Vira Bismillah’a az kaldı palamut yüz güldürecek

Denizlerde av sezonu 1 Eylül’de başlıyor. Karadeniz’de erkenden kendini gösteren çingene palamudu balıkçıları hayli umutlandırdı ve sevindirdi. Bu sezon palamut ile birlikte çinakop, sarı kanat ve lüferin bol avlanacağı öngörülüyor

Haberin Devamı

Halen Karadeniz’de bolca avlanan çingene palamudunun tanesi boyu ve ağırlığına göre 10 ile 30 lira arasında satılıyor. Her ne denli denizden ve balıkçılardan gelen haber sevindirici olsa bile kaygılanmamak elde değil. Zira geçen ağustos ayında da çingene palamudu çok yakalanmış, sezon boyunca bolluk yaşanacağı öngörülmüştü.

Lakin 1-2 ayın sonunda palamut denizlerden kaybolmuş, yüzünü göstermez olmuştu.

Son yıllarda uygulanan disiplinli av yasağı ve denetimler sonucu yakalanan balık türü ve sayısında artış oldu. Trol ve gırgırlara daha etkili denetimler yapıldığı sürece balık çeşidinin artacağı sır değil.

Hamsinin kıt avlanmasında giderek artan deniz suyu sıcaklığı önemli etmen. Soğuk suyu seven hamsi Türk kara sularını erkenden terk ederek Gürcistan ve Rusya’ya göç ediyor.

Haberin Devamı

Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye’de kişi başına tüketilen balık miktarı en baba rakamla 6-7 kilogram düzeyinde. Bunun çoğunluğunu kafes balığı oluşturuyor. Oysa Avrupa’da kişi başına tüketilen balık miktarı 22 kilogram. Dünyada ise 16 kilogram. Düşündürücü tablo...

AKKUYU İÇİN 28 SORU

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Akkuyu Nükleer Santralı ihalesi öncesi ve sonrasında ortaya çıkan gelişmelerle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e 28 adet soru yöneltti. Santralın yapımı ve işletilmesiyle ilgili karanlıkta kalan ve cevaplarını kamuoyunun merakla beklediği sorularına açıklama isteyen Bekaroğlu, “Akkuyu’nun yüzde 49’u kimin?” diye sordu. Tüm üniteleri tamamlandığında 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak olan Akkuyu NGS’nin “Yap, İşlet, Sahip Ol” modeliyle yapıldığının altını çizen Bekaroğlu, dünyada eşi görülmeyen böyle bir yöntemin neden tercih edildiğinin ve santralın yüzde 51 hissesinin Rusya devletine bırakılmasının nedeninin kamuoyuna açıklanmasını istedi.

BÜYÜK TAARRUZ’UN 100. YILI

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığındaki Türk ordusunun işgalci güçleri Anadolu’dan çıkarıp özgür ve bağımsız bir ulus olmamızı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlayan Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın 100. yılında Akşehir ve Afyonkarahisar’da bir araya geldi.

Haberin Devamı

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel burada yaptığı konuşmada “ÇYDD olarak 2019’da, 19 Mayıs’ın 100. yılında Samsun’daydık. 4 Eylül 2019’da, Sivas Kongresi’nin 100. yılında Sivas’taydık. Bugün Büyük Taarruz’un 100. yılında buradayız, ne mutlu bizlere. Artık bundan sonra Büyük Zafer Buluşmaları adı altında bu etkinliklerimizi gelenekselleştireceğiz, her yıl üyelerimiz ve gençlerimizle özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın kazanıldığı bu topraklarda buluşacağız, ulusal tarihimizi yerinde ve doğru kaynaklardan öğrenmelerini sağlayacağız” dedi.

Atatürk Evi’nin ardından Büyük Taarruz’un başlatıldığı Kocatepe’ye Zafer Yürüyüşü gerçekleştirildi. Burada saygı duruşunda bulunulduktan sonra Çağdaş Gençlik tarafından Nâzım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’ndan bölümler okundu.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Bana diyorlar ki, ‘Şimdi sırası mı Genel Başkanı tartışmanın; kol kırılır yen içinde kalır’.

Ben 1970’lerde B. Ecevit’le, 1980-90’larda E. İnönü ve D. Baykal ile, 2010 sonrası K. Kılıçdaroğlu’yla öyle çok kol kırılıp yen içinde kalmadığını yaşadım, gördüm ki...

CHP artık yüz yaşında. Beyni ve kalbi sapasağlam da kolları artık inceldi, inceltildi. Bu kırıklar asla yen içine kalmaz, kalamaz, temizlenmeli.”             Erol ÇEVİKÇE

BM VE ÇİFTÇİ HAKKI

Çiftçiler (Çiftçi Sen) Sendikası Genel Başkanı Ali Bülent Erdem “Geçen yıl 13 TL olan üzüm fiyatının bugün 27 TL olarak açıklanması üzüm üreticilerinin iflasıdır” dedi ve şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

“Sağlıklı ürün sağlıklı ortamda yetişir. BM Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Köylü Hakları Deklarasyonu’ çiftçilerin temiz havaya, temiz suya, sağlıklı toprağa vb erişim haklarından ve devletlerin yükümlülüğünden bahseder; devlet yükümlülüğünü yerine getirmeli, havayı, suyu, toprağı kirleten, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen iklim değişikliğine neden olan, JES ve madencilik faaliyetlerine acilen son vermeli, bu faaliyetlerin olumsuz etkisini yaşayan bölgelerdeki üreticilere telafi edici ödemeler yapılmalıdır.”

BİLİYOR MUSUNUZ

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün Niğdeyi ziyaret edeceği ve ilin tarihinde ilk kez bir partinin grup toplantısını yapacağını bildiren Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Kılıçdaroğlu’nun son ziyaretinin 08.09.2016 tarihinde Bor’un Çukurkuyu kasabasında, 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir’in mezarını ziyaret ederek gerçekleştirdiği hatırlattığını...

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

-Emekli, memur maaş zam oranları eksik hesaplandı, eksik ödendi. Sadece bir sendika dava açtı, başka kimseden tık yok! Maaş farklarından haksız kesinti yapılmış oldu! Hakkı verilmeyenlerden ses yok tepki yok, akıl alır şey değil!. Prof. Dr. Aziz KONUKMAN

HAYVAN REİKİSİ

-REİKİ enerji uzmanı Arzu Çalgüner’in hayvanlar üzerinde reiki hayat enerjisini kullanarak bazı hastalık ve psikolojik durumlarına şifa teknikleri kitabı başta hayvanseverler ve veterinerlerin başucu kaynağı olmaya aday gösteriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları