanız o tarih gelene kadar içinde bulunduğunuz meraklı bekleyiş hali motivasyonunuzun daha da fazla artmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

O tartı senin, bu tartı benim dolaşmayın...

Zayıflama programına başladığınızda gittiğiniz her yerde (komşuda, işyerinde, spor salonunda vb.) karşınıza çıkan her tartıda tartılmayın. Çünkü bazı tartıların değerlendirmeleri farklı olabilir. Özellikle yağ ve kas göstergeleri olan tartıların! Bu durum psikolojinizin bozulmasının yanında çıktığınız zayıflama yolculuğundaki beslenme ve egzersiz konusunda atacağınız adımlarda ayaklarınızın geri geri gitmesine sebep olur.
Zayıflama programında sadece tek bir tartıya güvenin!
Zayıflama programınızı uygularken aynı tartıda tartılmaya özen gösterin. Tartınız bozuk olsa bile! Çünkü tartınız bozuk bile olsa eğer kilo almışsanız ibre yukarı, vermişseniz aşağıya doğru gidecektir.

Haberin Devamı

Spor yapıp inceldiğimi hissediyorum, ama tartıda bir değişim göremiyorum diyenlerin dikkatine!

◊ Spor yaptığınız halde tartıda kilonuz fazla çıkıyorsa üzülmeyin. Önemli olan tartıdaki sayıların kas kütlesinden mi yağ kitlesinden dolayı mı arttığı! Eğer kas kütleniz arttığı için kilonuz fazla çıkıyorsa sevinin. Çünkü bu durum metabolizma hızınızı artıracağı için daha hızlı kilo vereceğiniz anlamına gelir. Ama yağ kitleniz arttığı içinse bu durum kilo aldığınızı gösterir.

Zayıflama programında ilk hafta tartıya çıkmayın

Zayıflama programınızda vücudunuz ilk hafta olup bitene ayak uydurmaya çalışacağı için ilk zamanlarda tartıya çıktığınızda beklenen sonuçla karşılaşamayabilirsiniz. Bu da boş yere moralinizin bozulmasına sebep olur.

Yazarın Tüm Yazıları