Formda bir vücut için formda bir tabak şart!

Sofrada daha az yemek için yemekleri büyük değil çocuk tabaklarında yiyin...

Haberin Devamı

Yemek yerken ölçüyü kaçırmamak için dikkat edilmesi gereken 3 madde
1. Tabağın boyutu
2. Tabaktaki porsiyon ölçüsü
3. Tabağın rengi
Formda bir vücut için  formda bir tabak şart
Yiyecek seçimlerimizde en büyük etkinin besinin tadı olduğu düşünülse de besinlerin görünümü ve sunumu, tadına bakmadan seçimimizi etkiler.
Bunun da nedeni besinleri değerlendirirken kullandığımız ilk duyumun görme olmasıdır.
Şöyle bir düşündüğümüzde hepimiz sofraya oturduğumuzda midemizden önce gözümüzün doymasını isteriz. Bu hepimiz için geçerli psikolojik bir durum. O yüzden yemek yerken tabak seçimi çok önemli. Tabii tabak seçiminin yanında tabağınızdaki porsiyon ölçüsü ve kullandığınız tabağın rengi de...
Gelin isterseniz formda vücut için formda tabağımızın boyutunun nasıl olması gerektiği konusuyla başlayalım.
1. Yemek yerken daha az tüketim yapmak için nasıl bir tabak tercih etmeliyiz?
Tabağınıza ne kadar çok yiyecek koyarsanız hepsini bitirmek isteyeceğiniz için, büyük değil küçük tabaklar tercih edin. Nasıl bir tabak tercihi yapacağınız konusunda karar vermekte güçlük çekerseniz çocuk tabaklarında yiyebilir, daha az tüketim yaptığınız için sofradan çocuklar kadar şen şakrak kalkabilirsiniz. Tabii sofradan şen şakrak kalkıp daha sonra aynalara bakarken de yüzünüzün gülmesi için tabağın ölçüsü kadar doğru porsiyonu seçmenin ve ölçüyü ayarlamanın da önemli olduğunu unutmayın!
2. Yemeğinizi yerken ölçüyü yumruk büyüklüğünüze göre ayarlayın
Her insanın midesi yaklaşık olarak kendi yumruğunun büyüklüğündedir. O yüzden siz siz olun eğer sofraya oturduğunuzda haddinden fazla yiyeceğinizi hissediyorsanız,
iştahınıza hâkim olabilmek için hemen yumruğunuzu sıkarak midenizin büyüklüğünün ne kadar olduğunu kendinize hatırlatın. Onu boş kalorili gıdalarla haddinden fazla doldurarak vücudunuza yükleme yapıp sonra pişman olmayın.
3. Renklerinin iştah kontrolü üzerinde etkisi
Tabağın boyutu ve porsiyon ölçüsü kadar rengi de önemlidir. Renkler bilinçaltımızı etkiler. Renkler üzerinde birçok araştırma yapan ve 1942 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan biyokimyacı, genetikçi Joseph L. Goldstein, renklerin hastalar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini araştırıp bu konuda birçok gözlem yapmıştır.
Goldstein özellikle Parkinson hastalarından elde ettiği bulgulara göre kırmızı rengin hastalarını patolojik açıdan daha kötü etkilediğini, yeşilin ise daha iyi bir hale getirip iyileşmelerine yardımcı olduğunu gözlemlemiş.
K. W. Yacobs ve F. E. Hustmyer’in yaptıkları bir araştırmadaysa kırmızının yeşile, yeşilin de sarı ve maviye göre daha yüksek bir uyarıcı etkiye sahip olduğunu tespit edilmiş.

Haberin Devamı

İştah açan renkler
◊ Kırmızı
Kırmızı enerji, ateş ve hızın rengidir. Kan akışını hızlandırır, tansiyonu yükseltir ve iştah açar. Nefse hakimiyet ve iradeye kontrolü kaybettiren bir renktir. Bundan dolayı birçok yemek firması iştah açtığı için gerek dekorasyonlarında gerekse servis tabaklarında kırmızı rengi tercih eder. O yüzden zayıflama yolculuğunuza kullandığınız tabakların kırmızı olmamasına mümkün olduğunca özen gösterin.
◊ Sarı
Hızlı ve enerjik bir renk olan sarı iştah açma özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı restoranlar tarafından en çok tercih edilen renkler arasındadır.
◊ Turuncu
Metabolizmayı hızlandırarak iştah açma özelliğine sahiptir. O yüzden kullandığınız tabak renkleri arasında turuncu renkten mümkün olduğunca uzak durmaya özen gösterin.
◊ Kahverengi
Pratik olmayı ve hızlı hareket etmeyi temsil eder. Kahverenginin verdiği mesaj: Çabuk tüketin, çabuk gidin. Bu nedenle fastfood restoranlarında sandalyeler ve masalar kahverengidir. Eğer siz de hızlı hızlı yemek yiyerek ölçüyü kaçırmak istemiyorsanız kahverengi ortamlardan ve tabaklardan uzak durmaya özen gösterin.

Haberin Devamı

İştah kapatan renkler
◊ Mavi
Huzur ve sakinliğin rengi mavi iştah azaltan bir etkiye sahip. Bu yüzden bir zayıflama programında mavi renkli bir tabakla aşırı yeme isteğinizi azaltabilirsiniz.
◊ Lacivert
Lacivert ciddi bir renktir. Otoriteyi ve verimliliği simgeler. Farkındalık uyandırır. Siz de “ben yemek yerken hiç farkında olmadan yedikçe yiyorum” diyorsanız mutfakta lacivert renkli bir tabak veya lacivert dekoratif malzemeler kullanarak iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
◊ Yeşil
Sakinlik ve odaklanma özelliklerine sahip olan yeşil iştahı azaltma özelliğine sahiptir.
◊ Pembe
Stres kaynaklı yeme sorunları yaşıyorsanız pembe renkli bir tabak iştahınızı dengeleme konusunda yardımcı olabilir. Pembenin aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi vardır. Saldırganlık, kızgınlık, terk edilme ve ihmal gibi öfke içerikli duyguları hafifletir.
◊ Mor
Mor renk zihinsel denge ve istikrara katkıda bulunur, farkındalığı arttırır. İştahınızı dengelemek istediğiniz anlarda imdadınıza yetişecek en ideal renklerden biri olabilir.
◊ Gri
Gri renk hareketleri yavaşlatır, enerjiyi düşürür. Yemek yerken yeme hızınızı yavaşlatmak için gri renkli bir tabak seçimi yapın!
◊ Siyah
Aşırı yeme isteğini azaltır. Konsantre olmanıza yardım eder.
◊ Beyaz
En temel özelliği denge sağlamaktır. Siz de zayıflama yolculuğunuzda dengeli beslenerek temiz bir sayfa açmak istiyorsanız beyaz renge mutfağınızda özellikle yemek tabaklarınızda yer vererek iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları