Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ciddi uyarı yapıyor... Plastik kirliliğinin şakası yok

Kutuplardan en ücra adalara, deniz yüzeyinden en derin okyanus çukuruna kadar plastik kirliliği ile karşı karşıyayız.

Haberin Devamı

Akdeniz’in de aralarında olduğu kritik önemdeki birçok denizde, plastik kirliliği canlı yaşamı için tehlikeli olabilecek eşik değerleri aşmış durumda. Mikroplastik kirliliği, ekolojik olarak tehlike eşikliklerini aşarak türler ve ekosistemler üzerinde popülasyonların azalması da dahil olmak üzere olumsuz etkilere yol açıyor

Araştırmalar, tehlike altındaki Akdeniz foku, orkinos, kılıçbalığı, ispermeçet balinası ve pamuk balıklarına ev sahipliği yapan Akdeniz’de bu türlerin plastik yuttuklarını ortaya koyuyor. Ege Denizi’ndeki ispermeçet balinalarının yüzde 60’ının plastik yuttuğu tahmin ediliyor.

Plastikler, canlılara dolanıp canlıların yaşam alanlarını örtüp hareketlerini kısıtlayarak veya solunumlarını engelleyecek şekilde yutularak ve üzerindeki kimyasalların çözünerek denizlere karışması yoluyla biyolojik yaşama zarar veriyor. Deniz canlıları tarafından yutulan plastik parçalar, besin zincirinin üst basamaklarına doğru hareket etmeye başlar; öyle ki artık plastik yediğimiz yiyeceklere bile karışıyor.

Haberin Devamı

Deniz kuşlarının yüzde 90’ının ve deniz kaplumbağalarının yüzde 52’sinin plastik yuttukları, her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atığın denizlerimize karıştığı, denizlerdeki plastik kirliliğinin 2050’ye kadar dört katına çıkacağı, 2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artış görülebileceği tahmin ediliyor.

WWF hükümetleri, bu krizi önlemek için BM Çevre Asamblesi’nde plastik kirliliğine karşı küresel bir sözleşme kabul etmeye çağırıyor.(wwf.org.tr)

İSTANBUL’DA SU SEVİYESİ YÜZDE 30’UN ALTINA DÜŞTÜ

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, kuraklığın tarım sektörünün kâbusu olduğunu belirtirken “Yağışlar yüzde 52 azaldı, sıcaklık yüzde 100 arttı” dedi.

İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’daki barajlarda su seviyesi ilk kez yüzde 30’un altına düştü.

Ekber, vahim durumu şöyle anlatıyor:

“Türkiye bir kez daha kuraklık kâbusu ile karşı karşıya. Yağışların mevsim normallerinin çok altında olması ve sıcaklığın ise mevsim normallerinin çok üstünde seyretmesi nedeniyle yaşanan kuraklık en çok tarım sektörünü etkiliyor. Uzmanlara göre kuraklığa bağlı tarımsal üretimin zarar görmesi riski çok büyük. Asıl büyük endişe ise ilkbaharda yağışların az, sıcaklığın ise çok yüksek olması. Depolama kapasitesi

Haberin Devamı

İSTANBUL’DAN BÜYÜK: ANKARA RAHAT

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız diyor ki:

“Son 4 aydır Ankara da diğer illerimiz gibi az yağış aldı. Bu nedenle barajlarındaki su miktarı azaldı. Ancak Ankara’ya Gerede’den ve Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı’ndan çekilen sularla birlikte su arz güvenliği sağlanıyor. Ankara’daki içme ve kullanma suyu barajlarının ortalama doluluk oranı, aktif hacim, yani kullanılabilir hacim olarak yüzde 17 civarında. Ancak bu oran İstanbul’a göre çok düşük görünse de durum öyle değil. Çünkü Ankara’nın barajlarının su depolama kapasitesi İstanbul’un yaklaşık iki katı. Barajların toplam kapasitesi Ankara’nın yıllık ihtiyacının yaklaşık 3 katıdır. Bu nedenle doluluk oranı düşük görünüyor. Halen Ankara barajlarında 238 milyon metreküp kullanılabilir su var. Ankara günde yaklaşık 1.2 milyon metreküp su kullanıyor. İlkbahar yağışlarını az da olsa hesaba katarsak Ankara’nın bu yıl su sıkıntısı görünmüyor.”

MESAJ PANOSU

TÖRÜK

Haberin Devamı

Yürüyen seyyar Türk’e “Törük” denir. Törük (Türk) doğru tanım. Törük; güdülmeyen, bağımsız “Yörük” demektir.   Tahir ÇALGÜNER

GÜNÜN SÖZÜ

Bilirken susmak, bilmezken söylemek kadar çirkindir.” (Platon)

ÖN SEÇİM Mİ, TAYİN Mİ?

VATANDAŞA HIZLA ANLATMALIYIZ

- Trakya’nın bir kentinden arayan bir siyasetçi CHP Genel Merkezi’ne çağrıda bulunuyor: “MYK üyeleri hemen karar almalı, CHP’de bizim gibi adaylığı düşünen partililerin bir dileği var; biz aday olmak istiyoruz ama parti kararının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Millet İttifakı olarak ortak politika metni açıklandı, hepimiz heyecanlandık. Partimiz ön seçim için kararını hemen açıklamalıdır ki biz de örgütte çalışmaya başlayalım. Bu metin için çalışmamız gerekmiyor mu?”

Haberin Devamı

- DEVA Partisi Dalaman İlçe Başkanı Bilal Baykan; “Altı siyasi partinin Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni, çok iyi bir şekilde ve hızla vatandaşlarımıza anlatmalıyız.”

OKUYUNUZ

Coşkun Bel ‘Sağlıkta 20 Büyük Sorun ve Çözüm Yolları’ (Kişisel Yayınlar), Ercan Kesal ‘Cebimdeki Ekmek Kırıntıları’ (Kronik), Eudora Welty ‘İyimser Babanın Kızı’ (Can), Ezgi Özbek Şenel ‘Rüzgâr Koridoru’ (Eksik Parça), Denise Williams ‘Nasıl Flört Edilmez’ (Yabancı), Mika Berman ‘Hepsi İneğin Suçu’ (Arunas), Jeanine Cummins ‘Amerikan Toprağı’ (Epsilon), Yavuz Yörükoğlu ‘45’ten Sonra’ (Nemesis), Dr. David J. Linden ‘Dokunmanın Büyüsü: Parmak Ucundan Kalbe ve Zihne Giden Yol’ (Epsilon), Didar Kantarcı Boğda ‘Annelik Geliyorum Demez’ (Eksik Parça), Murat Gülsoy ‘Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi’ (Can), Chloe Benjamin ‘Ölüm-süzler’ (Kafka), Semih Gümüş ‘Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor’ (Can).

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

- CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in, kadın kooperatiflerinden alınan yüzde 23’lük kurumlar vergisinin yüzde 1’e düşürülmesi için Meclis’e kanun teklifi sunduğunu...

-İBB Kent Lokantaları’nın 7’ncisinin, tarihi Sultanahmet semtinde bugünden itibaren hizmet vermeye başlayacağını...

-Zümrüt Rize Gazetesi’nin Genel Yayın Müdürü Faik Bakoğlu’nun, Rize Gazeteciler Derneği Başkanlığı’na 12’nci kez seçildiğini...

Yazarın Tüm Yazıları