Turanlı’yı Rizeli bilirdik ama o Kıbrıslı olmuş

HÜRRİYET ailesi olarak artık geleneksel hale getirdiğimiz ‘Hürriyet ile keşfet’ (#hurriyetilekesfet) programları sonunda sınırı da aştı... KKTC’ye ya da namı diğer ‘yavru vatan’a sürekli geliriz ancak bu defa yarım asırlık Kıbrıs sorunu için değil, doğasını, tarihini keşfetmek için adım attık.

Haberin Devamı

Kıbrıs’ı hiç turist gözüyle gezmemiştik. Ercan Havalimanı’na indiğimizde İstanbul’un soğuğundan sonra Kıbrıs’ın sıcaklığı, seyahat yorgunluğunu üzerimizden attırdı. Adını 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ilk günü 20 Temmuz’da şehit olan pilot binbaşı Fehmi Ercan’dan alan havalimanını, Taşyapı sahibi Emrullah Turanlı işletiyor.

Kalabalık heyetimizi, inşaatı süren Ercan’da Turanlı karşıladı. Onunla inşaat dünyasını tartışırız hep; Kadıköy Belediyesi’ne haciz meselesini de... Kılı kırk yaran bir yönü var. O kendisini hep haklı görür, ama tarafların hazırladıkları dava dosyalarını görünce Kadıköy Belediyesi’ni savunmasında çok zayıf gördük... Turanlı ‘hukuk’ düzenini dilinden düşürmüyor ama kırdıkları da var mıdır derseniz, vardır...

Libya, Dubai, Bulgaristan derken, uluslararası bir şirket haline gelen Taşyapı’nın patronu Rizeli. Artık Rize doğumlu Kıbrıslı olmuş, “Rizeliyim ama ben ayrıca Kıbrıslı’yım, artık Kıbrıs Türk’üne hizmet edeceğim” diyor. Yeni Ercan, Turanlı’nın ilk havalimanı inşaatı. Bölgede bir pilotluk ve teknisyenlik okulu açmayı, ayrıca uçak şirketi kurmayı düşünüyor.

Haberin Devamı

“Havalimanı yapmak zor iştir; tecrübe gerekir, teknik bilgi gerekir, becerebilecek misiniz” diye sorduğumuzda kızıyor ve “Göreceksiniz, kalite ve modernlikte gözbebeğimiz olacak” diyor.

Turanlı, şu anda 20 bin metrekarelik eski Ercan yerine 185 bin metrekarelik yeni Ercan’ı 20 ayda tamamlama azminde olduğunu anlattı. Hedefi büyüklük sınıfına göre, Avrupa ve hatta dünyanın önde gelen ‘butik’ havalimanlarından birini yapmak. Yapar mı yapar. Ekibine de güveniyor.

Ercan inşaatı 2 yıl sonra bitecek. Bizim Kıbrıs muhabirimiz Ömer Bilge’nin, Ercan Havalimanı’nda şantiye binasını gezerken, şu sözü her şeyi gayet iyi anlatıyor:

“Çokuluslu şirket değil, çokuluslu Turanlı...”

Biraz da turizmden bahsetmek gerekirse, son yıllarda, Irak, Suriye içsavaşlar, DEAŞ, terör derken Kıbrıs bu ateş çemberinin ortasında bir huzur adası olarak önümüzde duruyor. Eskiden turizmciler güneş, deniz, kum, tarih pazarlardı. Şimdi yaşayarak görüyoruz ki, bunların arasına huzur ve güvenlik de girdi. Kuzey Kıbrıs bu özelliklerin tümünü barındırıyor. İyi ki keşfetmeye gelmişiz.

Haberin Devamı

ERCAN’A İNERKEN DİLEK TUTUN GERİSİ SAHABELERE KALMIŞ

ERCAN’ın yeni inşaat alanına giderken yolda küçük bir tabela var. Kırklar Tekkesi’ni gösteriyor. Daha önce dikkatimi çekmemişti. İlginç bir hikâyesi var. Kıbrıs’ın Müslüman Araplar tarafından fethi sırasında 40 sahabe şehit ediliyor ve gömüldükleri yerin üzerine de türbe yapılıyor. 3 yıl önce vefat eden Nakşıbendi şeyhi Nazım Kıbrısi’nin müritleri bakımını yapıyor. Yeni Ercan ve yeni pisti, işte tam bu tekkeye komşu.

