Ne yediğine dikkat et sağlık dengede gizlidir

Etlerin hangilerinin daha yağlı, hangilerinin protein değerlerinin daha yüksek olup kas yapımına destek verdiğini merak ediyor musunuz? Sorunun cevabı bu haftaki yazımızda. Şimdiden ruhunuz ve bedeninizi sağlık ve şifa ile beslediğiniz, her şeyin kararında olduğu mutlu bayramlar dileğiyle...

Haberin Devamı

Ne yediğine dikkat et  sağlık dengede gizlidir

Kurban Bayramı’nda beslenirken nelere dikkat edilmeli

 YEMEKTEN ÖNCE SU İÇİN
Özellikle et yemeklerinden önce ve gün içinde su içmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın harekete geçmesine destek olur. Özellikle hem Kurban Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesi hem de tüketilen hayvansal kaynaklı besinlerden alınan proteinin vücutta metabolize edilmesi için daha fazla su tüketmek gerekir.

PİŞİRİRKEN YAĞ İLAVE ETMEYİN
Etin içinde doymuş yağ asitleri etin pişmesi için yeterli olacağından yağ ilave etmeyin. Kızartma ve kavurma gibi pişirme teknikleri yerine; ızgara, fırın ve haşlama yöntemlerini tercih edin. Kurban etinden yemek yapacaksanız etin kendi yağıyla pişirin, ilave yağ özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçının. Kurban etinin görünen yağlı kısımlarını mutlaka temizleyin.

GÜNLÜK TÜKETİMDE 100-180 GRAMI AŞMAYIN
Kırmızı etin kolesterol oranı ve kalorisi yüksektir. Aşırı tüketimi kalp, kolesterol, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara neden olur. Özellikle fazla sakatat tüketimi gut ve böbrek hastalığına yol açabilir. Kadınlar için günlük 100-120 gram, erkekler için ise 150-180 gram et tüketimi yeterlidir.

 TATLIYI YEMEKTEN 2 SAAT SONRA YİYİN
Bayram tatlısız olmaz. Tatlıyı yiyin ama yemekten 2-2.5 saat sonra ara öğün olarak yiyin ve öyle margarinli, kızartmalı, beyaz unlu ağır şuruplu tatlılar yerine sütlü tatlılar, az şekerli, bol meyveli cheesecake veya güllaç tercih edin.

 KIRMIZI ETİ ÖĞLE YEMEĞİNDE YEMEYİ TERCİH EDİN
Kırmızı etin sindirimi zordur. Bu nedenle kırmızı eti öğle yemeklerinde tercih edin.

Haberin Devamı

İdeal Kurban Bayramı sofrasında neler olmalı?

Mideyi rahatlatmak için önce posalı bir çorba için. Mercimek, sebze ve tarhana çorbası olabilir. Ana öğün olarak sadece kurban eti yiyin. Yanında da bol limonlu, nar ekşili cevizli bir mevsim salatası ve mevsim sebzesi tüketebilirsiniz.
Neden limon? Çünkü nar ekşisi ve limondaki C vitamini eti daha iyi hazmetmenize yardım eder ve etin içindeki kan yapıcı demirin emilmesine yardımcı olur. Kırmızı et yerken süt ürünleri mesela yoğurt, ayran, peynir özellikle de demli çay içerseniz etin kan yapıcı etkisini ortadan kaldırırsınız. Aynı anda yemek demiri bağlar. Ancak tam tersine limon veya C vitaminli bir içecek içerseniz faydalı olur.

Haberin Devamı

Dana ve koyun eti arasındaki farklar

Dana eti, koyun etine göre daha fazla sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor içerir. Örneğin 100 gram dana etinde sırasıyla 8 mg kalsiyum, 80 mg sodyum ve 500 mg potasyum bulunurken; 100 gram koyun etinde 7 mg kalsiyum, 70 mg sodyum, 290 mg potasyum bulunuyor.

En yüksek protein hangisinde?

Dana etinde! Koyun ve dana etininin protein oranlarına bakıldığında dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki bu oran 17 gram’dır. Dana eti özellikle gelişme çağında olan, gebelik dönemine girmiş, menopoz döneminde bulunan, spor yapan kişilerin kas yapımına destek sağladığı için oldukça faydalı. Egzersiz yapan ve kaslanmak isteyenler dana eti tercih edebilir. Tabii onun da azı karar çoğu zarar diyerek!
Keçi etinin ise yağ ve kolesterol seviyeleri diğer et türlerine göre daha düşüktür. Protein bakımından dana ve sığır eti kadar zengin olmasının yanında keçi otlatıldığı için neredeyse organik bir et türüdür. Fakat kokusu yüzünden pek tercih edilmez.

Haberin Devamı

 Hangisi daha yüksek yağ oranına sahip? 

Az yağlı bir koyun etinde dana etine göre daha fazla doymuş ve doymamış yağ bulunur.
Omega 6 gibi faydalı doymamış yağ içeriğiyle birlikte faydası dana etinden daha ön plana çıkar. Fakat doymuş yağ içeriğindeki yükseklik nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Dana eti, kuzu etine göre daha az yağlıdır. Aynı zamanda yüksek protein oranına sahiptir. Dana etinin en yağsız parçalarından biri nuardır. Etin kuyruk bölgesine yakın bölümünden elde edilir.

Kuzu eti neden daha yağlı?

Kuzu eti kahverengi bir yağa sahiptir. Kuzu etinin bu yağı diğer etlere göre daha kolay enerjiye çevrilebilen besleyici bir yağdır. Kas dokusu gelişmediğinden yağ aralarda bulunur.

Haberin Devamı

Kuzu eti B12 vitamini açısından daha zengin

Karnosin kas işlevi açısından gerekli bir maddedir. Kuzu eti, karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit beta alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.

Bayramda yağlanmak istemeyenlerin dikkatine!

Eğer bir diyet ve egzersiz programı içindeyseniz, Kurban Bayramı sürecinde tüketeceğiniz et seçimini yağ oranı daha az ve protein oranı daha yüksek olduğu için koyun eti yerine dana ve keçi etinden yana yapabilirsiniz. Tabii onların da ölçüsünü kaçırmamak şartıyla!

Haberin Devamı

Dikkat!
Kuzu eti gibi doymuş yağ ve kalori değeri yüksek olan etleri haftada birkaç kez sınırlı bir şekilde tüketelim.

Yazarın Tüm Yazıları