Temmuz enflasyonuna dikkat

Temmuz ayında düşünülen asgari ücret zammı, çalışanların alım gücünü belki bir iki ay rahatlatır gibi görülebilir, ancak sorunlara çözüm olmaz.

Haberin Devamı

Temmuz 1’den itibaren Türkiye’deki otomotiv, beyaz eşya, mobilya, turizm, yeme-içme, hizmet, tarım vb. sektörlerindeki üretim maliyet analizlerindeki işçilik payları, bütün sektörlerde en az yüzde 10-15’ten başlayarak, yeme-içme ve hizmet sektörlerinde belki yüzde 40-50’lere varan oranda fiyatlara yansıyacaktır. Hatta bu sektörlerin hammadde ve malzeme alımlarındaki fiyatlar da aynı işçiliklerden etkileneceği için artış oranları daha da fazla olacaktır!

Yani asgari ücrete yapılacak zam çözüm olmayacak, çalışanların alım gücünü arttırmayacaktır ve hatta enflasyonu körükleyecektir. Bu da tabii ki bir kısırdöngüye girerek enflasyonda kalıcı bir etkiye neden olacaktır.

Şu anda yapılması gereken, bu canavarla ciddi mücadele edilmesidir. Baz ve gelen yaz mevsimi etkisi ile zaten gerileyecek olan enflasyonun üzerine giderek tekrar canlandırmamak gerekir diye düşünüyorum. Ayhan İÇTEN

GÜNÜN SORUSU

Haberin Devamı

SORU: Kendi üyelerine, adamlarına kıyan, listelerin dışında bırakan hangi partidir?

CEVAP: CHP!

BALIKÇI 133 YAŞINDA

Halikarnas Balıkçısı’nın 133. doğum yıldönümünde Bodrum Deniz Müzesi ve bağlı olduğu Bodrum Belediyesi tarafından mezarı başında anma programı yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “‘Merhaba’ tabirinin önümüzde bir sevgi dili olarak nitelendirilmesi gerektiğini” belirterek şöyle konuştu:

Cevat Şakir Kabaağaçlı, sürgün olarak geldiği Bodrum’da, doğasıyla insanıyla buraya sahip çıkmış, kimseyi ötekileştirmeden merhabasıyla gönüllerde yer etmiştir. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda, düzenlediğimiz Akdeniz Edebiyat Günleri çerçevesinde, 17 Nisan’ı ‘Dünya Merhaba Günü’ ilan etmiştik. Şimdi bugün ise Balıkçı’ya ve Bodrum’a yakışır bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Deniz Müzemizin öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması’nı organize ediyoruz” dedi. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi projesi olarak Bilgi Yayınevi sponsorluğunda hazırlanan program sonunda, Balıkçı’nın mezarı başına çiçekler bırakıldı.

SIRALARDA SON BİR DEĞERLENDİRME YAPILAMAZ MI?

Haberin Devamı

Bazı illerde anlamsız bir çekişme yüzünden yitireceğiniz milletvekilliklerinin vebali çok büyük olacaktır. Türkiye’de ilk kez solcular, devrimciler, sosyalistler kendilerinin de temsil edileceği, düşüncelerini özgürce ifade edecekleri bir siyasi oluşum bulmuşken, bu fidanı daha topraktan çıkmadan soldurmaya kimsenin hakkı olmasa gerek. İstenirse bir orta yol bulunur.

Bence halkın ilgi ve desteği parayla ölçülemeyecek kadar değerlidir. O aşamayı geçtik ama sözünü ettiğim seçim bölgeleriyle ilgili son bir değerlendirme yapılması, öyle sanıyorum benim gibi birçok insanın daha ortak talebidir.

Son sözüm: Muhalefete muhalefet edilmez!

Ayhan ONGUN-Gazeteci, yazar-BODRUM

Haberin Devamı

ÇOCUK VAKFI’NDAN SİYASETÇİLERE ÇAĞRI

“Hiçbir ayrım gözetmeksizin; politikacıların yazılı, görsel ve sosyal medyada söz alış tutumlarına dikkat çekmek istiyoruz: Özellikle içinde bulunduğumuz günlerde barışçı, umudu çoğaltan ve her zaman ‘çocuğa saygılı’ bir dil kullanılmasına özen gösterilmesini istiyoruz. Çocuğa gösterilen özen, topluma gösterilmiş olacaktır. Toplumun önünde konuşan herkesi, çocuğun yararına ve esenliğine uygun bir dil kullanmaya çağırıyoruz. ‘Konuş ki seni görebileyim’ derler. Çocukların hepimizden iyi gördüğünü unutmayalım.”

HÂKİM VE SAVCILAR MAAŞTA ADALET İSTİYOR

“Hâkim ve savcıların, yargı mensuplarının adalet dağıtma biçiminde yaptıkları işin ağır sorumluluğu altında maddi olarak ezilmemeleri gerekir. Ekonomik kaygılarının olmaması gerekir...

Haberin Devamı

Haksızlığa uğrayanın, alacağını alamayanın, vesselam hayatın hangi alanından olursa olsun mağdur olanın en son sığınacağı yer, adalet mekanizmasıdır.

Her şey bozulabilir, et kokabilir; etin kokmasını önleyecek olan ‘tuz’dur. Tuz kokarsa umut da ölmüş demektir. Umut ölmüşse, her şey sona ermiştir.”

Prof. Erol ULUSOY

CHP, KASTAMONU’YU UNUTTU

Kastamonulu dostumuz, CHP’nin geçmişteki Kastamonu İl Başkanı Dr. Atıf Uğurlu, “CHP Genel Merkezi, Kastamonu’yu unuttu” dedi. Nasıl mı? “Aday adaylığı için 10 hemşerimiz başvurmuştu. Bunlar arasında işinsanı Muhittin Tığlı, Mali Müşavir Mehmet Diribaş, Prof. Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Doğuşcan Aydın Aygün, Av. Nükhet Yazıcı gibi köklü ve bilinen partililerimiz vardı. Ancak liste açıklandığında bir tek Kastamonulu olduğunu görmedik. AKP’ye 30 başvuru yapılmış, 3 isim vardı. İkisi ise kazanacak sırada.”İstanbul’daki taşralılar listesinde Kastamonulu 1.5 milyon kişi olduğunu hatırlatıyoruz.

MESAJ PANOSU

Haberin Devamı

AÇEV ARACI DEPREM BÖLGESİNDE

- Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Hatay Defne, Gaziantep Nurdağı ve Adıyaman’da çocuk, ebeveyn ve kadın dostu AÇEV Merkezleri kuracağını açıkladı. AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, global teknoloji şirketi Dyson’ın hayır kurumu James Dyson Vakfı işbirliğiyle merkezden uzak köylerde yaşayan çocuklar, ebeveynler ve kadınlara da gezici hizmet araçları ile ulaşmaya hazırlanan AÇEV’in ilk aracının, 23 Nisan’da Adıyaman’da olacağını bildirdi.

- MCD Gençlik Ajansı tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Türkiye Gençlik Ödülleri sahiplerini buldu. Toplamda 34 kategorinin olduğu Türkiye Gençlik Ödülleri’nde 12 milyon 443 bin 218 oy kullanıldı. Her kategoride 10 adayın bulunduğu ödül sonuçlarına göre ‘Yılın En İyi Genç İş Adamı’, Ulusoy Un ve Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy oldu.

Yazarın Tüm Yazıları