TOGG’un sunumunun dünyada örneği olmadı

Ansiklopedik olarak bakarsak... ‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’ veya kısaca TOGG, Türkiye merkezli bir otomobil üreticisi şirkettir. Şirket, fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu ilk elektrikli otomobili 2022 yılının 29 Ekim’inde seri üretime başladı.

Haberin Devamı

25 Haziran 2018’de kuruldu. CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, 1965 Antalya Akseki’de doğdu. 1988’de ODTÜ’den Makine Mühendisi olarak mezun oldu. Aselsan’da çalışmaya başladı. Daha sonra Bursa’da Bosch firmasında çalıştı. Ardından Almanya’da önemli görevler üstlendi, daha sonra Bosch Türkiye Genel Müdürü oldu. Sonrasında yine Almanya’da genel müdür görevine getirildi ve TOGG’a transfer edildi. TOGG’un başına getirileceğini ilk kez bu köşede yazmıştık.

Mehmet Gürcan Karakaş’ın, kendi isminin köşemizde yer almasından ötürü çok şaşırdığını biliyoruz. Cumartesi günü TOGG ile ilgili açıklamalar yaparken kendisini ekrandan ilgi ile izledik ama yanına ulaşmak mümkün olmadı çünkü TV’lerde canlı yayınlara çıkıyordu. Daha sonra açılış saati yaklaştıkça iktidar mensupları ve yabancı konuklarla bir araya gelmesinden ötürü tanışmayı sağlayamadık. Neyse, böyle başarılı bir mühendisin yaptıkları Türkiye için iftihar kaynağı.

Haberin Devamı

SERİ ÜRETİM BAŞLADI

Dört ortaklı dev proje, 27 ayda tamamlanarak seri üretime geçti. Önümüzdeki yıl üretim hacmi 20 bin olacak. Bizi tesisin sahasına götüren şoförümüz daha önce buraya geldiği için yolların, çevrenin düzeni ve refüjlere dikilen zeytin ağaçları kendisini çok şaşırttı. Rekor sürede tamamlanan 2 milyon metrekarelik üretim tesisinde üretilecek olan otomobillere; üretenler ‘akıllı cihaz’ diyor.

C-SUV segmentinde global markalarla baş edebilecek bir araç üreten TOGG, 5 ay sonra trafikte görülmeye başlanacak.

Otomotiv sektöründe çok önemli bir bölge olan Bursa/Gemlik’teki üretim üssünde montaj bantlarında kullanılan robotik montaj ile, modern otomobil üretiminin mihenk taşlarından birini oluşturan fabrikada 1.300 kişi çalışıyor. Daha sonra bu rakam 4.300’e çıkacak.

BAYİLİK YOK

Yeni nesil satış teknikleri arasında bulunan temas temalı tanıtım ofisleri 2023 senesine kadar 20 noktada yer alacak ve buralarda araçların tanıtımı yapılarak sipariş verilmesi sağlanacak.

Çok yakında dijital ürünler ortaya çıkmaya başlayacak. Mobilite çözümleri, büyük veri, siber güvenlik, fintech, blok zinciri, oyunlaştırma, akıllı şebekeler ve mobilite servisleri gibi stratejik alanlar üzerine yoğunlaşan üretici ekip, akıllı yaşam, e-cüzdan, uzaktan güncelleme, akıllı bağlantı gibi hizmetler sayesinde kesintisiz bir mobilite deneyimi sunmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“HİÇBİR şey yapmadan da yorulabiliyor insan, düşündükleri ağır geliyor mesela.” Octavio PAZ

TOGG’UN SAHİPLERİ

TURKCELL, BMC, Zorlu Holding, Kök Grubu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Anadolu Efes.

İşletme türü: Anonim Şirket.

İtalyan tasarımlı, Alman motorlu, İngiliz şasili, Çin bataryalı aracı alabilirseniz; araçtaki tek yerli siz olacaksınız.

KARAKAŞ’IN İDDİASI BÜYÜK

CEO Gürcan Karakaş, “Otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktık” diyor.

TOGG, insana uygun çözümler sunuyor; özetle kullanıcısına göre dönüşen bir teknoloji.

Gemlik, çevre dostu tesis. Yenilenebilir enerjiye yönelik yenilikçi bir fark oluşturacak.

Boyahanesi Avrupa’daki bu tür tesisler açısından en temiz boyahane, Avrupa’daki bazı tesisler tarafından örnek alınıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Önümüzdeki yıl 20 bin araç üretilecek, ancak önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde TOGG’u yollarda göreceğiz” dedi. Daha sonra bu kapasite 175 bin araca çıkacak. Batarya ve şarj istasyonu üretilecek. Çinlilerle ortak SİRO tesislerinin yapımı sürüyor.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başka bir bilgi sundu: “2023 şubat-martında iç piyasaya çıkacağız; 2024’ten itibaren de ihracat haberlerimizi duyacaksınız.”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TOGG otomobilinin yurtdışı misyonlara da gönderileceğini söyledi. Bunun dışında 81 valiliğe de bu araçlardan gönderileceği bilgisi yayıldı.

TOGG’un üretimi bir prototip araç üzerine atılan imzalarla ölümsüzleştirildi. Sanıyoruz bu fabrikada teşhir edilecek. Esas olarak, bu isim ve imzaların sayısını ortaya çıkarmak tarihi bir belge olur.

Haberin Devamı

HIZLI VE ÇEVRE DOSTU

PROJENİN
başındaki isim Gürcan Karakaş, “Başından beri bir otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktığımızı ifade ettik. Geldiğimiz noktada akıllı cihazımızın etrafında gelişen bir ekosistem kurmayı başardık. Yüzde 100 milli bir projeyiz. Tüm kararlarımızı kendimiz alıyoruz çünkü direksiyonda biz varız. Aynı zamanda yerliyiz. Başlangıçta da ‘Yüzde 51 yerlilik oranı’ dedik, tedarikçilerimizin yüzde 75’ini Türkiye’den seçerek 51’i yakaladık, üzerine çıkmayı hedefliyoruz” dedi.

“Bir otomobilden fazlası”, “NFT”, “Akıllı Yaşam” ve “Dün, Bugün, Yarın” köşelerinde, TOGG’un yeni nesil teknolojilerle kullanıcılarına sunacağı güvenli, hızlı ve çevre dostu ürün ve hizmetleri paylaşıldı. “Dün, Bugün, Yarın” köşesinde üretilmesinin üzerinden 60 yıl geçen “Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim”, TOGG’un C segmentindeki ilk akıllı cihazı olan SUV ve ilk kez CES’te dünya kamuoyuna tanıtılan konsept akıllı cihaz bir arada yer aldı. (Auto Write Grubu Genel Yayın Yönetmeni Babür Gürel’den bazı konularda katkı aldık.)

Yazarın Tüm Yazıları