Türkiye’nin yeni meyvesi tanıtıldı

Alanya ve Gazipaşa’da yılın ilk mango hasadı başladı. Alanya sahilindeki Anjeliq House’ta yapılan etkinliğe Alanya (Fatih Ürkmez) ve Gazipaşa (Orhan Altun) Kaymakamları, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile İstanbul’dan gelen gazeteciler, gurmeler ve çevredeki ziraat odası başkanları katıldı.

Haberin Devamı

Bölge son yıllarda tropikal meyvede öne çıkmaya başladı. Mango ise Türkiye’nin favori tropikal meyvesi olmaya en büyük aday. Güzel tadı ve sayısız faydaları sebebiyle, bütün araştırmalar mangonun vitamin ve mineral deposu olduğunu gösteriyor.

Çeşitli sağlık sorunlarını kontrol altında tutmak için yardımcı bir gıda maddesi olarak tanıtılıyor. Mango artık yerli üretimin ürünü oldu. Tat ve rengi mükemmel; çünkü meyveler ağaçta olgunlaşıyor ve bu şekilde bütün faydalı unsurları barındırıyor.

Tarımcılar, mangonun Türkiye için büyük bir avantaj sağlayacağını vurguluyorlar. Çünkü ihracat potansiyeli çok yüksek. AB ülkelerinin severek tükettiği bu meyve, Afrika ve Güney Amerika’dan 45-50 günlük bir yolculukla tüketiciye ulaşıyor. Oysa Türk mangosunun çok daha kısa sürede halka ulaşması mümkün. Düşünün, bir gece önce dalından koparılan bu meyve, tezgâhtan buram buram kokusuyla sofranıza ulaşacak! Aldığınız enerji de cabası. Bu Türkiye için yeni bir ihracat kapısı olarak bölgede umut sayılıyor.

Haberin Devamı

BİYODİZELDEN MANGOYA

‘Chefs Dreams Mango Bahçesi’ndeki etkinlikte bu projenin önderi, daha önce atık yağların toplanması ve biyodizel üretilmesi ile tanınan Mustafa Ezici tropikal meyve üretimine önem verilmesinde öncülük yapıyor ve diyor ki:

“Yenilikçi bir tarım arıyorsak o zaman mangonun üretimi ve geliştirilmesi için planlı, ciddi ve kapsamlı bir çalışma ile hep birlikte destek vermemiz gerekiyor.”

Mönüdeki sunumlar mango lavaş, kakule ile demlendirilmiş mango suyu, mango carpaccio, mango kabuğu ve Anjeliq House manda yoğurdu, karamelize mango yatağında Michelin Octopus Plate. Kurutulmuş mango eşliğinde çıtır İmam Çağdaş baklavası, mango dondurması ile doldurulmuş... Türkiye’nin ünlü gurmeleri Aylin Öney Tan, Zeynep Kakınç, diyetisyen Selahattin Dönmez, Meliha Okur ile M. Ali Dim’in etkinlikle ilgili bilgilerini köşelerinden yazacakları, TV ve radyolarda anlatacakları bildirildi. Fransa’da gastronomi alanında ödül almış, Michelin Yıldızı’na aday Mutlu Şevket Yılmaz’ın restoranına gidildi.

Haberin Devamı

Emre Toktemur mango ile gastronomiyi birleştirme noktasındaki yaratıcılığını ve hünerlerini Antalya’da gösterdi.

Mango etkinliğine en büyük destek verenlerden turizmci ve mimar Cüneyt Darı, Antalya genelindeki Ziraat Odası Başkanları ve Alanya’daki 102 mahalle muhtarının mango tanıtımında davet edilmesi, mango üretimine ne kadar önem verildiğini göstermesi anlamında önemliydi.

Alanyalı üreticiler, coğrafi işarete de önem verdiklerini gösteriyorlar. Çünkü Alanya avokadosu, Alanya muzu, Alanya yeni dünyası ürünlerinin coğrafi işareti alınmış, ‘Şimdi de sıra Alanya mangosuna geldi’ diyorlar.

GÜNÜN SÖZÜ

“Üç büyük tehlike şudur. Akıllı insanların duygusuz oluşu, duygulu insanların etkisiz oluşu ve etkili insanların akılsız oluşu.” Konfüçyüs

 

Haberin Devamı

SADECE OKUL YETMEZ

YENİ öğretim yılı başladı. Okula giden çocukların/gençlerin sadece derslerde öğretilen konularla yetinmemesi doğru olan yoldur. Okuldan sonra eve gelen evladınız sadece TV, bilgisayar ve internet ile vakit geçiriyor ise başarı zor gelecektir.