Ne kadar abartı, siz karar verin. Bize anlatılanı aktarıyoruz. 40 sahabenin mezarının bulunduğu bu yerde bir dilek tutuyorsunuz. Sahabeler çevreyi kötülük ve düşmandan da koruyormuş. Demek istediğimiz, Ercan’a inerken bir defa okunmuş olduğunu bileceksiniz, ayrıca tutar, tutmaz bilinmez, bir de aklınızdan dilek geçirin. Hatırlatmakta fayda var, ‘Casino’da bol kazanç dileği tutmuyor, hatta ters bile tepiyor’ diyorlar.

Haberin Devamı

KKTC’NİN İLK İSİMLERİ

KKTC’ye gittiğimizde aklımıza takılan isimler:

Salamis Otel (Selami Bey), Palm Beach Hotel (Constantine), Maraş (Varashou), Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş, Yüzbaşı Cengiz Topel, Makarios, EOKA, Enosis, Grivas, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT), AKEL, Hristofiyas, Derviş Eroğlu, UBP, Hellim, Eşek (Karpaz), Beşparmak, Verigo (üzüm), İzzet Rıza Yalın (Türk kesiminin ilk radyocusu ve gazetecisi), Şeyh Nazım Kıbrisi, Şeftali Kebabı, Afrika gazetesi, Dome Otel (eski İngiliz Hastanesi), Babutsa (Dikenli meyve), Halkın Sesi, Annan Planı, Osman Örek, Büyükhan (Osmanlı hanı), Özker Yaşın (Şair), Hakkı Atun, Metin Münir, Selimiye Camisi, Bella Pais Manastırı, Bedrettin Demirel, Çiller–Karayalçın (Kıbrıs Rum kesiminin AB’ye girmesine onay veren başbakan ve yardımcısı), Asil Nadir, Con Kahvesi, Barış Gücü, Birleşmiş Milletler (Kıbrıs için BM kararları), Afrika (Şener Levent), Magosa Zindanı, Namık Kemal.

Haberin Devamı

 İŞTE FAKİRLEŞTİĞİMİZİN BELGESİ

DÖVİZ kurlarının, ekonomideki bozulmanın yanı sıra başkanlık tartışmalarıyla iyice derinleşen siyasi istikrarsızlığa bağlı olarak hızla arttığı, hükümet ve Merkez Bankası’nın seyirci kalmaya devam ettiği ocak ayında gıda fiyatları aldı başını gitti.

Birleşik Kamu İş AR-GE Birimi’nin araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ocakta bir önceki aya göre % 5.91 oranında artarak 1.630 liraya çıktı. Gıda dışındaki harcamalar ise 4.843 liraya kadar yükseldi. Bu durumda maaş ve ücretlere yapılan zammın yılın ilk ayında eridiği açıklandı:

Sendikanın açlık-yoksulluk sınırı araştırması şöyle:

- Açlık sınırı ocakta bin 630 liraya fırladı.

Haberin Devamı

- 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ocakta bir önceki aya göre yüzde 5.91 oranında artarak bin 630 liraya kadar çıktı.

- 4 kişilik ailenin gıda dışındaki harcamaları ise ocakta yüzde 1.37 oranında artarak 4 bin 843 liraya kadar yükseldi.

- 4 kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken gıda ve gıda dışı harcamaların toplamı olan yoksulluk sınırı ise yüzde 2.48 oranında artarak 6 bin 473 lira oldu.

- Maaş ve ücretlere yapılan zam yılın ilk ayında eridi.

BİLİYOR MUSUNUZ?

- CUMHURİYET Kadınları Derneği (CKD) İstanbul şubelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, ‘Anayasa Değişikliğini İmzalamaması’ için yazdıkları “Biz bu imzanın atılmasına ‘Hayır’ diyoruz: Ülkemizin geleceği, milletimizin birliği için” diye yazdıkları ‘açık mektup’u bugün 13.00’te Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Heykeli Meydanı’nda duyuracağını...

- CEM Karaca’nın ölümünün 13. yılı anısına bugün açılacak, Karaca’nın manevi oğlu Genco Sabancı’nın çektiği fotoğraflardan oluşan serginin, Bakırköy Altan Erbulak Sanat Galerisi’nde 16 Şubat’a kadar izlenebileceğini...

- KADIKÖY Belediyesi ve İBB meclisi CHP üyesi Mimar Ülkü Koçar’ın, Kadıköy Altıyol Meydanı’ndaki arsanın imar planlarında park alanı olduğunu, arazinin yeşil alan olarak kalmasını ve park alanı olarak düzenlenip, adının ‘Uğur Mumcu Parkı’ olarak hizmete sunulmasını önerdiğini...

Yazarın Tüm Yazıları