Yeterli uyku almayan, dengeli beslenmeyen, gereksiz işlerle değerli vakitleri israf olan çocuklar okulun huzurunu da bozuyorlar.

Sabahları aç halde derse gelen öğrenciler bilgileri algılayamıyor. Teneffüs saatlerinde kantine gidip son derece zararlı hamur işlerine ve kanserojen etkili mısır şurubundan yapılmış sıvılara saldırdıklarını görüyoruz.

Tütüne, lüks eşyalara, pahalı tatillere para bulan birçok ailenin konu sağlıklı gıdalara gelince “Çok pahalı, alamıyoruz” demesi mazeret değildir. Evladınız kitap, gazete, dergi, makale diyorsa önü açık demektir. Bunları diyen bir çocuk oluşturmak istiyorsanız önce siz bilimden, kültürden yana olmalısınız... Ali ÖZDEMİR

Haberin Devamı

CHP ABANT’TA ‘ADAY’ ELEŞTİRİLERİ

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Adım Adım İktidara Giderken Son Düzlükte İstanbul Kampı’ 9-11 Eylül tarihlerinde Abant’ta yapıldı. Toplantının gündemi, belediye çalışmalarının değerlendirilmesiydi. Dikkat çeken konuşmaların başında Bülent Kerimoğlu’nun “Genel başkanımızı Cumhurbaşkanı yapacağız, popülist yaklaşımlardan uzak durmalıyız” konuşması, katılımcılar tarafından İmamoğlu’na eleştiri olarak yorumlandı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Kerimoğlu’na üstü kapalı “Bizim görevimiz belediyedeki çalışmalarımızı anlatmak” dedi. İmamoğlu konuşmasında, öncelikle belediye başkanı olarak ilçenizde başarı göstermelisiniz diyerek üstü kapalı Kerimoğlu’na gönderme yaptı. Ayrıca “Genel merkez yöneticilerinden gerekli desteği alamıyorum, Twitter’da bile destek atmıyorlar” dedi. İmamoğlu’nun ağzından “Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu” cümlesi çıkmadı. Salonda bulunan Oğuz Kağan Salıcı da eleştirilerden nasibini aldı. Salıcı, “Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Onu zora sokacak davranışlar içinde olmamalıyız, tartıştırmamalıyız” dedi. İmamoğlu konuşmasının bir bölümünde Swiss Otel’in satışına karşı gelen iki CHP’li üyenin salonda bulunmamalarına rağmen (Mehmet Ali Tüy ve Özgür Öz) “Disiplin hususunda daha neyi bekliyorsunuz? Bu dosya benim için onur ve namus meselesidir” diyerek sürecin başlamasını istedi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine iki üye açıklama yaptı. Kısaca; “Biz kurucu iradeyi benimsemiş partilileriz ve fikirlerimiz her gelen yönetici ile değişmez. Ulu Önder’in bize vasiyetlerinden biri de demokrasidir; demokrasi biat etmeyi değil doğru bildiğini söylemeyi emreder, bize bir ceza verilecekse bunu da onur madalyası sayarız” diyerek geri adım atmadılar.

MESAJ PANOSU

BORSADAKİ hesap sayısı ağustos ayında 2 milyon 637 bini geçmiş ve maliyemiz de pek memnun. Borsaya girenler iyi para kazanmışlar demeyin çünkü toplam portföy değerinin yüzde 90’ı sadece 66.385 yatırımcının, yani yüzde 2.5’in elinde.

(Kaynak: Prof. Dr. Yalçın KARATEPE)

Prof. Dr. Bengi BAŞER

EFES Selçuk Belediyesi’nin ilk kültür dergisi olan ‘Efesli Leylek’in, kentin kurtuluşunun10 0. yılı sebebiyle hazırlanan özel sayısı yayınlandı. Derginin kapağında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Mart 1930 tarihinde Çamlık’ta çekilen bir fotoğrafı ve Atatürk’e dair yazılarla tarihçi yazar Sinan Meydan’ın ‘Atatürk’ün Barış Formülü’ başlıklı yazısı yer alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları